Cum sa slabiti si sa fiti iar in forma dupa Sarbatori – 5 metode care nu dau gres
S-au dus zilele de sarbatoare in care tot ce conta era sa ne bucuram din plin de vacanta si, implicit, de preparatele traditionale. Acum, ne gandim tot mai mult la dietele “revolutionare” care, cel putin in teorie, ne vor scapa rapid de kilogramele in plus si ne vor readuce tonusul si energia de dinainte de Sarbatori.
Oricat de mult ne-am dori transformarile de durata nu pot avea loc peste noapte, dar asta nu inseamna ca nu avem la dispozitie suficiente sfaturi care sa ne ajute sa slabim si sa avem din nou un tonus de invidiat.
Fara stress. Studiile arata ca reusim sa scapam de tot surplusul acumulat la final de an in aproximativ 5 luni
Un studiu publicat in New England Journal of Medicine a prezentat un fel de “ritm al dietei si slabitului”. Cercetatorii au demonstrat ca cei 1800 de participanti la studiu au acumulat cele mai multe kilograme spre finalul lunii decembrie si ca intreg procesul de slabit si de revenire la “forma de dinainte de Sarbatori” dureaza, in medie 5-6 luni. Intre iunie-octombrie avem cea mai scazuta greutate, dupa care tindem sa urmam acelasi tipar: incepem usor, usor sa luam in greutate, incercam sa slabim putin in noiembrie, decembrie ne surprinde iar cu toate mesele festive si din ianuarie apelam din nou la tot felul de trucuri si diete pentru a scapa de kilogramele in plus.
Chiar daca acest studiu nu vine cu promisiuni spectaculoase, scoate in evidenta un aspect foarte important: dietele (in special cele rapide) nu functioneaza. Organismul nostru are un anumit ritm pe care, daca incercam sa il grabim in vreun fel, efectul poate fi unul invers.
Mancati constient si inteligent
Cercetatorii nu dau credit pierderii rapide in greutate, dar asta nu inseamna ca nu puteti tine seama de cateva recomandari care sa va ajute sa slabiti. Treptat, sanatos si sigur. Primul pas ar fi mancatul constient. Dupa atatea zile in care ati incercat tot felul de preparate apetisante, a venit timpul sa mancati doar atunci cand va este foame, in portii mai mici, evitand zaharul sau alte alimente despre care stiti ca ingrasa sau va fac rau.
O alta forma de “mancat inteligent” este de a transforma momentul mesei intr-un mic ritual. Nu mai mancati pe fuga sau in fata televizorului, ci la masa, in bucatarie, folosind tacamurile preferate, avand alaturi chiar si o glastra de flori. Specialistii au aratat ca astfel de “trucuri” creeaza o atmosfera placuta, relaxanta, ne ajuta sa fim mai constienti de alimentele consumate, sa le savuram mai bine aromele si sa nu mai facem excese alimentare.
Sport regulat, nu intens. Cele mai bune rezultate sunt dupa antrenamentele moderate si sustinute, nu dupa cele intense.
Sportul va ajuta sa slabiti, sa va tonifiati si sa va modelati frumos corpul, insa alegerea formei de antrenament potrivit poate fi o provocare. daca aveti cateva kilograme bune peste greutatea recomandata sau daca sunteti de fel sedentari, nu incepeti cu sport intens, indiferent de consecinte sau limitarile propriului organism.
Important este sa faceti un sport moderat ca intensitate, care sa va placa si la care sa nu renuntati dupa cateva antrenamente.
Pe de alta parte, daca sunteti obisnuiti cu antrenamentele ceva mai grele sau cu sesiunile fitness de la sala, mult mai eficient ar fi sa faceti sport in cadru organizat, alaturi de un instructor sau chiar de un antrenor personal.
Apelati la mici trucuri eficiente: scrieti intr-un jurnal, optati pentru postul intermitent si alegeti farfurii in culoarea “potrivita”.
Specialistii sustin, de exemplu, ca planurile (realiste) ne ajuta sa fim consecventi, la fel si tinerea unui jurnal in care sa ne notam ce demersuri am facut pentru a slabi si ce rezultate am inregistrat.
In special pentru perioada aceasta de dupa Sarbatori, postul intermitent ar putea fi o alta varianta excelenta. Acesta presupune sa sariti peste o masa sau doua, adica sa aveti 12-16 pana la 24 de ore in care sa nu consumati nimic in afara de apa, iar asta doar de 1-2 ori pe saptamana. In acest interval de repaus sunt incluse si orele de somn.
O alta recomandare este aceea de a va alege farfuriile intr-o dimensiune mai mica si neaparat in culori diferite sau, mai bine zis, in culori diferite de mancarea pe care o consumati in mod obisnuit. Studiile arata ca, atunci cand alimentele au aceeasi culoare cu farfuria, tindem sa consumam cu 30% mai mult.
Fiti consecventi si nu renuntati la planul vostru – cel putin 21 de zile cat, sustin cercetatorii, dureaza formarea unui nou obicei
Specialistii spun ca avem nevoie de 21 de zile pentru a ne forma un nou obicei, indiferent de ce presupune acesta.
Asadar, odata ce stiti macar in linii mari ce aveti de facut pentru a ajunge din nou la greutatea ideala, organizati-va si nu renuntati. In mai putin de o luna, toate aceste masuri simple, aparent neimportante, vor deveni parte din rutina zilnica si va vor aduce mult mai aproape de obiectivele setate la inceput.