Povestea tabloului cu Iisus de 24 de milioane de euro ascuns in bucataria unei doamne de 90 de ani.
Un tablou cu Iisus din secolul al XIII-lea a fost descoperit in bucataria unei batrane din Nordul Frantei si vandut la licitatie pentru 24 de milioane de euro. Numele detinatoarei ramane anonim insa povestea icoanei este impresionanta si o aflati mai jos.
In regiunea pitoreasca Oise din Nordul Frantei se afla oraselul Compiegne in care locuiesc 40.000 de oameni. Intr-una dintre casele construite in anii ’60 in comuna franceza isi avea domicilul o doamna de 90 de ani care a hotarat sa vanda tot si sa se mute departe.
In luna iunie a anului trecut, batrana a chemat reprezentantii casei de licitatii Senlis pentru a analiza mobila si decoratiunile din casa, in caz ca vreuna dintre ele ar putea fi vanduta. Este o procedura standard in randul tarilor din Vestul Europei. Cu exceptia colectionarilor, oamenii care mostenesc obiecte de arta nu le cunosc valoarea pe piata.
Philomene Wolf, evaluatorul trimis de Senlis a avut o saptamana la dispozitie pentru a analiza continutul locuintei din Compiegne. Daca nu ar fi descoperit un obiect valoros in timp util, totul ar fi fost aruncat la gunoi.
La cateva minute dupa intrarea in casa, Philomene a observat tabloul agatat deasupra micului aragaz dintre bucataria deschisa si sufragerie. Initial a crezut ca este o lucrare incadrata in miscarea primitivismului italian insa nu si-a imaginat valoarea acestuia si nici nu a intuit numele creatorului. Si in ciuda faptului ca a fost tinta directa a aburilor ridicati in timpul gatitutului, pictura s-a pastrat in conditie buna.
Proprietara nu isi aminteste originea tabloului si cum a ajuns in posesia familiei sale, mereu a crezut ca este o icoana veche, ruseasca pe care nu a bagat-o in seama.
Expertul i-a sugerat doamnei de 90 de ani sa aduca tabloul de dimensiuni 24 cm x 20 cm la Paris pentru o evaluare serioasa. Estimarile initiale erau intre 300.000 si 400.000 de euro pentru icoana.
Restul obiectelor din casa, aproape 100 la numar, au fost vandute pentru 6.000 de euro. Asa cum era de asteptat, orice nu a fost vandut a mers la gunoi.
Tabloul agatat deasupra aragazului a pornit in excursie prin laboratoarele expertilor din Paris. Licitatia a pornit de la 3 milioane de euro si a ajuns la 24 de milioane.
Originea tabloului a creat intriga in randul evaluatorilor casei de licitatii Senlis asa ca au fost angajati experti din Paris care au folosit lumina infrarosie si tehnologie moderna pentru a descoperi creatorul lucrarii, cu exactitate.
Tabloul agatat deasupra aragazului a fost creat de pictorul florentin Cimabue cunoscut si ca Cenni di Pepo. A fost unul dintre pionerii Renasterii italiene si mentorul faimosului Giotto, unul dintre cei mai controversati artisti italieni din Evul Mediu.
Cimabue a lasat in urma 11 lucrari pe lemn, niciuna dintre ele nefiind semnata. Majoritatea se afla in conditii precare iar lucrarea de fata este prima opera Cimabue vanduta intr-o licitatie.
„Hristos batjocorit” – „The Mocking of Christ” este numele tabloului pictat de Cimabue in anul 1280. Este parte a unei serii de opt lucrari care ilustreaza scene din viata lui Iisus, de la pasiunea pentru predica pana la rastignire. Lucrarea din bucatarie include drumul spre cruce si felul in care oamenii de pe drum l-au batjocorit pe Hristos.
Icoana este pictata cu tempera de ou si frunze de aur pe un panou de plop subtire in care este inglobat o panza.
Alte trei lucrari din serie sunt raspandite in New York – „Flagelarea lui Hristos” la Frick Collection si Londra – „Fecioara cu copil si doi ingeri” la National Gallery si Florenta – „Crucificarea” in biserica Croce din Florenta, tablou afectat grav in timpul inundatiilor din 1966.
Motivul pentru care tabloul a creat confuzie este amestecul de stiluri folosit. Operele create in perioada de inceput a Renasterii erau marcate de influenta stilului Bizantin, avand fundalul auriu.
Dupa estimarile expertilor, icoana urma sa aduca intre 4 milioane si 6 milioane de euro in cadrul licitatiei.
Rezultatul a fost incredibil: 24,2 milioane de euro. Au existat opt concurenti in vanzare iar castigatorul lucrarii lui Cimabue a fost dealerul de arta britanic Fabrizio Moretti care a licitat in numele unor colectionari privati.
Dupa licitatia Senlis, „The Mocking of Christ” a devenit cel mai scump tablou creat inainte de 1500 de un maestru pictor. Dealerul Moretti s-a aratat emotionat de rezultat si aproape a izbucnit in lacrimi cand a tinut lucrarea in mana. Motivul fericirii este faptul ca o multime de curatori il considera pe Cimabue ca fiind „incepatorul a tot” sau „Sfantul Graal”.