City break pentru gurmanzi – ce destinatii sa alegeti pentru un weekend savuros
Pe langa relaxare, oameni dragi alaturi si descoperirea unor locuri noi, interesante, city break-urile pot fi si despre mancare. Cu atat de multe surse de documentare, acum e usor sa planificati o escapada ceva mai diferita, bazata de aceasta data pe preparatele delicioase pe care sa le incercati sau restaurantele pe care sa le vizitati.
In ultimii ani, Barcelona a avut doua reprezentante in “Cele mai bune 50 de restaurante din lume”.
Madridul si Barcelona s-au “luptat” mereu pentru suprematia culturala, aici fiind inclus si aspectul culinar, Barcelona iesind deseori invingatoare. Una dintre optiunile de neratat atunci cand ajungeti in Barcelona este “Disfrutar”, un restaurant de 2 stele Michelin condus de chefii Oriol Castro, Mateu Casanas si Eduard Xatruch. Cei trei s-au intalnit si au lucrat impreuna timp de 16 ani la restaurantul elBulli, dupa care si-au deschis propriul local care pune accent pe bucataria mediteraneana, preparatele fiind indraznete, moderne, intotdeauna cu accent pe gust.
O alta varianta in Barcelona, tot de 2 stele Michelin, este si Moments, acolo unde personalitatea si talentul echipei de bucatari se reflecta in preparatele rafinate, creative, inspirate din cultura culinara catalana, dar si “La Cova Fumada”, unde trebuie sa ajungeti pentru a incerca celebrele “las bombas”, un fel de tapas din cartofi cu doua sosuri.
Dublin este capitala preparatelor savuroase, dar neobisnuite
Pe langa privelistile spectaculoase, berea Guiness si accentul irlandez, merita sa vizitati Dublinul si pentru rasfatul culinar. Veti savura carnati, “fish & chips”, stridii cu bere Guiness, paine irlandeza, budinca neagra (un tip de mezeluri specific Irlandei si Regatului Unit) sau chiar inghetata cu sare de mare.
Printre cele mai cunoscute localuri din Dublin sunt restaurantul Patrick Guilbaud, cu 2 stele Michelin, axat pe bucataria irlandeza contemporana cu nuante frantuzesti, dar si Pepperpot Café si Pig’s Ear. Daca veti lua trenul pana in Howth (aflat la 26 km de Dublin) acolo veti descoperi cele mai bune tapas cu fructe de mare.
Berlinul militeaza pentru diversitate culinara
In Berlin, startul il dau traditionalii “currywursts”, cei mai buni fiind cei de la Curry 36 sau din cartierul Prenzlauer Berg. Dupa ce incercati preparatele traditionale, pregatite in localurile de cartier sau in restaurantele cu stele Michelin (cum ar fi Facil sau Weinbar Rutz), nu uitati nici de localurile ceva mai exotice.
Berlinul este vestit si pentru restaurantele lui turcesti, vietnameze, indiene sau thai, asa ca ar fi bine sa explorati si aceasta latura a orasului.
Scena culinara din Londra este un amalgam de traditie si inovatie
Odata ajunsi in Londra, nu ratati ritualul ceaiului, un obicei care se respecta inca intre ora pranzului si cea a cinei. Ceaiul englezesc are un farmec aparte, asa ca asigurati-va ca va rezervati din timp un loc la ceainariile celebre din Ritz sau Savoy.
In cazul in care doriti sa explorati restaurantele cu chefi inventivi si preparate spectaculoase, printre optiunile de top este Galvin La Chapelle, un restaurant cu o stea Michelin, cu o arhitectura fascinanta si meniu elegant, ale carui preparate sunt realizate mereu din cele mai proaspete ingrediente. In plus, restaurantul are o colectie de vinuri locale, internationale si chiar “vegan friendly”, alese de sommelierul Stephen Nisbet.
Le Bab are sapte restaurante in Londra, fiecare cu publicul si specificul sau, de la mancare pregatita imediat, in bucataria restaurantului, in fata clientilor pana la localuri rafinate, toate mergand pe acelasi concept de haute cuisine.
Creatorii conceptului Le Bab au deschis patru restaurante concept si la noi, in Centrul Vechi, la Piata Charles de Gaulle, in Pipera si in Piata Amzei.
Meniul din Bordeaux include atat preparate frantuzesti clasice, cat si cele mai gustoase mancaruri cu peste sau fructe de mare.
Bordeaux nu este doar un vin faimos din Franta, ci orasul in care veti putea savura preparate celebre, cum ar fi rata confiata sau foie gras, dar si preparate cu stridii, langustine, midii, creveti sau scoici. Toate acestea vor fi insotite de unele dintre cele mai apreciate vinuri frantuzesti, asa ca festinul este asigurat.
Printre restaurantele recomandate in Bordeaux se afla Le Pavillon des Boulevards, un local patronat de un chef si un sommelier care propun preparate creative, interesante si originale ca arome si gusturi, toate acompaniate de o selectie de vinuri locale.
Alte localuri de vizitat mai sunt si Le Quatrieme Mur sau L’Embarcadere.
Daca treceti si prin Paris, veti gasi cele mai fine preparate la La Train Bleu, Le Cinq si Le Pre Catelan.
In Italia, fiecare oras este renumit pentru un preparat diferit, iar Roma este celebra pentru “spaghetti alla carbonara”
Pastele Carbonara sunt pregatite aici doar cu oua proaspete, branza, pancetta si piper, o reteta simpla, despre care se spune ca ar fi cea mai buna din lume. Ajunsi in Roma, nu ratati Campo dei Fiori sau piata Testaccio, doua locuri autentice, traditionale, cu un farmec aparte mai ales pentru gurmanzi.
In Roma nu puteti rata Moma, un restaurant cu o stea Michelin, care include o parte de bistro, moderna si dinamica, dar si o parte de gourmet, mai eleganta si experimentala. Alte variante mai sunt si Pane e Salame, La Pergola, iar cea mai buna inghetata o veti gasi la Verde Pistacchio.