Skip to content

Asociatia Pentru Dezvoltarea Filmului Romanesc ofera burse pentru artistii afectati de starea de urgenta. Cum puteti aplica.

In data de 10 aprilie ADFR lanseaza micro-granturile #ADFRSurvival pentru artistii independenti din industria cinematografica, in valoare de 3000 euro. Acestea se adreseaza talentelor emergente (reprezentanti ai industriei cinematografice, cu varsta cuprinsa intre 23 si 35 ani, din departamentele imagine, regie, scenaristica, scenografie si costume) si actorilor independenti (actori cu varste cuprinse intre 22 si 40 ani, care au avut cel putin o colaborare in cinema, in ultimele 12 luni). Pentru fiecare categorie se vor acorda cate trei micro-granturi a cate 500 Euro fiecare

Micro-granturile #ADFRSurvival sunt destinate persoanelor fizice care au nevoie urgenta de sustinere financiara, nu proiectelor cinematografice de arta, studentesti sau comerciale

Pentru a putea beneficia de suport financiar, aplicantii (persoane fizice de cetatenie romana si liber-profesionisti fara un contract de munca pe perioada determinata / nedeterminata) sunt invitati sa completeze formularul online accesibil aici si sa trimita un email la adresa [email protected] cu titlul „Documente_ADFRSurvival_NumeComplet”, care sa cuprinda urmatoarele documente: scrisoare de intentie, CV, declaratie pe proprie raspundere, completata, semnata si datata, precum si un link catre showreel/ portofoliu (optional pentru actori si scenaristi).

Ghidul aplicatului este disponibil aici: https://bit.ly/GhidulAplicantuluiADFRSurvival .

Artistii se pot juca cu idei oricat de nebunesti, pot incerca tehnologii digitale „de-acasa“ la care n-aveau timp sa se gandeasca inainte, sa experimenteze simplu sau mai complicat cu necunoscutul si cunoscutul (al digitalului, al pandemiei, al viitorului personal si colectiv)

„In momente exceptionale, ca cele de acum, ai uneori norocul sa poti vedea, la capatul tunelului, cum ar putea arata viitorul – acesta e motivul pentru care abia astept sa citesc aplicatiile pentru microgranturile #ADFRSurvival. Si as incuraja sa aplice orice artist care vede in #stamacasa un fel de a crea legaturi cu oameni la fel de ingrijorati de lucrurile prin care trecem cu totii” spune Iulia Popovici, critic de film si teatru, fondator al Asociatiatiei Transsectoriale a Independentilor din Cultura.

Alexandra Safriuc, coordonatorul masterclass-uri ADFR & co-fondator / director artistic ShortsUP, „aprecieaza initiativa ADFR si sper ca aceste micro-granturi sa vina in sprijinul liber profesionistilor din domeniul cinematografiei ale caror activitate si, implicit, venituri au fost afectate din cauza instaurarii starii de urgenta. Grantul nu este un concurs de proiecte, ci mai curand un ajutor de urgenta”.

Scopul ADFR a fost mereu acela de a sprijini industria autohtona, iar acesta este doar un mod prin care ne tinem promisiunea. Ne dorim sa venim in ajutorul celor mai afectati si vom incerca, in masura posibilitatilor si daca va fi necesar, sa revenim si cu o a doua sesiune, afirma Laura Musat fondator ADFR / coordonator The Script Contest & evaluator #ADFRSurvival

„In ultima perioada, am observat cum masurile de preventie se inaspresc si cum panica creste de la o zi la alta, mai ales printre prietenii si cunostintele din domeniul cinematografic, o parte importanta a sectorului cultural. Mi s-a parut firesc sa intervenim, ca asociatie, cat ne permitem – asa a aparut ideea micro-granturilor #ADFRSurvival. Cred ca este nevoie de astfel de initiative, cu atat mai mult in astfel de situatii exceptionale.

Aplicatiile vor fi analizate de o echipa de evaluatori formata din Laura Musat, Alexandra Safriuc si Iulia Popovici

Aceasta va lua in considerare informatiile oferite de documentele depuse, gradul de afectare a domeniului de activitate de catre implementarea starii de urgenta in Romania, masura in care candidatul poate sa isi desfasoare activitatea prin telemunca si urgenta nevoii unei surse de venit.

Evaluatorii vor contacta, la nevoie, aplicantii, pentru informatii suplimentare.

Beneficiarii vor fi anuntati pe data de 1.05.2020 prin email si pe pagina oficiala de Facebook – ADFR. Micro-granturile vor fi acordate dupa semnarea unui contract, nu mai tarziu de data de 15.05.2020.

ADFR a fost fondata in 2016 de un grup de tinere cineaste, care au crezut ca arta cinematografica poate dezvolta comunitati mult mai vizibile si informate, atat de cineasti cat si de cinefili si investeste in noile generatii de artisti, in public si in cultura filmului romanesc

Asociatia de Dezvoltare a Filmului Romanesc (ADFR) isi propune sa sprijine si sa promoveze industria cinematografica din Romania, precum si sa dezvolte comunitati cinefile prin intermediul filmului. Isi atinge scopul printr-o serie de intiative: productie de evenimente unice, dezvoltare de proiecte autentice pentru industrie si ofera granturi in situatii de exceptie. Toate activitatile au ca target umplerea golurilor existente in cinematografia locala.

Micro-granturile #ADFRSurvival vin intampinarea acelor reprezentanti ai industriei cinematografice autohtone aflati intr-o situatie de criza

Starea de urgenta instaurata in intreaga lume, inclusiv in Romania, din cauza pericolului expus de virusul COVID-19 a afectat intreaga economie, unul dintre cele mai vulnerabile domenii fiind cinematografia. Munca in echipa este o parte esentiala in productia de film, care a fost extrem de afectata in ultimele doua luni – toate productiile de filme, la fel ca si marile evenimente, au fost amanate sau chiar anulate. Din acest motiv, toti liber profesionistii care lucrau pe contracte de colaborare au ramas fara nicio sursa de venit.

Citește în continuare