Colectia de arta impresionanta a fiicei lui Walt Disney a fost vanduta cu 80 de milioane de dolari in cadrul unei licitatii de la Christie’s.
Peste 40 de loturi care au apartinut familiei Disney au fost vandute intr-o licitatie de 80 de milioane de dolari la Christie’s. De la tablouri din anii ’20 realizate de artistii preferati ai legendarului creator Walt Disney pana la artisti contemporani pe care fiica lui i-a apreciat, operele au fost vandute cu sume de pana la patru ori mai mari decat cele asteptate.
Walt Disney si sotia sa, Lillian, au avut 2 fete, una biologica – Diane si una adoptata – Sharon Mae. Inspirat de ele a creat primul parc de distractie Disney care astazi are versiuni in toata lumea.
Diane a fost casatorita cu Ron Miller, un jucator de fotbal profesionist, impreuna cu care a avut 4 baieti si 3 fete. Ron a decedat la inceputul acestui an, iar familia a decis ca e timpul ca faimoasa lor colectie de arta sa fie vanduta pentru ca fondurile sa fie refolosite in alte acte caritabile.
Colectia de arta a lui Diane a fost partial mostenita iar restul a fost stransa pentru a documenta viata si realizarile tatalui ei. Fiica lui Disney, care a decedat in 2013 la 79 de ani, a gasit un scop nobil in succesiune si a infiintat fundatia caritabila The Walt Disney Family care sustine numeroase organizatii care au nevoie de ajutor.
Diane Miller a fost unul dintre cei mai importanti mecena din arta americana de dupa al doilea Razboi Mondial. A scris cateva carti despre viata tatalui sau, a supervizat mai multe filme si documentare care sa duca mai departe povestea legendara a familiei, a deschis muzee si a creat programe de dezvoltare pentru copii si pentru artisti prin care stilul Disney sa fie dus mai departe.
Un Mickey Mouse de 1,8 milioane, un Richard Diebenkron de 5,7 milioane, cateva lucrari Lichtenstein de 2 milioane si multe peisaje idilice de pe dealurile americane
In spiritul traditional al lui Disney, colectia de arta a familiei includea lucrari in culori pastelate, calde cu o nota optimista si pozitiva care aduc o stare de liniste si de bine.
De la tablourile cu Oceanul Pacific vazute prin ochii lui Richard Diebenkorn pana la vaile americane neatinse inca, pictate de Albert Bierstadt in secolul al XIX-lea, colectia Disney Miller a strans peste 30 de milioane de dolari care vor sustine cauzele caritabile si fundatiile incluse in lista familiei.
Cea mai bine vanduta lucrare a fost Ocean Park a lui Diebenkorn – 5.723.000 de dolari. Lucrarea a fost creata in 1978, la cativa ani dupa vizita pictorului in Hawaii unde a fost trimis sa lucreze alaturi de desenatorii Disney la cartografiere. Privelistea pe care a avut-o in avion in drum spre insula exotica l-a influentat sa creeze imaginile in 2D, asa cum par vazute de sus.
„Ocean Park” este cea mai valoroasa lucrare a lui Diebenkorn aflandu-se in posesia familiei Disney din anii ’70.
Opera de arta cea mai reprezentativa pentru brandul Disney din licitatia Christie’s a fost creata de Wayne Thiebaud in 1988. In timpul uceniciei la Studiourile Disney, Wayne a desenat personaje precum Goofy, Jiminy Cricket sau Pinnochio. Creatiile animate i-au influentat stilul artistului care a devenit cunoscut pe cont propriu pentru picturile in culori puternice cu obiecte folosite zilnic – de la cutii de vopsea la patiserie si cosmetice.
Mickey Mouse-ul pictat de Thiebaud a adus de peste 4 ori suma estimata – 1.815.000 dolari. Suma obtinuta va fi investita in programe pentru copii dezvoltate la Muzeul Disney din San Francisco.
Licitatia este o continuare a implicarii filantropice a lui Diane Miller prin care a dus mai departe mostenirea familiei si scopul tatal ei: sa sustina artistii, sa dea inapoi comunitatii, sa ii inspire pe altii sa faca acelasi lucru.
O parte din colectia Disney vanduta la Christie’s o gasiti mai jos cu sumele obtinute in licitatie.
Richard Diebenkorn – Colt de studio – 1.500.000 dolari
Richard Diebenkorn – Blue – 30.000 dolari
Wayne Thiebaud – Hillside – 75.000 dolari
Roy Lichtenstein – Brushstroke IV – 162.500 de dolari
James Weeks – Bay Excursion #2 – 43.750 de dolari
Paul Signac – Goellettes a quai – 37.500 dolari
Armand Guillamin – Paysage de Crozant – 13.750 de dolari
Pierre Bonard – Vase de fleurs – 27.500 de dolari
Armand Guillaumin – Quai de la Seine a Paris – 15.000 dolari
Urmeaza inca o licitatie care ar putea stabili noi recorduri pentru colectia Disney Miller. Incasarile vor fi donate centrelor care ajuta tinerii si Filarmonicii din Los Angeles.
Alte lucrari din colectia Disney Miller vor intra in licitatie pe 20 noiembrie la Christie’s. Estimarile depasesc 30 de milioane de dolari pentru operele semnate de Milton Avery, Thomas Hill, William Keith, Winslow Homer, James Hamilton si Albert Bierstadt.
Tabloul pictorului realist Andrew Wyath – Oliver’s Cap este estimat intre 3 si 5 milioane de dolari. La fel ca Disney, Wyath este considerat unul dintre cei mai talentati povestitori ai secolului al XX-lea.