4 solutii naturale pentru imbunatatirea concentrarii si a memoriei
Cu totii avem mici momente in care uitam lucruri – numele persoanelor apropiate, de ce ne-am indreptat spre o camera din casa, ceva ce ne-am propus sa facem intr-o zi.
Nu e semn sa ne panicam crezand ca e o deficienta congnitiva si sa incepem sa cautam pe net despre dementa si alte boli; e mai degraba un efect al invaziei de informatii pe care creierul nostru trebuie sa o proceseze zilnic in timp ce inainteaza in varsta si apare uzura naturala.
Ca sa-l ajutam iar aceste perderi de memorie sa apara cat mai rar, trebuie sa avem o grija constanta pentru a ne tine creierul antrenat, bine hranit si odihnit, fiind constienti ca varful de concentrare pentru mintea noastra este atins in jurul varstei de 30 de ani. Apoi, biologic, incepe sa descreasca.
Iata cateva cai naturale prin care putem sa va imbunatatiti concentrarea si sa reduceti pierderile de memorie, fara sa fie nevoie sa luati suplimente alimentare sau sa faceti un efort special. E nevoie doar de o grja constanta, pentru ca perseverenta si disciplina, ca in orice altceva, duc la rezultate spectaculoase.
Daca facem sport putem influenta mai buna oxigenare a creierului, vascularizarea sa si aparitia unor noi vase mici de sange – capilare – care dispar odata cu varsta.
Orice activitate fizica imbunatateste fluxul sangvin spre creier, in acest fel sunt ajutati mai ales lobii frontali, cei care se ocupa de emotii si au un rol cheie in acuitatea mentala. Din pacate aceasta este si partea creierului cea mai afectata de varsta, cea care ii face pe oameni sa uite, sa reactioneze cu incetineala si sa fie mai putin fluenti verbal.
De aceea, de cate ori pe parcursul unei zile simtiti ca nu va mai puteti concentra la ce faceti nu apelati la ciocolata sau cafea – e o alternativa pe termen scurt dar nesanatoasa. Apelati la cateva minute de miscare fizica, o incalzire similara cu a sportivilor inainte de a incepe un antrenament propriu zis. De fapt, chiar si sportivii fac incalzire nu doar pentru a preveni accidentele musculare ci pentru ca sangele ajunge repede la creier si se pot concentra mai bine pe durata antrenamentului sau a meciului.
In vremea in care orice informatie o luam direct de pe google, fara sa mai facem un efort sa memoram sau sa ne amintim prin conexiuni, ne ajuta sa ne antrenam memoria zilnic cu exercitii amuzante la cafeaua de dimineata.
Anumite functii ale creierului functioneaza pe sistemul “nu ma folosesti, ma autodistrug si imi pierd abilitatile”. Cand facem exercitiul sa ne reamintim o informatie pe care am asimilat-o candva activam hipotalamusul si cortexul prefrontal.
Astazi insa nu mai memoram nici numere de telefon nici adrese, iar pentru lucruri marunte ca numele unui actor folosim rapid google, astfel ca hipotalamusul duce o viata lejera, de vacanta.
Puteti insa in fiecare dimineata sa faceti exercitii amuzante pentru memorie: alegeti o litera din alfabet si numiti cate 10 lucruri/nume pe categorie – tari, alimente, orase, nume de persoane cu litera respectiva, sau numarati de la 100 inapoi pana la 0 cat mai rapid. Puteti invata cateva cuvinte noi intr-o limba straina in fiecare zi timp de 10 minute la cafea – exista multe aplicatii gratuite care va ajuta, DuoLingo este poate cea mai utilizata. Sau oricat de putin v-a placut matematica, puteti sa jucati Sudoku 10 minute in fiecare dimineata (exista si aici varianta pentru telefoane smart)
Un exercitu foarte simplu si de concentrare dar si pentru inspiratie poate fi facut astfel: inspirati adanc 5 secunde si expirati pe alte 5 secunde. Repetati de 12 ori. Tonusul creierului va fi din ce in ce mai antrenat de la o zi la alta facand asemenea exercitii.
Acum in epoca muncii de acasa, va puteti ajuta foarte mult creierul cu un somn de 10-15 minute atunci cand sunteti foarte solicitati de la multele obligatii de pe lista de lucruri de rezolvat.
Somnul este cea mai puternica forma de regenerare a creierului si a organismului, iar calitatea somnului nu e ceva ce puteti negocia. Daca nu dormiti bine, mergeti la medic.
In timpul somnului, in timp ce trecem de la somnul usor la cel adanc, creierul nostru incepe sa proceseze informatiile pe care le-a asimilat peste zi si sa le stocheze in “rafturile” de memorie tranformandu-le in cunostinte la care vom apela mai tarziu.
Nu exista niciun inlocuitor pentru organism in lipsa celor 7-8 ore de somn, efectele insomniiilor sau ale noptilor nedormite asupra organismului sunt foarte mari si uneori surprinzatoare pentru cei care le afla, nefiind specialisti. E demonstrat stiintific ca barbatilor care dorm sub 6 ore in fiecare noapte li se reduc functiile sexuale.
De aceea, si un mic somn de zi e foarte eficient – fie care de 90 de minute – cat e un ciclu complet de somn- fie ca e de 20 de minute, efectul este benefic pentru creier. Nu folositi ceas desteptator pentru acest somn care va reincarca. Inainte sa va culcati propuneti-va mental sa dormiti 20 de min (sau 90) si veti fi surprinsi cum corpul va gasi propria cale sa-si regleze singur trezirea.
Asa cum sportivii au o nutritie strategica pentru a influenta capacitatea lor musculara la efort, la fel exista alimente care ajuta creierul sa performeze mai bine.
O dieta bogata in cereale integrale si fructe precum avocado poate reduce riscul de a vi se infunda peretii vaselor de sange si imbunatateste circulatia sangvina, ceea ce duce la o mai buna hranire a celulelor creierului.
Afinele ajuta la protejarea creierului de efectele radicalilor liberi, imbunatatesc capacitatea de invatare si pot reduce efectul unor afectiuni legate de inaintarea in varsta, cum ar fi Alzheimer sau dementa.
Pestele gras este o sursa excelenta de acizi grasi esentiali Omega 3 care ajuta la construirea membranelor din jurul fiecarei celule din corp, inclusiv din jurul neuronilor.