Skip to content

Un film facut acum 101 ani la Cluj in programul Saptamanii Filmului Maghiar(SFM) la Cinema Muzeul Taranului

Intre 10 si 18 noiembrie are loc Saptamana Filmului Maghiar(SFM) la Cinema Muzeul Taranului, din cadrul Muzeului National al Taranului Roman, unde sunt programate productii cinematografice maghiare castigatoare la festivalurile internationale, precum si la cele din Romania.

Editia din acest an ajunge si in alte cinematografe din Capitala si ofera publicului o imagine ampla asupra noilor filme maghiare prin varietate si spiritualitatea acestei arte. Vor fi proiectate filme clasice restaurate, filme cu tematica anului comemorativ „30 de ani in libertate”, dar si o expozitie cinematografica, un cineconcert si un masterclass.

Proiectii clasice maghiare restaurate digital si proiectate la SFM 2019

Cea de-a 13-a editie a Saptamanii Filmului Maghiar contine sectiunea Filme de patrimoniu restaurate – o sectiune speciala dedicata acestor productii, precum si una despre Anul comemorativ „30 de ani n libertate”.

Filmul programat in deschidere, „Martorul”, realizat in 1969 de regizorul de Bacsó Péter a fost prezentat publicului pentru prima data la Festivalul de la Cannes din acest an, in sectiunea Cannes Classics. Tot la Cannes, acum 38 de ani, pelicula a fost proiectata in prezenta regizorului, in sectiunea Un Certain Regard. Filmul „Martorul” va fi prezentat de Ráduly György, directorul Arhivelor Cinematografice Maghiare, luni, pe 11 noiembrie, la ora 19:00.

La aceeasi sectiune vor fi prezentate doua filme de desen animat ale lui Dargay Attila: Szaffi si Mateias Gascarul, dar si peliculele „Piata Moscova”, respectiv „In deriva” de rezigorul Gaál István.

In weekendul 16-17 noiembrie, cei mici vor putea vedea doua filme de desene animate, doua capodopere care au bucurat mai multe generatii si de care se bucura si astazi adultii cu suflet de copil.

Filmul de cult Piata Moscova, regizat de Török Ferenc, a devenit o atractie pentru public din anul 2017 de cand ruleaza in cinematografe versiunea restaurata digital. Iar filmul In deriva, in varianta restaurata, a fost proiectat pentru prima data publicului international in acest an, la Festivalul International de Film din Venetia, in programul Venice Classics, iar acum va ajunge pentru prima data si la Bucuresti, vineri, 17 noiembrie la ora 19:00.

Tot la sectiunea filme de patrimoniu restaurate, Asociatia Filmtett din Cluj prezinta, cu titlul Transsylvania Film, procesul de restaurare a doua filme mute turnate la Cluj cu 101 ani in urma.

 Timp de un secol, multe sectiuni de role au fost pastrare de Gyalui Jenő, dramaturgul de odinioara al studioului lui Janovics Jenő, iar sute de cadre si multe fotografii de scena din peliculele A kancsuka hazájában/In tara cnutului, 1918 si A métely/Contagiunea, 1918 au fost reconstituite dupa scenarii si materiale de presa, de catre Zágoni Bálint si echipa sa.

Pe langa filmele realizate in urma cu 101 ani la Cluj, din program fac parte si doua regizoare din Transilvania: Szőcs Petra cu filmul „Deva” si Moldovai Katalin cu filmul „Ca si pana acum”, un film selectat pentru sectiunea Cinéfondation la Festivalul de la Cannes in 2019. Moldovai Katalin si asistentul de regie al filmului Deva, „Bodor Balázs”, vor fi prezenti la eveniment.

In sectiunea de filme documentare, publicul va urmari proiectii in care personajele principale provin din medii defavorizate, dar care cu vointa de fier, prin devotament si rabdare inving greutatile si dovedesc ca in orice circumstante exista speranta si cale de iesire.

Filmul documentar Lectii usoare de Zurbó Dorottya prezinta o tanara somaleza, Kafiya, la varsta de 18 ani si lupta ei pentru viata si cum invata sa-si asume cultura si valorile unei societati total straine pentru ea, tinand in secret toate acestea fata de mama ei ramasa acasa.

Pelicula „Euforia existentei”, regizata de coregrafa si dansatoarea Szabó Réka, ne povesteste despre bucuria de a exista, prin dansul unei femei de 90 de ani, supravietuitor din Auschwitz. Filmul documentar a castigat Marele Premiul la Festivalul de Film de la Locarno si Premiul pentru drepturile omului la Festivalul de Film din Sarajevo in 2019 fiind un exemplu despre cum un om care a trecut prin situatii ingrozitoare, poate trai cu demnitate si se poate bucura de viata fara ca traumele prin care a trecut sa o supere.

Filmul „Trei dansuri” de Halász Glória  are in prim plan trei generatii de studenti la balet clasic de la Universitatea de Dans din Budapesta, baieti care din pasiune pentru balet au renuntat la familie si se confrunta cu regulile stricte ale procesului de devenire ca artisti, prin suferinte fizice si psihice.

Scurtmetraje precum Mentorul  de Szabó Szonja, Actor prost de Márton Dániel, Lauretta de Brauner Máté sau In trei de Lengyel Balázs, premiate la nivel international, vor putea fi urmarite in cadrul programului SFM 2019.

Programul detaliat al Saptamanii Filmului Maghiar la Bucuresti este dispobil pe www.ccu.ro

Citește în continuare