IA romaneasca are ambasadori internationali foarte cunoscuti: Tom Ford, Yves Saint Laurent, Nicole Kidman, Emma Stone, Halle Berry
20:30);
Din 2013, in ziua de Sanziene se celebreaza Ziua Iiei Romanesti, un bun prilej ca sa facem o incursiune in timp pe drumul ambasadorilor internationali ai portului nostru traditional.
Probabil cea mai cunoscuta iie romaneasca din lume este cea pictata de Henri Matisse (1869 – 1954), pictorul francez care a facut celebra ia romaneasca, in lucrarea sa, „La Blouse Roumaine“. Originalul se gaseste la Muzeul National de Arta Moderna din Paris, lucrarea fiind terminata in aprilie 1940, dupa o munca de 6 luni a artistului si un lung proces de creatie. Matisse incepe sa lucreze la Paris, dar o finalizeaza la Nisa, documentand creatia si cu ajutorul a 11 fotografii cu diferite stadii ale lucrarii. .
Iia romaneasca a ajuns in atentia pictorului francez datorita bunului sau prieten Theodor Pallady, Matisse avand o intreaga colectie de bluze traditionale romanesti. Cel mai probabil, a vazut de multe ori iia si purtata de prietenele sale romance, Elvira Popescu, Elena Vacarescu, Anna de Noailles sau Martha Bibescu, silueta feminina atat de cunoscuta fiind o contopire a trasaturilor romancelor.
Unele surse desconspira tanara care poarta la blouse roumaine, spunand ca aceasta ar fi Lydia Delectorskaya, o rusoaica care obisnuia sa aiba grija de artist si de atelierul acestuia.
Oscar de la Renta, Jean Paul Gaultier, Emilio Pucci, Tom Ford, Carolina Herrera au avut lucrari inspirate de ceea ce noi numim iie, care se regaseste insa cu alte modele de cusaturi si in tarile baltice sau Ungaria.
Yves Saint Laurent este primul designer care a preluat modelele din iia romaneasca in colectiile sale; in 1981 a introdus pentru prima data o piesa care amintea de iia romaneasca in colectia sa, pentru ca in 1999 sa faca o colectie care se numea La blouse roumaine.
Oscar de la Renta, 2000
Jean Paul Gaultier, 2006
Emilio Pucci, 2011
Tom Ford, 2012
Carolina Herrera, 2013
In ultimii ani in tinutele boho chic au fost introduce multe tipuri de bluze care au aceasta inspiratie traditionala pe care o revendica tot Estul Europei.