Cand expira produsele de machiaj si de ingrijire a tenului
Este extrem de important sa stim termenul de valabilitate atunci cand vine vorba de produsele cosmetice pe care le folosim si care intra in contact direct cu pielea, ochii sau parul nostru. Daca folosim produse expirate, nu facem decat sa declansam multe neplaceri si sa ne punem sanatatea in pericol. Utilizarea unui produs a carui valabilitate a incetat, poate avea drept rezultat iritatia pielii, dar si infectii bacteriene la nivelul epidermei. Desi majoritatea produselor contin conservanti pentru a mentine produsele, chiar si acestia, in timp, isi pierd eficacitatea. In cazul in care un produs are multe ingrediente active (precum SPF) si este susceptibil la bacterii – de exemplu, daca acesta intra in contact cu aerul sau il depozitati intr-un mediu umed cu temperaturi ridicate, acesta este predispus la dezvoltarea microbilor.
In ceea ce priveste produsele cosmetice, data de expirare nu coincide intotdeauna cu valabilitatea produsului
Datele de expirare sunt dificile cand vine vorba de produse cosmetice, deoarece acestea depind in totalitate de produsul achizitionat. In cazul in care aveti indoieli, verificati recipientele pe care sunt intotdeauna inscriptionate simboluri speciale care va vor arata daca produsul pe care il folositi este inca in perioada sa de valabilitate. Acesta este intotdeauna un indicator sigur care marcheaza termenul recomandat pentru utilizarea produsului de la DATA DESFACERII acestuia. Simbolul este reprezentat de un desen al unei cutii cu capacul deschis, pe care este inscriptionat un anumit numar si litera M. Simbolul se afla de obicei pe spatele produsului, iar cifrele 3, 6, 12, 18, 24 sau 36 urmate de litera M, provenita de la cuvantul „months”, dezvaluie numarul lunilor in care produsul este valabil. Pentru ca etichetele produselor se sterg insa in timp va recomandam sa treceti data desfacerii produsului pe o eticheta sau in calendarul telefonului.
Pentru a va usura procesul puteti apela si la aplicatii dedicate acestui lucru. Beauty Keeper este o aplicatie eleganta pentru iPhone, care urmareste datele de expirare ale produselor de infrumusetare si care va aminteste cand este momentul sa le inlocuiti. Cu ajutorul scanarii codurilor de lot pentru mai mult de 880 de marci de infrumusetare, aplicatia va seta automat data de valabilitate a produsului din momentul in care l-ati deschis.
Calcularea perioadei de timp in care produsul este sigur de utilizat dupa deschidere pentru 60 de tipuri de produse cosmetice. Retineti ca anumite consistente ale produselor tind sa dureze mai mult decat altele
Produsele lichide si cremoase sunt cele care expira mai repede, in timp ce produsele sub forma solida, pulbere, tind sa aiba o perioada mai lunga de valabilitate. Motivul este unul simplu: cu cat este mai cremos un produs (de exemplu mascara sau tusul), cu atat acesta va facilita dezvoltarea bacteriilor datorita continutului de apa.
In cazul in care etichetele produselor s-au sters si nu v-ati notat perioada in care le-ati desigilat, tineti cont de urmatoarele repere de valabilitate:
- Crema pentru ochi – 1 an.
- Crema pentru fata – 1-3 ani in functie de datele de pe ambalaj.
- Fond de ten – 6-12 luni.
- Mascara – 3 luni.
- Tus pentru ochi – 3 luni pana la 6 luni. Depinde de brand si de tipul tusului. In cazul in care folositi un eyeliner sub forma unui creion acesta poate avea valabilitate de pana la 12 luni. Va puteti da seama dupa miros si dupa cremozitate daca acesta mai este bun sau nu.
- Creion khol pentru ochi – maximum 2 ani, cu conditia ca acesta sa fie ascutit inainte de fiecare utilizare.
- Farduri de ochi crema – maximum 12 luni.
- Farduri de ochi compacte – maximum 36 luni.
- Blush (fard de obraz) – 9 luni.
- Ruj (sau gloss) – Durata de valabilitate a acestor formule depinde de ingredientele si conservantii specifici pe care le contin. In general aceste produse expira dupa 1 an.
- Parfumurile pot dura de la trei pana la cinci ani, dar ghidati-va dupa miros, pentru a va da seama cand este timpul sa le aruncati.
- Produsele pentru par au valabilitate intre un an si doi ani, dar semnele de avertizare ca sunt expirate nu sunt atat de evidente, asa ca acordati atentie atunci cand incep sa isi piarda eficacitatea.
Produsele expirate prezinta riscul de a avea destabilizate ingrediente active care pot provoca dermatita de contact. Pentru a pastra calitatea produselot nu depozitati produsele cosmetic in baie sau in lumina soarelui, pentru ca umiditatea si temperaturile ridicate pot cauza oxidarea acestora. De asemenea, incercati sa folositi de fiecare data o spatula sau o cottoneta pentru a lua cantitatea dorita de produs din recipientele tip borcan, in loc sa folositi direct degetele.
Semnele principale de avertizare sunt mirosul si separarea produselor.
O alta modalitate prin care va puteti da seama ca produsele voastre de beauty au expirat este atentia acordata mirosului, culorii si texturii. Daca mirosul este aparte fata de momentul in care l-ati deschis sau daca uleiul din produs s-a delimitat de restul continutului si a format o pelicula este momentul sa scapati de aceste recipiente. Iritarea pielii si modificarea eficientei unui produs sunt, de asemenea, semne de expirare. Spre exemplu serumurile sau produsele care contin vitamina C isi schimba culoarea atunci cand nu mai sunt valabile, devin maronii. Textura este prima care da de gol un produs de machiaj. O mascara veche devine lipicioasa, uscata si va incarca excesiv genele de la prima aplicare.