Skip to content

Sporturi pe apa – de la canotaj pana la windsurfing, puteti incerca in Bucuresti o multime de sporturi de vara

In Bucuresti, dar si pe lacurile din imprejurimi, atat in weekend cat si in timpul saptamanii, luciul de apa este colorat si animat de pasionati ai sporturilor pe apa. urban.ro a pregatit o lista cu astfel de sporturi si informatii despre practicarea acestora.

Caiac, canoe si canotaj sunt sporturi care aduna din ce in ce mai multi adepti ai miscarii in aer liber

Denumirea de caiac-canoe vine de la ambarcatiunile folosite: caiac si canoe, unde se folosesc vasle nefixate – padele si pagaie. Pentru a practica acest sport, este nevoie de forta, echilibru, coordonare, o conditie fizica buna si precizie, fiind un sport atat individual, cat si de grup. Pentru canotaj, este nevoie de o ambarcatiune cu vasle sau rame fixe si o conditie fizica foarte buna. Si canotajul este un sport individual sau de echipa, de pana la 8+1 sportivi.

Sporturile mentionate pot fi practicate la cluburile sportive din oras, inclusiv la nivel amator. O initiativa a cvadruplului laureat cu aur la Jocurile Olimpice Ivan Patzaichin de a popula inclusiv raul Dambovita cu canoe, barci si canotci este in dezbatere. Mai multe ambarcatiuni neintruzive sunt disponibile pentru plimbari pe Dambovita, pontonul fiind in zona Bibliotecii Nationale.

Pentru adrenalina pe apa, sporturile care merita incercate sunt kitesurfing, kiteboarding, wakeboarding, wakesurf, windsurfing si parasailing

Cu ajutorul vantului si/sau cu ajutorul unei ambarcatiuni cu motor, kitesurfing, kiteboarding, wakeboarding, windsurfing si parasailing sunt sporturi care hranesc adrenalina oricui.

Wakeboarding-ul este corespondentul acvatic al snowboarding-ului, folosind principiile schiului nautic: sportivul este tras de o ambarcatiune cu motor, acesta fiind pe o placa speciala de wakeboarding, pentru care este necesar si recomandat sa se poarte casca de protectie si vesta. Wakesurf-ul este similar, doar ca placa este putin mai mica decat cea originala de surf.

Kitesurfing-ul / kiteboarding-ul sunt sporturi nautice de suprafata care cuprinde tehnici si practici din mai multe activitati, precum windsurfing, zborul cu parapanta, wakeboarding, gimnastica si chiar navigare. Kitesurfing-ul depinde de foarte mult de directia si puterea vantului, pentru a naviga in cele mai bune conditii pe placa de kitesurf, dar si de puterea de concentrare a sportivului, pentru a controla zmeul cat mai bine.

Windsurfing-ul si parasailing-ul sunt doua sporturi care depind exclusiv de puterea vantului, dar si de experienta sportivului. Windsurfing-ul foloseste o plansa cu vela, in timp ce pentru parasailing este nevoie de o parasuta, dar si de o ambarcatiune cu motor, care sa traga parasuta.

Lacurile Snagov, Mogosoaia si Dridu au curenti de aer potriviti pentru sporturile mentionate, precum si o serie de instructori care si-au deschis scoli de initiere in lumea sportului extrem nautic. Parasailing se face doar pe Marea Neagra.

Testarea echilibrului se poate face cu ajutorul unuia dintre cele mai neintruzive sporturi pe apa, stand up paddle

Stand up paddle sau SUP este una dintre cele mai intense experiente pe apa, plutind pe luciul apei cu ajutorul unei placi si a unei vasle, totul fiind neintruziv pentru natura. Parcurile cu lac din Bucuresti si din imprejurimi ofera aceasta varianta de sport care antreneaza simultan mintea si corpul.

Ski pe apa este o alta varianta pe care o puteti incerca, sub forma de jet ski sau ski nautic

Jet ski se practica cu ajutorul unui scuter nautic care prinde viteza destul de mare, iar distractia se intensifica in special atunci cand luati viraje stranse. Pentru ski nautic este nevoie de schiuri speciale pentru apa, iar echipamentul complet consta in combinezon si casca de protectie.

Lacurile mai mari din jurul capitalei oferta astfel de distractii pe apa, cu mentiunea ca depinde de cati alti amatori de sporturi de apa sunt in acel moment pe luciul apei, pentru ca valurile cauzate de viteza mare a unei astfel de ambarcatiuni poate chiar rasturna alte ambarcatiuni si practicanti ai acestor sporturi.

Parcurile bucurestene ofera si plimbari cu vaporasul, hidrobicicleta sau cu barca cu vasle

Parcul Herastrau are un vaporas care face zilnic plimbari cu trecere prin ecluze ca sa ajunga la Lacul Floreasca, ca apoi sa ajunga in Parcul Bordei si inapoi. Hidrobiclete sunt disponibile in parcurile Herastrau, Cismigiu si IOR. Pentru cei cu forma fizica adecvata, se pot inchiria barci cu vasle. Mai mult, o plimbare prin parcurile bucurestene cu lacuri ofera si posibilitatea de a sta de vorba cu proprietari de caiace/canoe sau chiar placi de stand up paddle si afla mai multe despre aceste sporturi de apa, acestia practicand aceste sporturi chiar pe luciul apei in parc.

Citește în continuare