Skip to content

In aceste zile se desfasoara o noua editie a Festivalului SoNoRo, un omagiu adus fenomenului dadaist in Bucuresti, Sibiu si Cluj-Napoca

Intre 1-17 noiembrie 2019 se desfasoara una dintre cele mai indraznete editii ale Festivalului SoNoRo, in București, Sibiu si Cluj-Napoca. Festivalul care a reusit sa schimbe perspectiva multora asupra muzicii de camera in Romania va purta in acest an numele DaDa si este dedicat puternicei energii creatoare a fenomenului dadaist.

Veti descoperi un colaj de concerte de muzica de camera, in spatii neconventionale, prezentari de carti, expozitii de arte vizuale, proiectii de film si o petrecere extravaganta unde muzicienii vor deveni gazde, intr-o experienta care va scoate muzica de camera din contextul sau clasic, pentru un efect original.

Peste 20 de artisti cu o cariera internationala exceptionala din 25 de tari europene au raspuns cu un „DaDa” accentuat invitatiei lui Razvan Popovici, directorul executiv al festivalului, si Dianei Ketler, directorul artistic.

Spotul original al acestei editii este o animatie realizata de Matei Branea, unul dintre cei mai cunoscuti realizatori de animatie din tara.

Marti, 5 noiembrie, ora 19.00, este programat la Sala Radio concertul „fffffffFFFFFForte”. Cei prezenti vor audia a doua cea mai cunoscuta lucrare a dadaistului Eric Satie, o compozitie a lui Erwin Schulhoff, muzician care a organizat primele evenimente dadaiste in orasul Dresda din Germania. Din repertoriu face parte si poemul simfonic pentru flaut, clarinet, doua viori, viola, violoncel si contrabas – En Saga al compozitorului finlandez Jean Sibelius, compus imediat dupa nunta sa, cat si faimoasa lucrare a lui Igor Stravinsky, Sacre du Printemps pentru pian la patru maini, a carei premiera s-a incheiat cu violente.

Pe 6 noiembrie, la ora 19:00, Aula Academiei de Studii Economice din Bucuresti va fi pentru cateva ore locul de desfasurare a unui concert neobisnuit numit SOAP OPERA, un titlu inspirat de sapunul elvetian Dada. Pe parcursul concertului de miercuri, violistul Razvan Popovici va citi fragmente din celebra sonata a lui Kurt Schwitters, iar repertoriul va include muzica de Strauss, Gluck si Rossini, imbinata cu Schönberg.

Compozitorul Arnold Schönberg a devenit faimos dupa ce si-a dorit sa demonstreze ca poate scrie un vals mai frumos decat Strauss, luand nastere astfel piesa scurta Die eiserne Brigade (Brigada de fier) pentru cvintet cu pian.

Cea de-a XIV-a editie a festivalului SoNoRo va continua in Bucuresti in weekendul 8-10 noiembrie la Muzeul National de Arta al Romaniei, la Switch Lab pentru o petrecere surpriza, la Palatul Bragadiru si la Ateneul Roman. Timp de doua zile, pe 11 si 12 noiembrie, festivalul se muta la Sibiu si pentru cinci zile la Cluj-Napoca (13-17 noiembrie).

Detalii despre programul Festivalului SoNoRo DaDa 2019 pot fi descoperite pe www.sonoro.ro

Biletele si abonamentele se pot cumpara din reteaua Eventbook (https://sonoro.eventbook.ro/) si din librariile Humanitas si Carturesti.

Pe parcursul celor 13 ani de la infiintare, Festivalul SoNoRo a reusit sa aduca muzica de camera in prim-planul vietii culturale romanesti si a concertat in unele dintre cele mai renumite sali din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim si Carnegie Hall din New York.

Locuri inedite in colajul arhitectural al editiei SoNoRo 2019

O noutate pentru publicul ce va alege concertele SoNoRo din acest an sunt locatiile in care se vor desfasura evenimentele. Pe langa cladirile deja cunoscute de prietenii festivalului, in montajul arhitectural vor fi si cateva noi locuri precum MARe/Muzeul de Arta Recenta din Capitala, primul muzeu privat de arta care s-a deschis in Romania in ultimii 100 de ani (dupa Muzeul Simu); Templul Coral din Bucuresti, cel mai mare lacas de cult mozaic din oras;  prima biblioteca publica a romanilor din Transilvania – Biblioteca ASTRA din Sibiu; Casa Boema din Cluj, resedinta contesei Krisztina Bethlen (Kendeffy) construita acum 180 ani; cladirea-monument unde se afla sediul Forumului German din Sibiu; faimoasa Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu, o bijuterie arhitecturala construita în 1787; Casa Libertatii Religioase din Cluj, ridicata în secolul XV, singura constructie din oras cu elemente renascentiste si gotice intacte, si Casa memoriala Sigismund Toduta, in care compozitorul clujean a trait timp de 30 de ani.

Citește în continuare