7 roluri memorabile ale lui Johnny Depp
Nascut in urma cu 57 de ani, pe 9 iunie 1963, Johnny Depp este unul dintre cei mai apreciati actori americani in intreaga lume.
Desi in ultimii ani cariera i-a fost umbrita de scandalurile din viata personala, lucru care i-a diminuat abilitatea de a fi angajat in noi productii cinematografice, Depp se afla pe locul al treilea in topul actorilor ale caror filme au avut cele mai mari incasari din toate timpurile cu peste 10 miliarde de dolari.
De-a lungul timpului si-a aratat versatilitatea si a jucat exceptional rolurile unor traficanti de droguri, in „Blow” in 2001, un agent FBI in „Donnie Brasco” in 1997, un jurnalist gonzo in „Fear and Loathing in Las Vegas” in 1998, un om de stiinta curajos in „Sleepy Hollow” in 1999, un vrajitor maniac cu apucaturi naziste in „Fantastic Beasts”, un vampir trezit dupa cateva 200 de ani in „Dark Shadows”. Si-a imprumutat vocea unor personaje devenite iconice pentru animatiile „Corpse Bride” si „Rango”.
Va invitam sa revedeti cele mai memorabile roluri ale lui Johnny Depp. Actorul exceleaza in pielea unor personaje pierdute in lumile din care fac parte, oameni care nu se regasesc in universurile in care traiesc. Este cunoscut si pentru conexiunea stransa pe care o are cu universul copilariei si abilitatea de a fi placut atat de adulti cat si de fanii Disney.
Edward Scissorshands, 1990
In 1990, aparitia din Edward Sccisorshands a marcat prima colaborare a lui Depp cu Tim Burton si inceputul unei prietenii care i-a lansat cariera prin personaje contrastante: neobisnuite, intunecate dar placute si memorabile.
Chiar daca a fost rolul care l-a propulsat pe Johnny Depp in preferintele publicului si ale criticilor, Depp nu era printre optiunile principale ale studioului 20th Century Fox sa il joace pe Edward.
Rolul a apartinut, pe rand, lui Tom Cruise, Tom Hanks si Gary Oldman. Burton nu s-a inteles cu Cruise iar Oldman a refuzat rolul dupa negocieri.
Povestea umanoidul cu foarfece in loc de maini care incearca sa se integreze in societate rezoneaza si astazi, in plina revolutie a robotilor care incep sa serveasca in restaurante.
Ed Wood, 1994
A doua colaborare a lui Depp cu regizorul Tim Burton a fost un esec de box office care s-a transformat intr-un film cult, apreciat de cinefili si de pasionatii de arte vizuale.
Filmul spune povestea lui Ed Wood, faimosul regizor controversat din anii ’50-’60 care a creat filme-cult precum „Glen or Glenda” sau „Plan 9 from Outer Space” care a devenit faimos dupa ce a fost declarat „Cel mai prost film din istorie” in anii ’80.
Pentru rolul lui Wood, Depp s-a inspirat din aparitiile publice ale unor personalitati si personaje precum Mickey Rooney, Ronald Reagan, Casey Kasem si Omul de tinichea jucat de Jack Haley in „Vrajitorul din Oz”.
Piratii din Caraibe, 2003 – 2017
Desi scenariile au fost criticate pentru povestile din in ce in ce mai lipsite de substanta cu fiecare nou episod din saga Piratii din Caraibe, personajul Jack Sparrow interpretat de Depp a creat una dintre cele mai iubite francize din istoria cinematografiei.
Cele cinci filme din seria Piratii din Caraibe au fost lansate intre 2003 si 2017 cu incasari de peste 4,5 miliarde de dolari. A devenit prima franciza cu doua filme care au strans peste 1 miliard de dolari din box office iar pentru viitor este programat un al saselea film in care capitanul Jack Sparrow va reveni pe marile ecrane.
Pentru personajul fictiv Jack Sparrow, Depp s-a inspirat din piratii secolului al XVIII-lea si din rockstaruri moderane, in special din atitudinea lui Keith Richards. Ulterior, solistul Rolling Stones a aparut in filmele „At World’s End” si „On Stranger Tides” jucand rolul tatalui lui Depp, Capitanul Teague.
