Vacanta de acasa: 10 muzee din Romania pe care le poti vizita online
Poate ca nu plecati in vacanta in vara aceasta dar sunt experiente care pot fi traite din fata computerului sau a tabletei. Sa admiri un Rembrandt in MNAR de la un metru distanta nu se poate compara cu un tur virtual insa este o resursa utila pentru pasionatii de cultura, de calatorii si pentru cei care vor sa se bucure de lucrurile frumoase din lumea in care traim.
Mai jos va prezentam 10 muzee din Romania care ofera tururi virtuale insotite de cate un ghid audio sau scris, de muzica si de acces in locuri mai rar deschise publicului.
Turul virtual prin Ateneul Roman ofera privelisti spectaculoase de pe acoperisul cladirii construite in 1888. Include accesul in cupola si in galeriile luminoase.
Calatoria online la Ateneul Roman este insotita de muzica clasica, porneste in gradina dominata de cele opt coloane ionice ale fatadei, continua cu vederile splendide de pe acoperis cu centrul Bucurestiul, prin parterul cu foyer si scara oficiala George Enescu si etajul 1 cu una dintre cele mai frumoase sali de concerte din Romania. Printre surprizele turului prin Ateneu se numara detaliile cu fresca de 20 metri cu istoria conducatorilor Romaniei, o vedere din camera de repetitie a corului si in atelierul lutier in care sunt acordate si reparate instrumentele muzicale. Linkul pentru vizita este AICI.
Muzeul National Cotroceni pastreaza numeroase momente importante din istoria Romaniei de la fostul Palat Regal la o colectie de arta veche decorativa europeana.
Din istoria Casei Regale a Romaniei, Muzeul Cotroceni include Biblioteca Regelui Ferdinand, Dormitorul Reginei Maria sau marele Hol de Onoare in care au fost filmate scenele din filmul „Maria, Regina Romaniei”. AICI gasiti linkul turului virtual.
Deseori trecut cu vederea de publicul roman, Muzeul National de Arta al Romaniei ascunde opere de arta considerate a fi adevarate comori.
Muzeul National de Arta al Romaniei prezinta de la lucrarile lui Brancusi, Grigorescu sau Luchian din Galeria de Arta Romaneasca Moderna pana la tablouri semnate de Rembrandt, El Greco, Monet, Rodin sau Tintoretto din Galeria de Arta Europeana.
Linkurile pentru tururile virtuale le gasiti AICI. Sunt acompaniate de melodii potrivite perioadei in care au fost create lucrarile din fiecare camera.
Muzeul Municipiului Bucuresti ofera tururi virtuale care spun istoria orasului si a personalitatilor care au redefinit capitala Romaniei.
Muzeul Bucuresti prezinta trei tururi virtuale: Palatul Sutu din Piata Universitatii, una dintre cele mai vechi resedinte aristocratice din capitala, Muzeul Victor Babes din Nordul orasului care aduce un omagiu unuia dintre cei mai cunoscuti savanti romani si Casa Memoriala Nottara a faimosului compozitor roman, cu piese de mobilier in stilul Ludovic al XVI-lea, picturi interbelice, statuete antice, portelan de Sevres si o biblioteca cu 7300 de volume rare.
Linkurile pentru vizitele online sunt AICI.
Muzeul Bancii Nationale a Romaniei include istoria numismatica a tarii si unele dintre cele mai extravagant decorate camere din Bucuresti.
Aflat pe strada Lipscani, langa cladirea Bancii Nationale a Romaniei, Muzeul prezinta prima moneda batuta pe teritoriul nostru, cei mai mici bani din hartie tipariti si o colectie impresionanta de medalii si monede de aur.
Arhitectura cladirii l-a determinat pe maestrul Ion Mincu sa o numeasca una dintre cele mai frumoase cladiri din Bucuresti.
