10 fructe din sezonul estival si principalele beneficii si proprietati nutritive ale acestora
Alimentatia are un rol important in mentinerea unui stil de viata sanatos, a unui organism echilibrat si a unui sistem imunitar puternic.
Pe langa hidratarea si consumul adecvat de proteine, glucide si lipide, in sezonul estival se pot adauga in dieta fructe bogate in vitamine, minerale, fibre si apa, cu un nivelul scazut al aportului caloric precum ciresele, visinele, piersicile, caisele, fructele de padure si sortimentele de pepene.
Ciresele sunt printre cele mai indragite fructe din sezonul estival si includ numerosi nurienti cat si vitamina B, C si K, si sunt cunoscute ca fiind un adjuvant in dieta persoanelor care sufera de tulburari de somn deoarece au o concentratiei crescuta de melatonina.
Ciresele au un indice glicemic redus si sunt potrivite pentru persoanele care sufera de diabet sau au o predispozitie catre aceasta afectiune. Aceste fructe reprezinta un aliat de incredere si pentru cei care doresc sa-si intareasca structura firului de par si sa-si recapete stralucirea podoabei capilare.
Sunt recomandate si in curele de slabire deoarece au putine calorii (62 kcal/100g), iar potasiul si quercitina ajuta la reglarea tensiunii arteriale si intarzie imbatranirea prematura a organismului.
De asemenea, este recunoscut faptul ca ciresele sunt ideale in calmarea durerilor musculare, scazand inflamatia si atenuand senzatia de durere, avand un aport crescut de antioxidanti, care lupta impotriva radicalilor liberi.
Desi uneori sunt evitate pentru gustul lor mai acrisor, visinele concureaza cu ciresele la capitolul proprietati nutrivite si sunt recunoscute ca fiind unele dintre cele mai indicate alimente in lupta cu atacurile de guta/artrita reumatoida.
Visinele au un numar ridicat de flavonoizi si favorizeaza scaderea acidului uric (responsabil, in cantitati crescute, de aparitia artritei).
Cu o cantitate numeroasa de fibre, favorizeaza digestia si previn obezitatea. La fel ca si ciresele, visinele includ in compozitia lor multi antioxidanti si pot preveni aparitia bolii Parkinson sau a maladiei Alzheimer, cat si a insomniei si amelioreaza in acelasi timp starile de nervozitate si anxietate.
Beta-carotenul este o alta componenta care face din consumul de visine un aliat al elasticitatii pielii si, implicit, previne aparitia ridurilor.
Ideale in curele de slabire, capsunele au doar 32 kcal/100g si induc senzatia de satietate, iar favonoidele cuprinse sunt responsabile pentru reducerea colesterolului LDL din sange.
Bogate in vitaminele B1, B6 si C, in licopen, betacaroten, luteina si zeaxantina, capsunele sunt un aliat al sanatatii ochilor, iar continutul de antioxidanti al acestor fructe ajuta la dezvoltarea imunitatii si scade riscul de aparitie a cancerului.
Capsunele, la fel ca visinele, au un rol benefic in stimularea productiei de colagen, asadar previn aparitia ridurilor si ajuta la mentinerea elasticitatii pielii corpului si in special a tenului.
In plus, potasiul din aceste fructe reprezinta un adjuvant in reglarea tensiunii arteriale, sunt diuretice, favorizand eliminarea toxinelor, si au un efect anti-inflamator. Atentie insa, delicioasele fructe pot declansa alergii.
Zmeura are vitamina C din belsug, alaturi de substantele fitochimice quercitina, cianidina, acidul galic si acidul elagic, cel din urma fiind de ajutor in prevenirea cancerului.
Bogata in fibre, este recomandata in diete (52 de calorii/100 g), pentru arderea grasimilor, iar vitamina C si potasiu reprezinta un suport perfect pentru dezvoltarea unui sistem imunitar sanatos.
Luteina din zmeura ajuta la sanatatea ochilor, iar compusii antioxidanti au un rol important in prevenirea imbatranirii premature a pielii si a bolilor neurodegenerative. Ajuta si la sanatatea sistemului respirator – siropul de zmeura este, deseori, recomandat in tratarea anumitor afectiuni pulmonare usoare.
Din zmeura se extrage un inlocuitor al zaharului numit xylitol, care are un indice glicemic scazut fiind ideal pentru persoanele care sufera de diabet zaharat. Atat frunzele cat si fructele de zmeur mai cuprind calciu, fier, potasiu, magneziu si vitaminele A, E si un complex de B-uri.
Murele sunt o sursa excelenta de antioxidanti naturali si aduc o serie de avantaje pentru sanatatea persoanelor care se confrunta cu afectiuni inflamatorii, acestea fiind utile si in tratarea si retragerea hematoamelor/a vanatailor.
