Grafica de Dali, Picasso, Klimt, Matisse si Magritte de vanzare la Bucuresti. Preturile de pornire de la 250 euro
Daca sunteti iubitori de arta si ati visat sa aveti acasa lucrari ale marilor maestri ai lumii, saptamana viitoare v-ati putea indeplini visul.
O bogata colectie de peste 100 de piese de grafica semnate de cei mai renumiti pictori moderni ai lumii – Dali, Picasso, Magritte, Matisse, Modigliani sau Chagall, reprezentanti ai fenomenului artistic cunoscut sub numele de Scoala de la Paris, este scoasa la vanzare pe 14 iulie, de Ziua Nationala a Frantei.
33 de piese de grafica sub semnaturalui Salvador Dali, intre care „Leda atomica”, „Girafa in flacari” sau „Vis cauzat de zborul unei albine in jurul unei rodii”, sunt incluse in licitatie; toate cu preturi de pornire de la 250 de euro.
Unul dintre reprezentantii primei faze a Scolii de la Paris, spaniolul Pablo Picasso este prezent in licitatie cu 11 litografii si gravuri care despre frumusetea si eroismul femeilor iubite, având preturi de pornire intre 250 si 500 de euro, iar Marc Chagall semneaza 8 litografii de maturitate artistica, cu preturi de pornire intre 300 si 500 de euro, care rememoreaza universul copilariei sale.
Chagall Picasso Magritte
Un omagiu adus celebrului artist Gustav Klimt, nascut pe 14 iulie, este suita celor 7 piese de grafica in care regasim redata perfecta lume feminina: „Portretul lui Beatrice Portinari”, muza lui Dante Aligheri in Divina Comedie, „Doua prietene” sau „Dansatoarea”, care pornesc, in licitatie, cu 300 de euro.
Magritte, Matisse, Modigliani, Degas si Braque, dar si mai contemporanii Warhol, Basquait sau Lichtenstein, artisti care au schimbat perspectiva artei, se regasesc in aceasta colectie de piese grafice care se poate vizita pana martea viitoare la Palatul Cesianu- Racovita, urmând ca marti, pe 14 iulie sa fie licitate, online, pe platforma Artmark Live.
Scoala de la Paris e un termen generic pentru pictorii francezi si imigranti care au lucrat in Paris intre 1900 si 1940.
Centrul grupului intitulat Scoala de a Paris a fost in cartierul Montmartre pana cand Picasso, care voia sa fie considerat un lider al grupului, a mutat intalnirile si atelierul sau in Montparnasse care a devenit cartierul avangardei franceze.
Picasso si Matisse au devenit “lideri gemeni” si si-au impartit suprematia grupului pana inainte de primul razboi mondial. Intre cele doua razboaie mondiale, si Constantin Brancusi a facut parte din grupul Scoala de la Paris.
Oficial, “Scoala de la Paris” nu a fost recunoscuta ca o miscare estetica in dezvoltarea artei pentru ca a inclus artisti din multe directii de exprimare, grupul Scoala de la Paris se refera mai degraba la influenta si libertatea de exprimare pe care au gasit-o artistii de la inceputul secolului trecut in Paris si prieteniile pe care le-au creat.