Sparrow a devenit atat de iubit incat este invitat deseori sa indeplineasca ultimele dorinte ale copiilor bolnavi, aflati pe moarte.
Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street, 2007
Unul dintre cele mai controversate roluri ale lui Johnny Depp a venit sub forma unui musical deja faimos pe Broadway si West End: „Sweeney Todd”, povestea barbierului criminal de pe Fleet Street.
Inspirat dintr-un personaj real, Depp a lucrat la Sweeney Todd alaturi de Tim Burton si au creat un amestec care a atras deopotriva reactii pozitive pentru atmosfera creata si negative pentru partile cantate de Johnny care i-a determinat pe romani sa iasa din salile de cinema.
Sweeney Todd i-a adus o nominalizare la Oscar pentru „Cel mai bun actor” si i-a redeschis apetitul lui Depp pentru lumea muzicii. Ulterior, a lansat melodii cu Vanessa Paradis, Aerosmith, Marilyn Manson si a creat trupa „Hollywood Vampires” alaturi de Alice Cooper si Joe Perry.
Alice in Wonderland, 2010 – 2016
Atat cu Jack Sparrow cat si cu Palarierul Nebun din Alice in Wonderland, Johnny Depp a reusit ceva rar pentru universul Disney: a creat personaje indragite si usor de inteles pentru copii dar si pentru adulti, reflecta o parte din problemele lor prin complexitatea trasaturilor. Sunt personaje neobisnuite, suprarealiste care par rupte din lumile imaginare in care exista.
Substratul psihologic al Palarierului Nebun care este urmarit constant de traumele copilariei i-a adus o nominalizare la Globurile de Aur si a creat o noua franciza de succes pentru Disney cu incasari de peste 1 miliard de dolari.
Echipa Johnny Depp – Tim Burton – Helena Bonham Carter a functionat de minune in 8 productii cinematografice, inclusiv in primul film din Wonderland. Regizorul nu s-a inteles cu Disney in legatura cu al doilea film din serie iar James Robin a preluat fraiele pentru „Through the Looking Glass” unde prestatia lui Depp a fost considerata mult mai slaba, primind nominalizari la Zmeura de Aur.
Finding Neverland, 2004
Johnny Depp a fost nominalizat de trei ori la Premiile Oscar, a doua nominalizare a fost pentru interpretarea scriitorului James Matthew Barrie din „Finding Neverland”.
Desi este considerat unul dintre cei mai talentati si iubiti actori din lume, nu a castigat niciun Oscar pana la 57 de ani iar o parte din acest lucru se datoreaza declaratiilor pe care le-a facut deseori impotriva Academiei Americane de Film: „Nu mi-as dori sa castig vreunul din trofeele alea vreodata”.
Transformarea lui Depp in creatorul povestii lui Peter Pan, Sir James Matthew Barrie, a continuat fascinatia actorului de a ramane conectat la universul si imaginatia copilariei. A jucat rolul unui gentleman britanic perfect si a devenit o figura paterna empatica pentru micul Peter, mezinul familiei Llewelyn Davis pe care il ajuta sa treaca peste moartea tatalui.
Charlie and the Chocolate Factory, 2005
Asa cum s-a intamplat si in cazul Alice in Wonderland care era precedat de un desen animat legendar din 1951, Tim Burton si Johnny Depp si-au asumat un risc urias cu „Charlie and The Chocolate Factory” care a fost ilustrat intr-un film mult-iubit de generatia care a copilarit in anii ’70-’80.
Desi personajul principal al filmului este Charlie, baiatul sarac care castiga o vizita la fabrica de ciocolata, transformarea lui Johnny Depp intr-un Willy Wonka razbunator pentru traumele copilariei, asexuat, cu o tunsoare frantuzeasca si machiaj in stilul Kabuki a fost considerata o revelatie.
Tonul intunecat al personajului s-a distantat de cartea scrisa de Roald Dahl pe care a fost bazat scenariul si de filmul din 1971 cu Gene Wilder in rolul lui Wonka. Prestatia i-a adus lui Depp o nominalizare la Globurile de Aur.