Lucian Iftime, Alexandru Voicu si Diana Dumbrava joaca in „50 de secunde”, un spectacol despre relatiile dintre oameni si singuratatile lor
La finalul anului 2018, regizorul Eugen Gyemant monta la Sala Atelier a Teatrului National din Bucuresti spectacolul “50 de secunde”, dupa textul castigator al premiului UNITER din 2017, al lui Daniel Oltean.
Spectacolul se poate vedea si in aceasta stagiune pe aceeasi scena.
Piesa este o investigatie lucida asupra mintii umane
Autorul de profesie procuror criminalist, dar si absolvent de teatrologie si de scriere dramatica, isi pune in practica experienta si scrie o piesa despre ancheta unui tanar care si-a ucis mama. Cazul este in aparenta simplu pentru ca tanarul isi recunoaste vina.
Dar aparenta este discutabila, atunci cand sunt analizate in profunzime substraturile relatiilor interumane dintre cele trei personaje – anchetator, parinte, copil.
Relatia mama-fiu este centrul anchetei, iar comunicarea dintre parinti si copii este una dintre temele majore ale piesei
Textul este ofertant atat pentru regizor cat si pentru actori. Este o investigatie lucida si tandra asupra mintii umane, un spectacol despre ce se intampla in noi atunci cand nu suntem atenti, si despre grija pe care trebuie sa o purtam gandurilor noastre.
In biroul unui procuror criminalist, ancheta este in plina desfasurare. Din punct de vedere juridic totul este limpede. Cazul e solutionat, dosarul cu probe e complet, faptele sunt clare, iar declaratiile lamuresc totul si poate fi trimis in judecata.
Dincolo insa de administrarea probelor, ramane intalnirea dintre doi oameni si povestile lor, pentru ca nu intotdeauna victimele sunt doar cele mentionate in procesul-verbal.
Procurorul (Lucian Iftime) se incapataneaza sa desluseasca mecanismele intortocheate ale mintii tanarului (Alexandru Voicu) care si-a recunoscut deja vina si vrea sa afle de ce si-a ucis mama (Diana Dumbrava).
In decorul versatil al Mariei Nicola, regizorul asambleaza scenele de neliniste, de cinism si frici necunoscute asemenea unu puzzle pe care spectatorul trebuie sa-l completeze
Spatiul de joc creat de scenografa Maria Nicola recompune tabloul unui birou de investigaţii cu peste 100 de spectatori-martori, dar ar putea fi si tribunal, salon de spital ori sala de autopsie.
Exista doar cateva elemente de decor care sustin pledoariile protagonistilor: podeaua patata cu sange uscat, un cutit, o funie, o lupa, un rucsac, o carte sau o radiografie, care fac trimitere la aspecte din trecutul acestora.
Eugen Gyemant realizeaza un spectacol intr-un ritm alert construit din tensiuni, emotii puternice si secvente scurte, care descriu relatiile umane intre fiu si mama, inculpat si procuror, intre oameni si singuratatile lor, intre fiecare dintre noi si gandurile noastre. Foloseste jocul de lumini reci din plin si o muzica (Alexei Turcan) in surdina prezenta pe toata durata desfasurarii reprezentatiei, pentru a mentine suspansul pana la final.
Spectacolul reuneste talentul actoricesc cu viziunea regizorala si ingeniozitatea dramaturgului
Alexandru Voicu este fiul din povestea imaginata de Daniel Oltean. In realizarea lui lasa impresia ca il abordeaza cu lejeritate, insa reuseste sa creioneze foarte bine fiul cu probleme care isi ucide mama. Parcursul interpretarii este asumat, fara gesturi suplimentare, dar are reactii diferite atunci cand isi aminteste momente din trecut.
Lucian Iftime realizeaza rolul procurorului intr-un mod interesant. El este cel care conduce ancheta si creeaza o imagine impozanta personajului. Acesta opteaza pentru o interpretare lucida, in care fiecare cuvant poate deveni un argument pro sau contra in investigatia pe care o conduce.
Acest tip de rol nu-i este deloc strain actorului. In spectacolul regizat tot de Eugen Gyemant, “Omul perna”, Lucian Iftime joca rolul politistului anchetator.
Diana Dumbrava este mama si este o prezenta discreta pe scena. Desi este tot timpul prezenta, aceasta urmareste interogatoriul cu detasare si nu reuseste sa stabileasca niciun raport direct cu filu ei. Totul se se manifeste in mintea baiatului, sub forma flashback-uri.
Actorii realizeaza o reala performanta si fiecare dintre ei realizeaza cate un personaj surprinzator. Astfel, mentin suspansul de la inceput pana la final.
Spectacolul se poate vedea in data de 19 ianuarie, ora 20.00, Sala Atelier
“50 de secunde” de Daniel Oltean
Regia: Eugen Gyemant
Distributia: Lucian Iftime, Alexandru Voicu, Diana Dumbrava
Durata: 1h 20 min (fara pauza)
Bilete: aici