Special Ziua Americii: Patru personalitati ale gastronomiei americane care au revolutionat arta culinara. Julia Child, Alice Waters, Anthony Bourdain, Wolfgang Puck
Cu povesti de viata devenite subiecte de film, cu personalitati extrem de puternice si cu o amprenta care va ramane inscriptionata permanent la baza gastronomiei din epoca moderna, aceste personalitati din lumea bucatariei americane au reusit sa revolutioneze o intreaga industrie.
Figuri emblematice precum Julia Child, Alice Waters, Anthony Bourdain sau Wolfgang Puck raman in istoria gastronomiei ca adevarati piloni de referinta atat in bucataria americana cat si in cea internationala, datorita felului in care au reusit sa-si promoveze ideile si tehnicile in bucatarie.
Wolfgang Puck este detinatorul celor mai prestigioase premii din gastronomia mondiala
Bucatarul american de origine austriaca Wolfgang Johannes Puck a schimbat complet modul de preparare al mancarii in Statele Unite ale Americii introducand influente si tehnici de origine asiatica si franceza, cu ingrediente proaspete, de cea mai buna calitate.
Inspirat de mama lui, de profesie patiser, Puck si-a inceput pregatirea in Austria, la varsta de doar 14 ani. A lucrat apoi ca tanar bucatar in restaurante de renume din Paris si Monaco, printre care restaurantul de 3 stele Michelin L’Oustau de Baumaniere din Provence si la Hotel de Paris din Monaco, sub atenta indrumare a lui Raymond Thuillier.
Dupa mutarea in SUA, pe cand avea 24 de ani, Puck a inceput sa lucreze la restaurantul La Tour din Indianapolis, pentru ca mai apoi sa se remarce in cadrul bucatariei de la Ma Maison din Hollywood-ul de Vest.
Talentul si stralucirea lui Wolfgang Puck au propulsat restaurantul Ma Maison in topul localurilor preferate de celebritati, urmand ca Puck sa deschida primul dintre restaurantele sale de renume – Spago, in 1982.
Cinci ani mai tarziu a lansat prima sa linie de mancare congelata pentru a raspunde dorintelor clientilor sai de a se bucura de preparatele de calitate de la Spago, in cadrul intim de acasa.
Wolfgang Puck este o emblema a hartii gastronomice din intreaga lume, acesta castigand mai multe premii prestigioase din domeniul artei culiare precum un dublu premiu Beard Foundation pentru Bucatarul Anului si trofeul James Beard Foundation pentru Restaurantul Anului.
Wolfgang Puck este bucatarul oficial pentru petrecerea celebritatilor dupa decernarea premiilor Oscar de peste 20 de ani. A deschis restaurante de succes in Santa Monica si in San Francisco, iar reputatul chef este si fondatorul propriului brand care contine trei companii uriase – Wolfgang Puck Fine Dining Group, Wolfgang Puck Catering si Wolfgang Puck Worldwide.
Julia Child reprezinta emblema gastronomiei franceze, in bucataria americanilor
Nascuta in Pasadena, California, Julia Child a devenit celebra pentru contributia adusa la diversificarea bucatariei franceze si prezentarea acesteia publicului american printr-o serie de retete ingenioase.
Dupa terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, pe cand locuia la Paris, Julia Child a urmat cursurile celebrei scoli de gatit „Cordon Bleu”, luand totodata si lectii private de la cunoscutul master chef Max Bugnard.
A avut o adevarata revelatie culinara in momentul in care a luat pentru prima data masa in Rouen, iar portia de stridii si peste, cu un vin fin, a fost preparatul declansator pentru cariera sa.
S-a alaturat clubului de gatit pentru femei „Le Cercle des Gourmettes”, unde a cunoscut-o pe Simone Beck, care scria o carte de bucate cu retete frantuzesti pentru americani impreuna cu prietena ei Louisette Bertholle.
Dragostea fata de arta culinara franceza a indemnat-o in 1951 sa puna bazele scolii informale L’école des trois gourmandes, impreuna cu Beck si Bertholle. Child preda cursurile chiar in bucataria sa din capitala Frantei.
Julia Child a calatorit si a locuit in numeroase orase europene, iar in anul 1961 a publicat impreuna cu cele doua prietene, prima lor carte intitulata „Mastering the Art of French Cooking”, care a devenit un adevarat bestseller, fiind urmata de un al doilea volum, aparut 9 ani mai tarziu.
