No Man’s Land este o satira despre razboaiele de pretutindeni, dar si a presei in goana dupa senzational si rating
Dupa succesele de public avute cu spectacolele “Vizita batranei doamne” si “Furtuna”, regizorul bulgar Alexander Morfov a revenit in 2016 la Teatrul National din Bucuresti cu un nou proiect, “No Man’s Land” al lui Danis Tanovic, inspirat din razboiul sarbo – bosniac din anii ’90.
Spectacolul se poate vedea si in aceasta stagiune, la Sala Studio.
“No Man’s Land” este un amestec subtil de tragism si umor
Morfov, inspirat de filmul cu acelasi nume al lui Danis Tanovic, a rescris scenariul razboiului sarbo-bosniac din anii ’90, unul dintre marile conflicte care a facut sa dispara definitiv de pe harta lumii, Iugoslavia.
Spectacolul spune povestea unui pluton bosniac care se rataceste, din cauza cetii, undeva pe langa Tuzla, care este atacat pe neasteptate, e decimat si are un singur supravietuitor. Aparent este o poveste despre conflictul din fosta Iugoslavie dar “No Man’s Land” este, de fapt, o satira impotriva razboaielor de pretutindeni, impotriva comunitatii internationale si a presei in goana dupa senzational si rating. Este o comedie neagra despre razboi care aminteste de celebrul roman “CATCH-22” sau de serialul “M*A*S*H”.
Adevarul se afla intotdeauna la mijloc, intre cele doua tabere, pe un teritoriu administrat de forte de mentinere a pacii
Nino (Ciprian Necula) este un tanar soldat sarb, aflat la prima lui misiune, care este trimis sa vada ce se intampla in tabara adversa si este luat prizonier de Ciki (Richard Bovnoczki). Situatia devine complicata atunci cand e descoperit soldatul ranit Cera (Mihai Calin) sub al carui trup se afla o mina, care nu poate fi dezamorsata.
Momentul intalnirii celor trei este extrem de tensionat. Discutiile lor sunt marcate cu umor amar, iar in ceata razboiului acestia solicita ajutorul atat sarbilor si bosniacilor, dar si celor care administreaza teritoriul dintre tabere, Natiunile Unite. Trei oameni simpli captivi pe taramul nimanui al transeelor, provoaca rasul publicului, care amuteste apoi, in urma tragediei acestora.
Tema este cat se poate de actuala si prinde viata scenica printr-o echipa deosebita: regizor, scenograf si actori
Mihai Calin este Cera, care traieste intens fiecare moment limita al personajului, asezat pe suportul dramatic al actiunii: mina. Actorul puncteaza excelent situatiile cu nunate tragicomice.
Richard Bovnoczki este Ciki, cel care impune tensiune conflictului. Interpretarea lui este sensibila in raport cu manifestarea unui om ajuns la limita rabdarii si a acceptarii situatiei grave in care se afla.
Ciprian Nicula este Nino. Intelege personajul de la inceput pana in final, este profund si il interpretaza ca atare.
Intepretarile protagonistilor nu ar fi avut aceeasi valoare fara o viziune regizorala coerenta, argumentata vizual, prin cresterea tensiunii in fiecare secventa. Plasarea luminilor (Chris Jager) si ilustratia muzicala (Morfov) dau stralucire spectacolului si creeaza emotie. Decorul teritoriului de razboi, cu transeele de lupta apartine lui Nikola Toromanov, iar costumele sunt realizate de Andrada Chiriac.
Piesa este o adaptare scenica dupa un film premiat cu Oscar (“No Man’s Land” de Danis Tanovic, Oscar pentru Cel mai bun film strain, 2001). In total, filmul acestuia a obtinut 42 de premii, printre care Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel mai bun scenariu, Premiul Cesar pentru Cel mai bun film artistic, Globul de Aur pentru Cel mai bun film strain.
Spectacolul se poate vedea in data de 5 ianuarie, ora 19.30, Sala Studio
“No Men’s Land” de Danis Tanovic
Regia: Alexander Morfov
Distributia: Mihai Calin, Richard Bovnoczki, Ciprian Nicula, Marcelo-S Cobzariu, Rares Florin Stoica, Mihai Muntenita, Ionut Toader, Andrei Atabay, Silviu Mircescu, Vitalie Bichir, Eduard Adam, Madalin Mandin, Adrian Iosif Pop, George Pistereanu, Alexandra Salceanu/Aylin Cadir, Fulvia Folosea, Nicolae Dumitru, Ionut Nicolae, Aurelian Ungurianu, Silviu Negulete
Durata: 2 h (fara pauza)
Bilete: aici