Sunt ideale pentru slabit (43 kcal/100 g mure), includ o cantitate crescuta de fibre si vitamina C si sunt excelente pentru mentinerea unei danturi sanatoase, avand capacitatea de a intari dantura, dar si de a preveni inflamatia gingiilor, tartrului si chiar respiratia urat mirositoare.
Cu toate acestea, este cunoscut faptul ca murele contin salicil, substanta activa regasita si in aspirina, astfel este necesara o atentie sporita pentru persoanele care nu tolereaza aceasta substanta.
Considerate superalimente datorita nenumaratelor avantaje pe care le au pentru sanatate, afinele sunt pline de fibre si dau o senzatie de satietate de lunga durata, iar in componenta acestora gasim: vitaminele A, C si B-uri, fier, zinc si seleniu.
Unul dintre cele mai cunoscute beneficii in ceea ce priveste consumul de afine il reprezinta efectul acestora asupra infectiilor de la nivelul tractului urinar. Afinele au proprietati diuretice si antibiotice, care inhiba cresterea si dezvoltarea bacteriilor in tractul urinar, fiind recomandat sucul proaspat de afine ca adjuvant in tratarea si prevenirea acestui tip de afectiune.
Antioxidantii din afine incetinesc procesul de imbatranire a celulelor, iar aceste fructe reprezinta aliati de incredere in lupta cu depunerile de grasime in jurul taliei si cu kilogramele in plus (57 kcal/100 g). Previn totodata degenerarea neuronilor, prin urmare, ajuta la mentinerea sanatatii sistemului nervos.
Vitamina A, magneziul, calciul, vitamina B6, fierul, betacarotenul, fibrele sau riboflavina sunt doar cateva dintre substantele nutritive de aportul carora se bucura din plin iubitorii de caise.
Caisele ajuta la buna functionare a tranzitului intestinal si au capacitatea de a preveni, in anumite cazuri, aparitia ulcerului dar si problemelor de vedere.
Aceste fructe delicioase cu aroma parfumata includ un element mineral imporant, fosforul, care previne si amelioreaza starile depresive, dar si pierderile de memorie.
Vitamina C din caise reprezinta un aliat al sistemului imunitar, sprijinind capacitatea naturala de aparare a organismului si combaterea unor posibile infectii la nivelul sistemului respirator.
Fructul-vedeta al verii, pepenele rosu, cuprinde o cantitate ridicata de licopen care ajuta pielea sa se protejeze de efectele negative ale razelor ultraviolete.
Chiar daca are un continut scazut de calorii (numai 30 kcal/100 g) si grasimi, pepenele rosu este extrem de bogat in licopen si vitamina A, fiind dintre cei mai buni aliati in lupta cu kilogramele in plus, dar si unul dintre fructele cu aport crescut de flavonoizi antioxidanti.
Citrulina, un alt aminoacid prezent in pepenele rosu, are rolul de a reduce si de a preveni acumularile de grasime.
In plus, este cunoscut faptul ca pepenele rosu are un puternic efect diuretic, usurand presiunea asupra rinichilor si reduce concentratia de acid uric din sange prevenind astfel formarea pietrelor la rinichi.
Cu o aroma minunata, piersicile sunt bogate in vitaminele A si C si reprezinta un adevarat aliat in prevenirea ridurilor si mentinerea elasticitatii tenului, ajutand in acelasi timp la regenerarea tesuturilor.
Imbunatatesc digestia si au efect diuretic ajutand la mentinerea sanatatii tractului urinar datorita unui nivel crescut de apa. Medicina traditionala din China foloseste ceaiul de piersica in tratarea inflamatiilor de la nivelul rinichilor.
Au putine calorii, doar 39 kcal/100 g, ceea ce le face perfecte pentru curele de slabire si o alimentatie sanatoasa si echilibrata. Piersicile sunt recomandate si persoanelor care se confrunta cu problema caderii parului, avand efecte pozitive asupra aspectului si sanatatii scalpului.
O sursa excelenta de potasiu, pepenele galben se alatura alimentelor care pot ajuta la reglarea tensiunii arteriale.
Pe langa apa in proportii de peste 90%, fructul mai are in compozitia sa si calciu, zinc, magneziu, vitamina K si complexul de vitamine B, si este cunoscut ca adjuvant in prevenirea aparitiei petelor de pe piele. De asemenea, este util pentru eliminarea mai rapida a toxinelor din organism avand atat efect usor laxativ, cat si diuretic.
Betacarotenul si vitamina A regasite in pepenele galben ajuta la functionarea corecta a vederii, dar si la prevenirea unor probleme ale sistemului respirator, precum astmul. Intareste sistemul imunitar, previne anemia si protejeaza celulele cu ajutorul flavonoizilor inclusi, reducand astfel riscul de formare a celulelor canceroase.