In turul virtual (link AICI) va puteti plimba prin Sala Consiliului de Administratie decorata cu picturi de Grigorescu sau Eugeniu Voinescu, in Vechiul Cabinet al Guvernatorului Bancii Nationale si pe holurile unde s-au filmat scene din „Maria, Regina Romaniei”.
Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa ofera o plimbare din Delta Dunarii pana in Antarctica.
Muzeul Antipa a fost deschis in 1834 si a strans numeroase fosile, pasari, pesti si mamifere care au creat cea mai mare colectie de istorie naturala din Romania. D-ea lungul timpului a fost mutat in mai multe cladiri pana cand Doctorul Grigore Antipa a ajutat la proiectarea si construirea sediului actual.
In ultimii ani, Muzeul a creat o experienta educationala si distractiva pentru copii si adulti deopotriva. Aceasta este replicata in turul virtual prin vizita care incepe la parter, cu scheletele impresionante ale dinozaurilor, trece prin fauna Campiei Baraganului, a Muntilor Carpati, prin Delta Dunarii, in Oceanul Indo-Pacific si ajunge pana in Antarctica.
Linkul pentru vizitare este AICI.
Turul virtual prin Muzeul Taranului Roman(link AICI) este gandit ca o poveste care include si un ghid audio care spune povestea cladirii, a fiecare sali pe care o vizitezi si a lucrarilor expuse.
Muzeul Civilizatiei Populare Astra este unul dintre cele mai mari si frumoase parcuri din Romania cu o colectie etnografica impresionanta.
Pe langa turul virtual in parcul de poveste de langa Sibiu, Muzeul Astra reuneste arhitectura romaneasca din ultimele secole si mestesuguri stravechi, devenite traditionale precum olaritul, moraritul sau strungaritul.Vizita include morile de vant si apa rupte din povestile cu Don Quijote si casa originara din Ramnicu Valcea care apare pe bancnota de 10 lei.
Linkul pentru turul virtual la Muzeul Astra este AICI.
Muzeul de Arta „Frederic Storck si Cecilia Cutescu-Storck a fost construit in 1911 si conserva creatia unei intregi familii de artisti plastici.
Pe langa bijuteria arhitecturala din Nordul Bucurestiului, pastrata si renovata impecabil, Muzeul familiei Storck include lucrari de sculptura, pictura, desene in tus, carbune, pasteluri si guase. Acestea au fost create de Karl Storck, primul profesor de sculptura de la Scoala de Arte Frumoase a lui Theodor Amman (acolo unde a invatat si pictorul si sculptorul suprarealist Victor Brauner), Carol Storck, fiul lui Karl si autorul decoratiunilor exterioare de pe Palatul Justitiei din Bucuresti si cuplul Frederick si Ceciclia Cutescu Storck, sculptori, pictori si profesori de arte. Cecilia a fost prima femeie profesor intr-o academie de arta de stat din Europa.
Muzeul Storck poate fi vizitat AICI.
Fiecare dintre casele memoriale ale marilor scriitori si poeti romani din cadrul Muzeul National al Literaturii Romane include birourile la care acestia au creat cele mai mari opere ale lor.
Casa in care au locuit poetul si prozatorul roman avantgardist Ion Minulescu, Directorul General al Artelor in anii ’20 si sotia acestuia, Claudia Millian include lucrari de arta semnate de Alexandru Ciucurencu, Henri Catargi, Victor Brauner, Camil Ressu, Lucian Grigorescu si M. H. Maxy.. – Link AICI.
Casa Memoriala Liviu si Fanny Rebreanu, aflata intr-un apartament lipit de cel al lui Minulescu care a fost cumparat de Rebreanu pentru fiica sa. Link AICI.
Casa Memoriala George si Agatha Bacovia este dominata de simplitate si culori inchise, completand universul poetic al artistului. – link AICI
Aflata pe strada Martisor, Casa Memoriala „Tudor Arghezi – Martisor” include 18 camere discrete in care poetul si-a petrecut ultimii 37 de ani din viata si a strans numeroase volume, documente si imagini din istoria familiei Arghezi. Link AICI.