Ce poti sa faci pentru a avea mai mult colagen in corp si a lupta impotriva imbatranirii
Colagenul confera elasticitate pielii si tesuturilor, stimuleaza regenerarea celulara, vindecarea si cicatrizarea ranilor. Acesta functioneaza si ca un adeziv natural al organismului; de altfel, si denumirea lui, de origine greaca, se traduce ca „generator de lipici”. Dupa apa, colagenul reprezinta cea mai mare componenta existenta in corpul uman si este un element structural al oaselor, muschilor, tendoanelor si ligamentelor, dar se regaseste si in vasele de sange, cornea ochiului, dinti, cartilaje, discurile dintre vertebre, tractul digestiv
Exista 28 de tipuri diferite de colagen, cu structuri si functii variate, insa caracteristica principala comuna este faptul ca toate sunt puternice si flexibile. Mare parte din colagenul existent in corp este de tip I, II, III sau IV. Aproximativ 90% din colagenul produs este de tip I. Acesta este cel mai puternic tip, deoarece este cel mai flexibil dintre toate si este secretat in piele, tendoane si oase. Colagenul de tip II nu este la fel de dens ca tipul I, dar este perfect pentru amortizarea articulatiilor. Muschii, organele si arterele se bazeaza pe tipul III de colagen. Si tipul IV te regaseste in tesuturile membranoase.
Aplicarea produselor care contin hidroxi-acizi alfa, cum ar fi acidul glicolic, si peptidele pot declansa formarea de colagen
In fiecare an dupa varsta de 30 pierdeti colagen, iar capacitatea organismului de a-l produce la o calitate inalta se diminueaza. Pentru a imbunatati productia de colagen si a ajuta refacerea depozitelor acestora puteti adauga in meniul vostru anumite alimente si produse de ingrijire. Unul dintre ele sunt retinoizii sau retinolul, deseori gasit in formula cremelor si serurilor anti-imbatranire.
Cercetarile au constatat ca acidul retinoic si retinolul stimuleaza sinteza de colagen la nivelul pielii. Aplicarea produselor care contin hidroxi-acizi alfa, cum ar fi acidul glicolic, si peptidele pot declansa formarea de colagen. De asemenea in acest proces va sunt de ajutor si varietatea de proceduri existente pe piata, care sunt capabile sa creasca productia de colagen si sa imbunatateasca aspectul pielii precum radio frecventa, ultrasuntele sau procedura de microneedling este o procedura estetica ce foloseste un dispozitiv manual, sub forma de roller sau stilou, care are foarte multe ace fine, metalice sau din plastic.
Prin intepaturile acestui dispozitiv se produc mici leziuni invizibile cu ochiul liber, care ajuta ca produsele de tratament sa patrunda mai bine in piele; pentru ca pielea este lezata, ea este obligata sa produca mai mult colagen pentru a se regenera.
Alimentatia, masajul si protectia solara fac si ele parte din proces
Alimentele bogate in proteine vor furniza aminoacizii de care corpul are nevoie pentru a produce colagen. De asemenea puteti oferi ajutor proveniti si de la alti nutrienti cum ar fi vitamina C si zinc. Pentru a maximiza productia de colagen incercati sa aveti o dieta variata cu fructe, legume, cereale integrale, fasole, carne slaba, fructe de mare si nuci.
In cele din urma, purtati o protectie solara cu spectru larg, cu protective de cel putin 30. Aceasta este cea mai buna metoda prin care puteti mentine colagenul sanatos. Este important ca pentru inceput sa protejati colagenul pe care il aveti, decat incercarea de a compensa mai tarziu anumite obiceiuri pe care nu le implementati in rutina de zi cu zi.
Puteti stimula procesul de regenerare celulara la nivel cutanat si prin intermediul masajelor efectuate seara inainte de culcare. Utilizati serumuri anti-aging ce contin o concentratie mare de ingrediente care stimuleaza productia de colagen. O ustensila utila pe care o recomandam sa o aveti la indemana este setul este format dintr-o rola de masaj facial si un instrument Gua Sha pe care il puteti gasi la Farmacia Tei. Ambele isi au radacinile in tehnicile antice chinezesti de relaxare si vindecare, fiind folosite pentru restabilirea sanatatii, echilibrarea energiei si infrumusetarea pielii.