Atrium artistic – Parterul Institutului Francez devine sala de spectacole pentru tineri. Inscrieri pentru proiectele care vor fi montate aici.
Institului Francez din Bucuresti isi propune sa deschida anul acesta portile atriumului cladirii emblematice de pe Bulevardul Dacia 77 pentru a gazdui creatii artistice inovatoare si interactive: spectacole, expozitii, instalatii digitale, concerte, evenimente de design si moda.
George Enescu, Dinu Lipatti, Isabelle Huppert, Carole Bouquet, James Thierrée, Claude Lelouch au trecut pragul atriumului – holul cu o arhitectura deosebita datorata finisajelor din lemn.
Concursul de proiecte se adreseaza tuturor artistilor sau grupurilor, de toate nationalitatile, care doresc sa-si prezinte creatiile in fata publicului larg si activeaza in domenii diferite: arte vizuale, performative, digitale, dans contemporan, muzica.
Totodata, proiectele interdisciplinare sunt binevenite in spatiul de patrimoniu modulabil pe doua niveluri, unde se afla pianul istoric Schiedmayer.
Cladirea gazduieste in mod regulat conferinte si expozitii, accesul fiind liber in timpul programului cu publicul al Institutului. Cei care doresc sa participe la competitie cu proiecte adaptate spatiului sunt asteptati sa viziteze atriumul.
Programul isi propune sa puna in valoare creatiile si proiectele atractive, in special pe cele realizate pentru publicul tanar, sa sustina artistii locali si sa-i promoveze la nivel european.
Obiectivele programului se vor axa pe proiectele artistice si culturale care promoveaza dezvoltarea durabila, implicarea civica a tinerilor, drepturile omului si drepturile femeilor.
Proiectele participante pot fi individuale sau colective, dar sunt incurajate cele care implica artisti de mai multe nationalitati, iar lucrarile expuse pot fi vandute. Organizatorul isi rezerva dreptul de a programa proiecte in afara concursului.
Selectia va fi realizata pe baza unui dosar evaluat in functie de mai multe criterii: calitatea proiectului artistic, tematica abordata, integrarea in spatiul propus si capacitatea de a atrage publicul tanar.
Proiectele culturale vor fi programate intre lunile martie si decembrie 2020, iar durata de prezentare a operelor in atrium poate varia de la o seara la o luna, in functie de natura acestora si de calendarul Institutului Francez.
De asemenea, eventualele costuri generate de comunicarea proiectului si de organizarea evenimentului/vernisajului vor fi acoperite de organizatori.
Dosarul de candidatura poate fi redactat in franceza, romana sau engleza si va contine formularul de candidatura completat, prezentarea proiectului si a artistului/artistilor (maximum 3000 de caractere cu spatii) si, optional, portofolii, CV-uri ale persoanelor implicate in proiect, website, blog, vlog, fotografii, video. Acestea va fi trimis prin e-mail la [email protected] pana pe 16 februarie 2020.
Balanta lui Lucian Pintilie, prima productie romaneasca restaurata in format digital 4K, poate fi vizionata la sala de cinema Elvire Popesco a Institutului Francez din Bucuresti.
Unul dintre cele mai populare spatii culturale din capitala, unde sunt organizate spectacole de film, dans, teatru, conferinte, festivaluri de film si concerte pe tot parcursul anului, a fost inaugurata in 1974 si complet renovata in anul 2011 dupa planurile cabinetului de arhitectura si design Lundi et Demi si poarta numele celebrei actrite franceze de origine romana Elvire Popesco.
Sala de Cimena face parte din reteaua Europa Cinéma, are o capacitate de 183 de locuri si este echipata cu un proiector 35 mm si cu un videoproiector Barco-2k, care permite proiectiile pe suport digital DCP sau blu-ray.