3 retete simple de vara cu fructe de sezon in combinatii surprinzatoare: pepene cu creveti, piersici cu mozarella si prosciutto
Pentru o alimentatie sanatoasa, in aceasta perioada este recomandat sa folosim cat mai mult din fructele si legumele proaspete pe care le gasim la micii producatori.
Aici puteti gasi o lista cu producatorii care livreaza in Bucuresti saptamanal legume, fructe si carne pe care le cultiva in conditii bio.
Restaurantele sunt inca inchise, dar cu putina atentie puteti pregati acasa cateva feluri de mancare incadrate la fushion, preparate in care fructele de sezon sunt puse in compania carnii sau a pestelui in mancaruri savuroase si pline de vitamine.
Puteti sa dati o noua savoare gazpacho-ului spaniol, cu o aroma in plus care provine de la pepene.
Aveti nevoie de aproximativ 600 de grame de pepene rosu, fara seminte, de patru rosii medii taiate in sferturi, de doua lingurite de otet, 60 ml de ulei de masline, 10 de creveti decojiti, o lingurita de boia dulce afumata, un avocado curatat, taiat in felii, un castravete, o jumatate de ceapa rosie, cateva frunze de menta si de busuioc
Pepenele cu rosiile, otetul, ceapa, uleiul de masline, boiaua afumata si castravetele se pun intr-un blender si se transforma intr-o pasta suculenta. Crevetii sunt prajiti usor in ulei de masline (sau unt).
In boluri de supa se pun amestecul de legume sI pepene, cateva felii de avocado, frunze de menta si busuioc pentru décor. Se adauga putin otet pentru aroma si crevetii.
Se serveste rece.
Pepenele rosu alaturi de vinetele la gratar formeaza o combinatie exotica demna de un restaurant de lux
Aveti nevoie de o ceasca de orez negru, 2 vinete pe care le taiati in felii subtiri pe lungul vinetei, 4 lingurite de ulei vegetal, 2 lingurite de seminte de susan, 50 de grame de zahar pudra, 500 de grame de pepene rosu taiat in cubulete, 2 lingurite de pasta miso, doua felii de ghimbir, 100 de grame branza feta, zeama de la un lime, o lingurita de ulei de susan.
Se spala orezul si se pune la fiert urmand instructiunile de timp dupa pachetul in care a fost ambalat.
Vinetele se coc in felii subtiri intr-o tigaie cate 5 minute pe fiecare parte, apoi se pun intr-un bol si se acopera cu o folie pentru ca temperatura sa lucreze in continuare asupra lor.
Intr-o tava acoperita cu hartie de copt puneti semintele de susan si ceva sare amestecata cu ele. Intr-un vas mic puneti zaharul pe foc la o temperatura mica, fara sa-l amestecati ca sa nu se topeasca; cand zaharul s-a caramelizat il adaugati in tava cu semintele de susan. Puneti la copt tava cu semintele pentru 5 minute.
Pregatiti un sos din ulei, pasta miso, ghimbir, uleiul de susan, zeama de lime si adaugati apa (2-3 lingurite) pana se transforma intr-un sos lichid.
Sarati usor pepenele rosu si puneti-l pentru un minut intr-o tigaie pe foc in timp ce intoarceti cuburile pe toate partile.
Apoi treceti la asamblatul salatei: mai intai orezul si sosul peste orez, apoi feta taiata in cubulete si pepenele, iar deasupra semintele de susan cu zaharul caramelizat.
Rezultatul e un amestec de texturi si gusturi savuroase, care se poate transforma intr-o cina foarte rafinata acasa.
Piersicile in combinatie cu prosciutto formeaza o gustare de seara plina de vitamine si de proteine.
Aveti nevoie de 3 piersici, taiate in sferturi, 6-8 felii de prosciutto, taiate pe jumatate, pe latime.
400 de grame de rosii cherry, taiate pe jumatae, 500 de grame de rosii de alte culori taiate in felii, o ceasca de frunze de busuioc, 2 “mingi” de mozzarella de cate 100 grame fiecare.
Pentru sos – 2 lingurite de ulei de masline, o lingurita de otet balsamic, o lingurita de mustar de Dijon, o jumatate de lingurita de zahar brun.
Pentru preparate, fiecare sfert de piersica il infasurati intr-o felie de prosciutto si il puneti intr-o tava, care a fost unsa cu ulei de masline. Puneti la cuptor piersicile pentru 6 minute, la foc mediu, pana s-a facut prosciutto “crispy”.
Intr-un bol de salata puneti rosiile cherry, busuiocul, apoi piersicile de la cuptor si mozzarella taiata in cuburi. La sfarsit adaugati sosul.
Se serveste rece.