Special Ziua Americii: Trei personalitati din arta care au schimbat curente artistice. Jackson Pollock, Andy Warhol, Keith Haring
SUA a oferit lumii o tusa importanta a artei moderne: expresionismul abstract al lui Jackson Pollock, pop-art-ul lui Andy Warhol care a redefinit consumerismul si grafitti-ul dus la rang de arta prin maiestria personajelor si mesajelor prezentate de Keith Haring.
Jackson Pollock a trasat o linie importanta intre arta si Teoria Haosului
Jackson Pollock a pus bazele expresionismului abstract, fiind extrem de controversat de critici, care se imparteau in doua categorii: extaziati la ideea vederii uneia din lucrarile sale, nescapand nicio ocazie pentru a le lauda si interpreta simbolismul sau considerand ca lucrarile lui, create prin tehnica stropirii panzei, nu este arta. Insa exista cativa fizicieni, alaturi de matematicianul Richard Taylor, care au avansat ipoteza ca operele lui Pollock arata proprietatile fractalilor din matematica. Expertii isi imaginau ca artistul avea intuitia naturii miscarii haotice si asta cu mai bine de zece ani inainte de aparitia Teoriei Haosului. Alti teoreticieni au sugerat ca Pollock a reprodus in lucrarile sale cele mai populare teorii cu privire la timp, pentru a da operelor sale o profunzime nemaivazuta pana atunci.
Jackson Pollock stia exact cum trebuie sa arate lucrarea sa, desi tehnica de lucru folosita nu impunea nicio rigurozitate
Orfan de mic, artistul va lucra tot timpul frenetic, avand pusee de rebeliune in adolescenta si o serie de incercari nereusite cu alte tehnici de pictura. Adevaratul stil si-l descopera la contactul cu vopseaua lichida, renuntand inclusiv la instrumentele conventionale, preferand sa arunce direct culoarea pe podea sau pe un perete. Jackson Pollock declara intr-un interviu ca in timpul actului creator nu mai era constient de realitatea din jurul sau, fiind absorbit complet de tabloul pe care il crea. Desi multi au criticat aceasta tehnica de lucru, in care prefera aruncatul culorii pe panza si folosirea nisipului si a sticlei pisate in locul altor materiale, pe motivul ca oricine ar fi putut sa faca la fel, artistul avea un raspuns pentru ei: Jackson Pollock stia cum anume avea sa arata pictura la sfarsit, lucrand cu imaginea finala in minte si pozitionand fiecare fractal ca in imaginatia sa.
Andy Warhol, artistul creator care a schimbat perceptia asupra definitiei artei, aducand publicului elemente din viata de zi cu zi pe care le-a personalizat, transformandu-le in cult pop
Fondatorul pop art-ului, Andy Warhol a deschis intai Americii, si apoi lumii intregi, ideea conform careia cultura devenea la indemana oricui, eliberata de criteriile considerate prea stricte, de modelul de lucru, de standard, in general, schimband radical lumea artei cu propunerea “15 minute de faima”. Acest curent considera practic ca nu exista o ierarhizare a culturii si ca arta poate imprumuta elemente din absolut orice sursa, baza fiind valorile populare moderne/din mass-media si critica sau ironica vis-a-vis de valorile traditionale ale artei.
Proximitatea lucrurilor prezentate intr-o formula cat mai simplista a facut din Andy Warhol un artist cu un succes incredibil la public
Warhol nu privea opera de arta ca pe un produs finit, perfect, ci ca pe un obiect ce a rezultat in urma unui proces care accepta si implica eroarea si imperfectiunea. Totodata, Warhol a fost cel care a facut legatura intre doua aspecte definitorii a societatii moderne: comertul si celebritatea. Pornind de la aceasta idee, Andy Warhol a dezvoltat trei mari teme de dezbatere in spatiul public: incercarea de a ne face mai atenti la lucrurile simple din viata noastra de zi cu zi astfel incat sa nu mai petrecem atat de mult timp dorind ca ceva spectaculos sa ni se intample (exemplu fiind posterul 32 Campbell’s Soup Cans sau placerea tuturor de a bea Coca Cola, un produs accesibil atat presedintelor de stat, vedetelor cat si oamenilor de rand, de peste tot din lume), credinta ca celebritatile au o putere foarte mare care poate fi folosita pentru ca o societate sa functioneze moral mai bine si conceptul The Factory, prin care arta chiar poate fi o fabrica, producand lucruri de valoare in serii.
Evolutia artistica a lui Keith Haring l-a dus de pe peroanele metroului new-yorkez in marile galerii ale lumii
Haring a atras pentru prima data atentia publicului prin desenele sale cu creta realizate pe peroanele de la metroul new-yorkez. Fiind la baza un artist activist, arta sa se remarca prin folosirea de linii indraznete, culorii vii si figuri active care transmit mesaje puternice despre viata si unitate. Pe strazile New York-ului l-a cunoscut pe Jean-Michel Basquiat, un alt ”artist al strazii”, poreclit ”copilul graffiti”, cei doi fiind astazi considerati primii artisti graffiti care au transformat aceasta miscare in arta.
Haring a considerat intotdeauna ca arta trebuie sa fie accesibila tuturor
Haring a militat intotdeauna pentru ca arta sa fie pentru toata lumea, expunand atat comisionat de catre muzeele din toata lumea, cat si pe pereti exteriori astfel incat lucrarile sale sa fie accesibile oricui. Astfel, dupa ce a devenit un artist extrem de popular si lucrarile sale se vindeau la preturi exorbitante pe piata artei, artistul a deschis un magazin pop-up in New York cu suveniruri create chiar de el, la preturi accesibile, sustinand in continuare ca arta trebuie sa fie accesibila tuturor, nu doar elitelor.