Au inceput inscrierile pentru Transilvania Pitch Stop 2020, cu premii de dezvoltare proiecte, pentru regizorii aflati la primul sau al doilea lung metraj
Festivalul International de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie) da startul perioadei de inscrieri pentru editia din acest an a Transilvania Pitch Stop – cel mai amplu program dedicat industriei de film la TIFF – care va cuprinde doua componente dedicate cineastilor aflati la primul sau al doilea lungmetraj: o platforma internationala de co-productii si un workshop de dezvoltare.
10 proiecte in dezvoltare vor fi prezentate profesionistilor din industrie pe 5 si 6 iunie, la cea de-a 4-a editie a platformei de co-productii Transilvania Pitch Stop.
Programul este deschis proiectelor de lungmetraj de fictiune care apartin regizorilor din Romania, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina, Rusia, Moldova, Grecia, Turcia si Georgia.
Pentru a fi eligibil, fiecare proiect trebuie conceput ca o co-productie europeana – si nu doar din punct de vedere financiar – intre cel putin doua state membre ale Fondului Eurimages (in mod ideal, dar nu obligatoriu, intre statele din tarile mentionate eligibile) si poate fi in diferite stadii de dezvoltare. Un prim draft de scenariu va fi prezentat in timpul evenimentului din cadrul Festivalului International de Film Transilvania, pe 5 iunie 2020. De asemenea, proiectul trebuie sa aiba asigurat cel putin 15% din buget.
Eurimages Co-production Development Award este in valoare de 20.000 de euro si va fi acordat de un juriu international format din experti si un reprezentant al Eurimages.
Data limita de inscriere a proiectelor este 31 martie 2020, iar toate materialele necesare procesului de inregistrare trebuie prezentate in limba engleza.
Regulamentul poate fi consultat aici.
Pentru workshop-ul de dezvoltare Transilvania Pitch Stop pot aplica doar regizori romani sau din Republica Moldova aflati la primul sau al doilea lungmetraj.
Intregul proces de aplicare are loc online, pe platforma eventival.eu, iar regizorii si producatorii a cinci proiecte selectionate vor fi invitati la Cluj-Napoca, in perioada 1-6 iunie, unde vor lua parte la un atelier-maraton.
Acestia vor fi impartiti in grupuri de lucru si ghidati de trainerii si expertii TPS, pentru a identifica idei eficiente de „vanzare” a proiectului in fata unor potentiali parteneri si finantatori si isi vor pregati pitch-ul si vor primi consultanta la nivel de scenariu si structura dramaturgica.
Productiile selectionate in programul TPS vor avea premiera nationala in cadrul Festivalului International de Film Transilvania si vor fi incluse intr-un catalog de prezentare care va fi pus la dispozitia invitatilor.
Limba oficiala a programului este engleza, iar selectia proiectelor va fi anuntata pana pe 30 aprilie 2020.
Informatii suplimentare pot fi gasite aici.
Cineasti aflati la primul sau al doilea lungmetraj, tineri jurnalisti si critici de film pot depune proiecte de lungmetraj – fictiune sau documentar – pentru Bursa Alex.Leo Serban in valoare de 2500 de euro.
„Monstri.”, in regia lui Marius Olteanu, este unul dintre filmele castigatoare la editiile anterioare ale atelierului Transilvania Pitch Stop si a obtinut Premiul publicului din partea publicatiei Tagesspiegel la Festivalul de Film de la Berlin (2019).
Pelicula exploreaza o zi din viata unui cuplu casatorit, pe care familia, prietenii si societatea ii adora impreuna, dar ii judeca si resping atunci cand sunt pe cont propriu din cauza convingerilor de viata diferite si a monstrilor interiori.
Cu Judith State, Cristian Popa, Alexandru Potocean, Serban Pavlu, Dorina Lazar, lungmetrajul a castigat si Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru Debut la TIFF, Marele Premiu la Festivalul International de Film de la Sofia si Trofeul Golden Mimosa pentru cel mai bun scenariu la Filmski Festival Herceg Novi din Muntenegru.
Filmul „Soldatii: Poveste din Ferentari”, regizat de Ivana Mladenovic, este un alt proiect castigator al workshop-ului TPS, care a primit Mentiune Speciala la Locarno IFF 2017 si Premiul Gopo pentru Cel mai bun film de debut (lungmetraj).
Dupa romanul omonim scris de Adrian Schiop, pelicula spune o poveste de iubire fara sentimente si prezinta o monografie vizuala a Ferentariului din zilele noastre.
Filmul a mai fost selectat in competitii internationale precum Filmfest Hamburg, CinEast – Central and Eastern European Film Festival Luxemburg, Reykjavik International Film Festival si „Bright Future” a Festivalului International de Film de la Rotterdam.