“Ob-La-Di, Ob-La-Da” de la The Beatles a fost declarat de catre cercetatori “cantecul perfect”
Cercetatorii de la Institutul Max Planck din Munchen au analizat secvente de ritmuri provenite de la 700 de cantece si au stabilit care este mecanismul prin care un cantec se apropie cel mai mult de perfectiune
Oamenii de stiinta au incercat constant sa afle ce anume face dintr-un cantec unul de succes, placut, usor de memorat sau fredonat. De asta data, cercetatorii germani de la Institutul Max Planck au analizat 80.000 de acorduri muzicale, dar si felul in care ele evolueaza pe parcursul cantecelor. Acordurile proveneau de la 700 de cantece inregistrate intre 1958 si 1991. Piesele au fost analizate cu ajutorul unui device prin care participantii la studiu ofereau un scor fiecarei secvente de acorduri in functie de cat de “surprinzatoare” era, in comparatie cu ritmurile precedente.
Cercetatorii au recurs, insa, la un mic truc: au luat secventele de acorduri a 30 de cantece, au scos versurile si melodia tocmai pentru a face cantecul de nerecunoscut si le-au pus apoi celor 39 de voluntari. Acestia au evaluat fiecare acord, in functie de cat de bine s-au simtit dupa ce l-au ascultat.
Studiul a revelat faptul ca voluntarii au fost mai incantati de ritmurile surprinzatoare, la care nu s-au asteptat
Atunci cand nu suntem siguri de cum va evolua un cantec, in creierul nostru se activeaza o parte a creierului responsabila cu placerea muzicala. Cel putin asta a aratat acest studiu, in cadrul caruia voluntarii au fost mult mai impresionati atunci cand acordurile muzicale i-au surprins cu “ceea ce urma”.
Asadar, placerea pe care o simtim atunci cand ascultam o bucata muzicala vine de fapt din ordinea in care sunetele sunt aranjate. Cercetatorii de la institutul german cred ca incepem sa catalogam un cantec ca “placut” sau “aproape de perfectiune” atunci cand el pastreaza un echilibru intre partile la care ne asteptam si cele care, dimpotriva, ne surprind.
“Ob-La-Di, Ob-La-Da” de la The Beatles a obtinut cel mai mare scor, iar in top s-au mai aflat si alte cantece de la Genesis, The Jackson 5 sau Van Halen
“Ob-La-Di, Ob-La-Da” de la The Beatles a obtinut cel mai mare punctaj in cadrul acestui studiu, fiind declarata piesa cea mai aproape de perfectiune. In top s-au mai clasat si alte piese cunoscute precum “Invisible Touch” de la Genesis, “Hooked on a Feeling” de la BJ Thomas, “I Want you Back” de la The Jackson 5, “When It’s Love” de la Van Halen sau “Red Red Wine” a celor de la UB40.
Cantecul care poate diminua cel mai mult anxietatea, piesele sigure/nesigure la volan sau cantecul cel mai optimist – muzica s-a aflat mereu in atentia cercetatorilor
Pe langa acest studiu de la Institutul Max Planck, muzica s-a aflat si inainte in centrul studiilor oamenilor de stiinta. Asa se face ca, in urma analizelor lor, piesa “Weightless” de la Marconi Union a fost declarata “piesa care poate reduce cel mai mult anxietatea” (cu 65%), “American Idiot” de la Green Day este cea mai periculoasa piesa pe care sa o ascultati la volan, iar “Stairway to Heaven” de la Led Zeppelin cea mai sigura pe care sa sofati. Pe de alta parte, daca vreti sa deveniti mai optimisti si mai bine dispusi, indicat ar fi, spun tot cercetatorii, sa ascultati “Don’t Stop Me Now” al trupei Queen.