O profesionista a bucatariei, Julia Child a inspirat generatii intregi prin charisma sa si prin talentul de a oferi o deosebita valoare culinara unor preparate simple, precum untul sau frisca.
Emisiunea ei de debut, „The French Chef”, a fost difuzata pret de un deceniu, iar americanca a devenit vedeta mai multor show-uri de televiziune cu succes colosal.
Povestea de viata a Juliei Child sta, totodata, si la baza filmului „Julie and Julia”, unde Meryl Streep joaca rolul acesteia.
Anthony Bourdain a fost gazda unor show-uri emblematice si un autor de mare succes, cu o poveste de viata intrerupta brusc.
Chef si vedeta de televiziune, americanul Anthony Bourdain a cunoscut faima in anul 2000, odata cu lansarea cartii „Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly”, devenita bestseller, in care povesteste o mare parte din experienta sa profesionala din industria culinara.
Subiectul cartii este centrat pe adevarul din spatele „scenei” bucatariilor din restaurantele de elita, iar autorul s-a facut apreciat pentru stilul lipsit de menajamente prin care a descris multe dintre experientele traite in activitatea sa.
Mentiona de fiecare data ca a fost atras de arta culinara in timpul unei vacante in Franta, in copilarie. A absolvit Institutul Culinar din America si a lucrat ca chef in mai multe restaurante celebre din New York.
In 2002, Anthony Bourdain a devenit protagonistul show-ului televizat „A Cook’s Tour” – Food Network, urmand ca in 2005 sa se alature canalului Travel Channel, intr-o alta emisiune, „Anthony Bourdain: No Reservations”, care l-a facut celebru in toate colturile lumii si care i-a adus doua premii Emmy, din 12 nominalizari.
Bourdain a lucrat pentru CNN, in cadrul proiectului „Parts Unknown”, filmat in numeroase locatii de pe glob.
In iunie 2018, in timpul filmarilor unui nou sezon al show-ului CNN, a fost anuntat decesul lui Anthony Bourdain, care s-ar fi sinucis in camera sa de hotel din orasul Colmar, Franta, lasand in urma sa profund regret si numeroase semne de intrebare.
Una dintre cele mai puternice prezente feminine de pe scena gastronomiei mondiale, Aline Waters este o sustinatoare de renume a miscarii „slow food”.
Cand Alice Waters a deschis celebrul restaurant Chez Panisse, in 1971, in Berkeley, California, nu se astepta sa starneasca o miscare nationala despre mancarea locala, organica, realizata intr-o maniera durabila si nici sa inspire generatiile de bucatari care vor urma. Insa, a reusit.
Isi supravegheaza singura restaurantul si a fost instruita prin educatia Montessori.
Aceasta tehnica pune accentul pe invatare utilizand toate simturile: a privi, a asculta, a atinge, a gusta si a mirosi. Astfel, Waters si-a dorit ca experienta celor care vin la restaurant ei sa fie in stil Montessori. Cand se apropie de restaurant, trecatorii sa simta miros de rozmarin, sa se bucure de aranjamentele florale si platourile cu mancarea de pe mese, sa poata atinge si gusta ceea ce comanda si sa aiba voie sa intre in bucatarie sa vada cum este gatita mancarea comandata.
Alice Waters a lansat 16 carti, printre care cele mai de succes: „The Art of Simple Food I & II”, „The Edible Schoolyard: A Universal Idea”, si memoriile „Coming to My Senses: The Making of a Counterculture Cook”.
Este fondatoarea proiectului Edible Schoolyard care a creat programe de educatie alimentara in peste 5.000 de scoli.
Printre proiectele sale reprezentative se numara si activitatea de vice-presedinte din cadrul „Slow Food International” si crearea celebrelor proiecte „Yale Sustainable Food”(2003) si „Rome Sustainable Food”.
Totodata, Alice Waters este si unul dintre cei mai premiati membrii ai breslei sale, distinctiile sale incluzand trofeul Harvard Medical School’s Global Environmental Citizen si Medalia National Humanities, care i-a fost acordata chiar de catre presedintele Obama in 2015.
In 2009, a aparut in emisiunea „60 Minute” si a facut un apel public pentru ca presedintele Obama sa planteze o gradina ecologica la Casa Alba, grabind astfel schimbarile din sistemul alimentar din SUA. Michelle Obama a plantat gradina de legume ecologice la Casa Alba in acel an, ca parte a campaniei sale anti-obezitate „Let’s Move!”.