Ofelia Popii este Martha in “Cui i-e frica de Virginia Woolf?” regizat de Andrei si Andreea Grosu la Teatrul National “Radu Stanca” Sibiu
Piesa lui Edward Albee, “Cui i-e frica de Virginia Woolf?”, a fost montata pe scena teatrului sibian de Andrei si Andreea Grosu, a avut premiera in 2019 si se poate vedea si in aceasta stagiune.
Prima reprezentatie a avut loc pe Broadway, in anul 1962, iar ecranizarea din 1966 cu Elizabeth Taylor si Richard Burton, in rolurile principale, in regia lui Mike Nichols, este una dintre cele mai amuzante si mai tulburatoare radiografii ale mitului familiei perfecte.
“Cui i-e frica de Virginia Woolf?” isi pastreaza puterea de analiza a dinamicii relatiei de cuplu si in zilele noastre, la aproape 60 de ani de la premiera
Este o poveste care examineaza complexitatea casniciei aflata la limita dintre adevar si iluzie a celor doi protagonisti, trecuti de prima tinerete, George si Martha.
George (Marius Turdeanu), profesor de istorie, si Martha (Ofelia Popii), exuberanta sa sotie si fiica sefului universitatii, se intorc acasa dupa o petrecere. In noaptea care abia incepe, publicul devine prizonier in casa celor doi si martorul unui sir de “jocuri si glume” in care barierele andurantei vor fi testate, iar demonii vor iesi la lumina. Martha i-a invitat la ei acasa pe noii veniti in campusul universitar, Nick (Horia Fedorca) si naiva lui sotie, Honey (Cezara Cretu). Intalnirea lor va demostra ca nimic nu e mai irezistibil si mai terifiant decat cruzimea, iar adevarul si iluzia pot spune uneori aceeasi poveste.
Regizorii aduc in fata publicului spectacolul casniciei esuate a cuplului central si implicarea celui tanar, intr-un decor cat se poate de simplu
Continuarea petrecerii in casa lui George si Martha redata simbolic printr-o masa, 4 scaune, sticle de bautura si un candelabru – de altfel singurul care arata bunastarea acestora, alaturi de mai tinerii Nick si Honey, scot la iveala idealurile distruse si incapabilitatea lor de a comunica in relatie, desi se iubesc.
Un spectacol in care alcoolul este doar un pretext al dezvaluirilor persoanle
Textul lui Albee ofera partituri generoase actorilor. Replicile cu dublu sens, aparent comice, dezvaluie jocul dintre aparenta si realitatea dramatica a protagonistilor.
Ofelia Popii isi compune personajul dintr-un amestec potrivit de putere, senzualitate, fragilitate si alcool. Se adapteaza indicatiilor regizorale pentru a prezenta drama interioara a Marthei. Viata cuplului a fost afectata de nereusita profesionala a sotului ei. Acesta este doar un simplu profesor de istorie, nu seful catedrei de istorie.
Marius Turdeanu este profesorul ratat. Este flexibil si imprevizibil in realizarea rolului si este generos in relatiile cu celelalte personaje. In aparenta este dominat de Martha, isi ascunde nemultumirea in fata ei si are o interiorizare rafinata. In realitate, el este cel care ii devoaleaza fragilitatea la finalul reprezentatiei.
Cezara Cretu si Horia Fedorca se confrunta cu aceleasi probleme de cuplu, sunt victimele gazdelor lor si oglinda acestora din tinerete.
Cezara Cretu este o actrita la inceput de drum care reuseste sa faca un personaj credibil. Sub naivitatea aceasta se ascunde posibilitatea de a deveni mai tarziu o Martha nefericita.
Horia Fedorca il defineste foarte bine pe Nick, prin atitudine, si impune personajului profilul tanarului ambitios si distant in relatia cu partenera sa.
Spectacolul a fost prezent pe mai multe scene din tara si Bucuresti prin turneul national “Manifest pentru dialog”, un proiect al Teatrului National “Radu Stanca”, in parteneriat cu Festivalul International de Teatru de la Sibiu si Departamentul de Arta Teatrala din cadrul ULBS (Universitatea ‘Lucian Blaga” Sibiu), cu sprijinul BRD – Groupe Societe Generale.
La cea de-a 5-a editie, proiectul a dus spectacolul intr-un turneu national si a facut posibila intalnirea cu publicul a doi tineri regizori din Bucuresti care activeaza in teatrul independent, cu doi mari actori ai Sibiului si cu un spectacol exceptional care arata dimensiunea prestatiei artistice a actorilor si a celor doi regizori. Reprezentatiile au avut deja loc in orasele Targu Jiu, Bucuresti, Braila, Galati, Targu Mures si Cluj-Napoca. In Sibiu se poate vedea in 8 martie, ora 20.00.
“Cui i-e frica de Virginia Woolf?” de Edward Albee
Regia: Andrei si Andreea Grosu
Distributia: Ofelia Popii, Marius Turdeanu, Cezara Cretu, Horia Fedorca
Durata: 1h 50min (fara pauza)
Bilete: aici