Skip to content

“Matilda si groparii” – un spectacol despre libertatea femeilor va avea premiera in luna februarie la Teatrul National Bucuresti

Piesa scrisa de Stela Giurgeanu, declarata ” Piesa anului 2018” la Gala Premiilor UNITER, va avea premiera oficiala sambata, 15 februarie 2020, la Sala Atelier, de la ora 20.00.

Spectacolul este despre o generatie care si-a ingropat demonii, pentru a lasa urmasilor dreptul la fericire

Publicul Teatrului National din Bucuresti are ocazia de a se intalni cu un nou spectacol, dupa o piesa romaneasca, desprinsa din realitatea zilelor noastre, in care violenta domestica planeaza, apasatoare, cand tacuta, dar cel mai adesea violent de zgomotoasa, asemenea pasarilor intunecate, deasupra caminului care adaposteste trei cumnate si un destin tras parca la indigo.

“Aceasta impletire de spaima si umor ma fascineaza. Este un microunivers care respinge si atrage in acelasi timp”, afirma Mircea Rusu care semenaza regia si care propune o distributie aleasa, pe care o dirijeaza cu finete psihologica

 “Matilda si groparii” este un spectacol‒pledoarie pentru libertatea femeilor atat de puternice in toata fragilitatea lor, un joc al aparentelor, care ascunde dureri teribile si rani cicatrizate. Este o comedie neagra despre eterna disputa dintre femei si barbati, plina de suspans ca un policier, din care nu se stie niciodata cine iese invingator.

Spectatorii sunt invitati sa descopere de ce se refugiaza, aparent intempestiv, trei femei pe terasa casei, intr-un trai hilar si improvizat.

Din distributie fac parte Amalia Ciolan, Cesonia Postelnicu, Erika Baiesu, Fulvia Folosea si Lari Giorgescu

In perioada urmatoare se afla in repetitii inca o varianta de distributie. Trioul cumnatelor va fi format din Liliana Hodorogea, Tania Popa si Oana Constantinescu, iar logodnicii vor fi Cristina Constantinescu si Dragos Ionescu.

Scenografia spectacolului este semnata de Gabi Albu, ale carei creatii au putut fi admirate recent, cu ocazia premierelor “Negutatorul din Venetia” si “Livada de visini”.

Prinsi in ritmul unei vieti trepidante, ignoram de multe ori suferintele celor din jur si astfel riscam sa construim acel cerc vicios in care si cei din jur vor fi surzi la suferintele noastre

Autoarea, de profesie jurnalist de investigatie sociala, prin textul propus vorbeste despre aparenta lucrurilor si despre fragilitatea oamenilor. Acestia nu sunt intotdeauna ceea ce par a fi, cei care spun glume ascund de fapt traume, iar cei care sunt detasati si rad de ideea de iubire tanjesc disperat dupa ea. Pentru ca piesa este in primul rand despre aparente si pare o comedie, la care “nu prea stii daca sa razi sau sa plangi”.

 “Cred ca prin asta, mi-am atins scopul: sa dau oamenilor ragazul sa se gandeasca de doua ori inainte sa puna o eticheta si sa ofer o calatorie pe axa dintre bine si rau, o calatorie plina de nuante – la finele careia sa zgandaresc, fie si pentru putin, blazarea cotidianului”, spune Stela Giurgeanu.

Redactor al revistei Dilema veche, Stela Giurgeanu este un jurnalist remarcabil axat cu consecventa pe teme sociale. In 2003, a primit o mentiune la sectiunea “reportaj” a concursului “Tanarul jurnalist al anului”, organizat de Fundatia Freedom House, iar in 2008 a fost desemnata “Reporterul european al anului”, premiu acordat de catre Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, pentru reportajul Europa motilor din Garda. A debutat literar in 2007 cu povestirea Doi oameni, publicata in volumul Cartea cu bunici (ed. Humanitas).

Ca dramaturg, a participat de mai multe ori la Concursul anual organizat de UNITER sub egida si cu sprijinul Casei Regale a Romaniei. In 2015, piesa Timpul nebunilor a fost desemnata “Cea mai buna piesa romaneasca a anului” si a fost prezentata, intr-un spectacol-lectura, la TNB. In 2016, piesa Colectionarul de timp a fost nominalizata in Selectia finala a Concursului UNITER de dramaturgie. In 2019, “Matilda si groparii“ a fost desemnata „Cea mai buna piesa romaneasca a anului” si a fost publicata la Editura Unitext.

Mircea Rusu a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti, sectia Actorie, promotia 1986, la clasa prof. universitar Ion Cojar. In 2019 a fost numit in functia de director artistic al Teatrului National „I.L. Caragiale” din Bucuresti.

In 1990 a debutat la TNB cu rolul Iason din celebrul spectacol „Trilogia antica”, in regia lui Andrei Serban. Au urmat peste 20 de roluri memorabile, in spectacole precum „Trei surori” si „Inima de caine” (r. Yuri Krassovski), „Livada cu visini” (r. Andrei Serban) sau”Cadavrul viu” (r. Gelu Colceag).

In stagiunea actuala poate fi vazut in spectacole precum „Lut” (r. Vlad Massaci), „Umbre” (r. Vlad Cristache) sau „Scrisoarea” (r. Horatiu Malaele). Mircea Rusu a mai jucat numeroase roluri la teatre din Bucuresti si din tara: Tetarul Evreiesc de Stat, Teatrul L.S.Bulandra, Teatrul Metropolis, Teatrul Levant, Teatrul Tony Bulandra din Targoviste, Teatrul National din Arad, Teatrul Tineretului din Piatra Neamt (1986-1990).

In anii 2012 si 2019 a semnat regia spectacolelor „Biloxi Blues”, iar in 2020 „Matilda si groparii”.

De asemenea, a avut si numeroase roluri in filme, lucrand cu regizori precum Dan Pita, Radu Gabrea, Stere Gulea, Lucian Pintilie, Sergiu Nicolaescu, Andrei Blaier, Mircea Daneliuc, Andrew Reuland sau Geo Saizescu. In televiziune a putut fi vazut in seriale precum „Pacatele Evei”, „Cu un pas inainte”, „A doua sansa”, „Casatorie imposibila” si „Detectiv fara voie”.

Urmatoarele reprezentatii vor avea loc in zilele de 18 si 28 martie, la Sala Atelier, de la ora 20.00.

Este un spectacol TNB realizat sub auspiciile Centrului de Cercetare si Creatie Teatrala “Ion Sava”.

„Matilda si groparii”de  Stela Giurgeanu

Regia: Mircea Rusu

Distributia: Amalia Ciolan / Liliana Hodorogea, Cesonia Postelnicu / Tania Popa, Erika Baiesu / Oana Constantinescu, Fulvia Folosea / Cristina Constantinescu, Lari Giorgescu / Dragos Ionescu

Bilete: aici.      

Citește în continuare