Cel mai cunoscut tablou al lui Van Gogh si alte 60 de lucrari faimoase sunt blocate in Japonia din cauza Coronavirusului.
Una dintre cele mai mari expozitii care urma sa fie deschisa in Japonia a fost anulata cu trei zile inainte, tinand blocate 61 dintre cele mai cunoscute tablouri din lume, inclusiv „Sunflowers” al lui Van Gogh.
Lucrarile au fost imprumutate din colectia permanenta National Gallery din Londra si urmau sa fie expuse incepand cu 3 martie in Muzeul National de Arta Vestica din Tokyo si in Muzeul National din Osaka intre 7 iulie si 18 octombrie.
Din cauza pericolelor raspandirii infectiilor cu Coronavirus, Ministrul Culturii din Japonia a ordonat ca toate muzeele de arta sa fie inchise pentru urmatoarele saptamani.
Cele 61 de tablouri care au fost transportate in Tokyo in urma cu cateva saptamani, au ramas blocate in depozitele muzeului, de teama tranmiterii virusului la o pozibila manipulare a acestora.
Una dintre cele mai recognoscibile opere ale lui Van Gogh, „Florile soarelui” pictata in 1888, ar fi fost prima data cand urma sa fie expusa in afara Europei, iar zeci de mii de bilete fusesera deja vandute pentru vizitatorii din intreaga regiune asiatica.
Expozitia „Masterpieces” urma sa ramana deschisa pana pe 14 iunie 2020. Lucrarile blocate sunt din portofoliul celor mai apreciati maestri europeni si acopera o perioada de 500 de ani din istoria artei. De la Renasterea Italiana prin Carlo Crivelli cu „Buna Vestire” (1486) la autoportretul lui Rembrandt la varsta de 34 de ani (1640) si lucrari din Epoca de Aur a Picturii Olandeze prin Van Dyck si Vermeer. Sunt incluse si marile descoperiri spaniole prin Velazquez, scenele intense surprinse de britanicul J.W.Turner in „Odiseea lui Homer” (1829) si operele impresioniste ale francezului Claude Monet de la inceputul secolului al XX-lea.
Guvernul japonez a delimitat perioada de carantina pana pe 16 martie. Dupa aceea, va fi luata o decizie care va hotari parcursul lucrarilor de arta: interdictia deplasarii lucrarilor poate fi extinsa inca doua saptamani daca raspandirea virusului nu va fi oprita.
Piata artistica din China si Asia a fost in continua crestere economica din 2002-2003 pana in 2019. In urma cu 17 ani, epidemia SARS a avut efecte dezastruoase si a declansat o criza financiara care a afectat toate industriile.
In provincia Hubei si capitala Wuhan, locurile identificate ca origine a virusului Covid-19, s-au nascut 80% din cele 83.000 de cazuri confirmate. Printre cei decedati se afla si doi dintre cei mai mari artisti din regiunea chineza: Liu Shouxiang si Zhang Wei.
Efectele lumii artistice nu pot fi comparate cu pierderile umane insa specialistii orientati cu optimism spre viitor se intreaba cat de greu va fi pentru piata de arta din Asia sa isi revina dupa aceste tragedii.
Cel mai mare targ de arta de pe continentul asiatic, Art Basel din Hong Kong, a fost anulat cu o luna inainte de deschidere. Urma sa aduca 242 de galerii si muzee din intreaga lume in China. Editia de anul trecut a inregistrat peste 88.000 de vizitatori printre care colectionari si clienti care au investit in opere de arta si au sustinut, in special, piata locala asiatica.
Solutia gasita de organizatori a fost sa creeze o platforma online – „Online Viewing Rooms” cu camere dedicate fiecarui expozant. Acestea vor fi disponibile pe site-ul Art Basel si in aplicatia targului intre 20 si 25 martie.
Toate institutiile culturale din China raman in continuare inchise insa lumea artei si-a intors atentia spre intrajutorare in acest moment critic. Conducatorii caselor de licitatii importante, ale galeriilor si muzeelor private si-au unit fortele si vor organiza in urmatoarele saptamani mai multe evenimente cu vanzare, in scopuri caritabile. Fondurile vor fi donate victimelor Coronavirus si familiilor acestora.
Doua dintre cele mai spectaculoase muzee care urmau sa fie deschise in 2020 se afla in Beijing si Guangdong. Evolutia constructiilor a fost oprita concomitent cu intrarea populatiei in carantina si va fi reluata cand epidemia se va afla sub control.