Povestea tabloului Klimt estimat la 60 de milioane de euro care a fost furat si gasit intr-un sac de gunoi.
Gustav Klimt (1862-1918) a pictat „Portrait of a Lady” – „Portretul unei doamne” in ultimii ani din viata, intre 1916 si 1918, ilustrand una dintre muzele numeroase pe care le-a avut de-a lungul carierei. Desi numele acestora era de obicei atasat lucrarii, numele doamnei din tablou nu este cunoscut.
Maestrul austriac a fost inspirat atat de femei din inalta societate a vremurilor dar si de tinere fete din familii sarace pe care le transforma in burgheze in picturile sale.
In 1925, la sapte ani dupa moartea lui Klimt, tabloul a fost cumparat de Galeria de Arta Moderna Ricci Oddi din Piacenza, un oras din Nordul Italiei cu 100.000 de locuitori.
Este singurul tablou al lui Klimt care ascunde un alt tablou dedesubt.
Pe langa faptul ca este o lucrare semnata de unul dintre cei mai importanti pictori ai tuturor timpurilor, fascinatia din spatele operei de arta vine din faptul ca in 1996 a fost descoperit un alt tablou pictat sub „Portetul unei doamne”.
Dupa o analiza cu raze X realizata intr-un spital italian, a fost dezvaluit un tablou al lui Klimt pierdut de 80 de ani: „Portretul unei fete cu esarfa si palarie” peste care a fost pictata lucrarea actuala. Este singura opera a lui Klimt care include portrete suprapuse.
Portretul acoperit era al unei tinere fete din Viena de care Gustav se indragostise nebuneste dar care a murit la cateva luni dupa ce i-a pozat. Pentru a uita de durerea pierderii, pictorul i-a acoperit chipul.
Descoperirea a adus atentia intregii lumi catre Galleria Ricci Oddi din Piacenza iar primaria locala a hotarat sa renoveze cladirea in care se afla si cateva dintre tablourile aflate in colectia permanenta. Anul 1997 urma sa aduca o expozitie extraordinara pentru a pune pictura intr-o noua lumina.
In timpul renovarilor, o multime de muncitori s-au perindat prin galerie, impachetand tablourile pentru a fi pastrate cat mai bine. Nimeni nu a bagat de seama ca „Portretul unei doamne” disparuse, au presupus ca a fost pus deoparte. O intamplare similara s-a petrecut si cu Mona Lisa in 1911 cand a disparut la bratul unui muncitor din Luvru.
Lucrarea lui Klimt a fost data disparuta cu cateva zile inainte de marea expozitie. Cand politia a ajuns la fata locului, usile galeriei erau deschise, o multime de oameni intrau si ieseau iar sistemul de securitate era oprit. Ancheta a continuat pentru cativa ani fara succes, nu existau informatii clare legate de disparitia tabloului, singurul indiciu era rama acestuia gasita pe holurile galeriei. Au existat numeroase teorii ale conspiratiei insa opera lui Klimt nu a fost descoperita nici macar pe piata neagra a artei.
In anii urmatori au aparut mai multe falsuri si reproduceri ale tabloului devenit faimos deja iar cautarea acestuia continua.
Gradinarul a gasit tabloul lui Klimt estimat la 60 de milioane de euro cand curata iedera de pe peretii cladirii.
„Portretul unei doamne” a fost descoperit intr-un loc neasteptat de catre gradinarul care a fost angajat sa curate iedera de pe peretii Galeriei Ricci Oddi. Frunzele plantelor acopereau un panou metalic iar la deschiderea acestuia, a fost dezvaluita o mica bolta in care a fost gasit un sac negru de gunoi. In interiorul acestuia se afla tabloul de 60 cm cu 55 cm in conditie excelenta, culoriile fiind la fel de vii ca in 1996.
Dupa 23 de ani, lucrarea lui Gustav Klimt a reaparut fiind investigata atent de autoritati si specialisti in domeniul artei pentru a confirma autenticitatea acesteia, urmand sa fie expus publicului in luna ianuarie.
Nu este primul tablou al lui Klimt care a fost recuperat in circumstante neobisnuite. Anul trecut, desenul „Zwei Legende” – „Doua nuduri feminine” a fost gasit in dulapul unei secretare de la Muzeul Lentos din Linz care il furase cu zeci de ani inainte.
O poveste impresionanta a fost dezvaluita si cand un tablou de 24 de milioane de euro a fost gasit in bucataria unei doamne de 90 de ani din Nordul Frantei.