Ce restaurante noi s-au deschis: de la fine dining la reinterpretarea sandvisului
Oficial, de la 1 iunie terasele restaurantelor s-au deschis, oferind experiente culinare servite la masa si nu prin curier sau take-away. De la fine dining la restaurante de cartier, intreg ecosistemul horeca a fost nevoit sa-si schimbe fluxul pentru a respecta toate normele impuse de autoritati. Cu o capacitate semnificativ redusa, personal mai putin si clienti inca sceptici, restaurante noi si-au deschis usile pentru experiente culinare atent gandite pentru gurmanzi, dar si pentru curiosi.
Noua bucatarie romaneasca incepe sa capete din ce in ce mai multa amploare, fiind o miscare pe care bucatarii tineri o sustin si o promoveaza intens, accentul fiind cel al sezonalitatii produselor. Desi reactiile publicului sunt impartite, curiozitatea atrage din ce in ce mai multi oameni catre acest tip de experienta culinara, iar o mare parte devine fidela acestui curent gastronomic.
Chef Alexandru Dumitru, alaturi de somelierul Andrei Popa, au deschis recent Anika Restaurant, un restaurant cu bucatarie romaneasca moderna, inspirata din mancarurile vechi romanesti si terroir-ul local, exprimat prin preparate fine si vinuri exclusiv romanesti. Pentru crearea meniului de vara, Alexandru Dumitru si-a gasit inspiratia in ingredientele de sezon, culese din gradina culinara proprie a restaurantului Anika sau furnizate de fermierii si producătorii locali. De curand, Anika a deschis un pop-up restaurant la Olimp, Anika By The Sea, cu un format a la carte, creat in jurul ingredientelor provenite din Delta Dunarii si Marea Neagra: midii, rapane, pestele de apa dulce si peste de mare, completate de lista de vinuri de la crame locale dobrogene.
Anika Restaurant se afla pe str. Pictor Nicolae Tonitza nr.10 si servirea se face doar pentru cina. Anika by the Sea este in interiorul Hotelului Hacienda de Mare din statiunea Olimp si serveste atat pranzul, cat si cina.
Kane – New Romanian Cuisine ramane tot in zona de fine dining, cu un meniu nou, asezonat exclusiv cu ingrediente locale de Chef Catalin Bejenaru, unul dintre cei mai creativi chefs bucatari romani. Pe perioada starii de urgenta, Kane si-a reinventat bucataria, pregatind masa peste 45.000 portii pentru personalul din linia intai.
Kane – New Romanian Cuisine se afla pe str. Dianei nr.9 si serveste doar cina, de miercuri pana duminica, dupa ora 18.30.
Restaurantul L’Atelier Relais & Châteaux din cadrul Epoque Hotel primeste un twist prin semnatura Chefului Bogdan Alexandrescu, care reconfigureaza cu un nou concept gastronomic – bucataria neonostalgica. Meniul are la baza ideea de intoarcere la natura si a respectului pentru mostenirea culinara, cu accente pe specificul local si al influentelor din cultura gastronomica romaneasca.
Restaurantul L’Atelier Relais & Châteaux se afla in interiorul Hotelului Epoque din str. 17C Intrarea Aurora, cu program zilnic, pana la ora 23.00.
Reinterpretarea sandvisului devine o preocupare reala a bucatarilor romani. Desi Romania nu are o cultura in ceea ce priveste sandvisul, un trend vestic pare ca se instaleaza incet si in meniurile semnate de bucatarii care si-au creat deja un renume pe piata locala.
M.A.T. este cel mai recent restaurant al Bucurestiului, un tacos & more restaurant, o creatie culinara a Chef Alex Iacob si Chef Cristi Dascaleanu. Portii generoase si combinatii de ingrediente inedite, M.A.T. a devenit o atractie populara pentru publicul bucurestean doritor de experiente culinare. Tips: M.A.T. pregateste si inghetata cu tot felul de arome, cea mai recenta fiind inghetata de trufe.
M.A.T. este deschis de joi-duminica si se afla pe str. Mircea Vulcanescu 121.
Boboko by Kaiamo este promisiunea lui Chef Radu Ionescu pentru un comfort food traditional, care pastreaza nostalgia si reinterpreteaza retetele bunicii pe care le serveste in niste homemade milk buns, adica chifle de lapte foarte pufoase, folosite inclusiv la desert. Noul concept are inclusiv signature dish-ul Kaiamo, mai exact parizerul prajit cu mustar de Tecuci si muraturi, dar si o selectie generoasa de compozitii, impartite pe categorii pentru toate gusturile: din gradina (vegetariene), din curte (cu carne), de la mare (cu peste&fructe de mare), din laborator (deserturi). Tips: in weekend pregatesc si un burger, Bunger, dintr-o chifla la fel de pufoasa ca cele folosite pentru food bite-urile Boboko.
Boboko by Kaiamo se afla pe str. 30A Ermil Pangratti, cu program 12-21.