5 retete de preparate pe care sa le includeti in cosul de picnic. Locurile cele mai cool pentru un picnic pe langa Bucuresti
Cum temperaturile de afara incep sa se apropie de cele de vara, picnicul alaturi de familie sau prieteni pare una dintre variantele cele mai simpatice de week end, care ajuta si la socializarea in grup, dar si la timp petrecut in natura – martile probleme care isi gasesc greu rezolvarea in vremurile actuale.
O astfel de masa vine la pachet cu o serie de beneficii pe care un pranz in oras nu le poate avea. In primul rand, veti petrece timpul in compania celor dragi, iar mai apoi, veti avea certitudinea ca puteti manca exact ceea ce va place, pregatit in propria bucatarie, fara prea mult efort.
Zona ideala pentru picnic trebuie sa fie curata si relaxanta. Printre cele mai bune optiuni se numara un parc, o poiana intr-o regiune mai retrasa, o padure cu un loc langa rau unde poate fi asezata o patura, un camp plin de flori dar si cu copaci pentru umbra, o livada privata sau un colt de plaja pustie.
Pe langa parcurile din oras, puteti opta pentru o iesire in natura impreuna cu cei dragi in padurile din jurul Capitalei.
Domeniul Mogosoaia este in topul preferintelor pentru un picnic reusit in natura, intr-un loc usor accesibil. Acestuia se adauga padurea Cernica situata la 17 km de Bucuresti sau rezervatia Comana aflata la 35 km de Capitala, unde va puteti bucura de un picnic pe malul lacului, aici existand si un parc de aventura sau posibilitatea de a va plimba cu bicicleta prin padure.
Spre localitatea Dragomiresti din judetul Ilfov exista padurea Bicu, mai putin cunoscuta, dar destul de primitoare.
De asemenea, puteti lua in considerarea si padurile Baneasa, Pustnicul si Bolintin. Pentru cei care isi doresc un loc putin mai indepartat, Valea Doftanei, Cheia sau Valea Teleajenului pot fi alegeri potrivite.
Indiferent daca alegeti padurile din jurul Bucurestiului sau locuri mai indepartate, din bagajul pentru picnic nu trebuie sa lipseasca patura, cosul cu bunatati, bauturile racoritoare, o umbrela de soare, carti de joc sau palete de badminton. Puteti lua chiar si cateva perne sau lumanari anti-tantari.
Atentie insa la popularitatea locului pe care il veti alege, deoarece exista posibilitatea sa va treziti in mijlocul unei multimi, mai ales intr-o zi de weekend.
Daca nu aveti deja un cos de picnic acasa si doriti sa achizitionati unul cat de curand, este bine de stiut ca acestea sunt de mai multe feluri: de la cele mai simple si clasice modele, la adevarate genti cu capacitate frigorifica, multiple compartimente de depozitare, suport pentru paharele de vin sau sampanie, alaturi de multe altele.
Este de preferat ca acest cos de picnic sa contina strictul necesar: tacamuri, farfurii si pahare (poate de unica folosinta si prietenoase cu mediul), condimente de baza, paine, servetele, un desfacator de vin, o fata de masa sau o patura subtire de dimensiuni mai mari.
Mancarea trebuie sa fie ambalata corespunzator si tinuta la temperaturi optime, iar caserolele folosite trebuie sa se inchida bine, tocmai pentru a evita diverse accidente neplacute.
Pentru excursiile de o zi alaturi de familie puteti prepara cateva retete de bunatati simple, dar in acelasi timp gustoase, printre care sandwich-uri de diferite feluri, dovlecei gratinati cu parmezan si lamaie sau chiar un pandispan cu caise pentru desert.
La capitoul sandwich-uri, puteti opta pentru unele cu smochine, rucola si crema de branza, care se prepara foarte usor direct la destinatie.
Aveti nevoie de o paine feliata, un pachet de branza tartinabila, o mana de rucola bine spalata si 4 smochine spalate si feliate de acasa. Cu ajutorul unui cutit de intins pe paine, aceasta gustare sanatoasa va fi gata in cateva momente.
Unul dintre cele mai simple preparate, extrem de pretabil pentru un picnic relaxant, este hot-dog-ul cu ceapa caramelizata.
Ingredientele necesare pentru patru portii sunt: 4 crenvursti afumati, fierti in prealabil acasa, eventual transportati intr-un borcan de sticla inchis etans si invelit in folie de aluminiu (pentru a se pastra calzi), 4 chifle lunguiete pentru hot-dog, o ceapa de dimensiuni medii, o lingura de zahar, ketchup si mustar.
Sandwich-urile de tip hot-dog vor putea fi preparate direct la picnic, cu exceptia cepei, pe care va trebui sa o caramelizati de acasa. Ceapa se taie fasii subtiri si se caleste in putin ulei, adaugand spre final si lingura de zahar. Se transporta intr-o caserola inchisa ermetic.
Pentru cei care prefera o gustare fara carne, exista varianta dovleceilor gratinati care se pot gati rapid de acasa, asezonati cu dressing de lamaie si parmezan.
Pentru prepararea acestora aveti nevoie de trei dovlecei medii, 100 g parmezan, sucul de la o lamaie, sare, piper si ulei de masline.
Se feliaza dovleceii pe lungime si se condimenteaza, lasandu-se la scurs intr-o sita. Se pune putin ulei de masline intr-o tigaie in care dovleceii vor fi rumeniti pe fiecare parte timp de 2-3 minute. La final, se asezoneaza cu lamaie, ierburi aromate dupa gust si se presara parmezan.
Un desert delicios, foarte usor si extrem de simplu de preparat este salata de fructe de padure cu ovaz.
Veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente: 10- 15 capsune, 200 g zmeura, 100 g afine, 100 g mure, 100 g fulgi de ovaz, (300 ml lapte – optional).
Mod de preparare: fructele se spala bine de acasa si se depoziteaza intr-o caserola cu capac, inchisa ermetic. In cazul in care doriti sa serviti desertul simplu, ovazul se va presara ca atare peste fructe, insa daca doriti sa obtineti un terci de ovaz cu lapte, este necesar sa fierbeti de acasa cele 100 de g de ovaz in 300 ml lapte, timp de 5 minute. Terciul se depoziteaza separat de fructe si se va manca impreuna cu acestea la picnic.
Pandispanul cu caise trebuie sa fie deja facut, iar rezultatul delicios este perfect ca desert dupa o masa de picnic in mijlocul naturii.
Pentru prepararea pandispanului sunt necesare 8 caise de dimensiuni mari, 6 oua, 250 g zahar, 250 g faina, 100 ml ulei si zahar pudra.
Se separa albusurile de galbenusuri, iar albusurile se bat cu zaharul pana compozitia devine o spuma solida, asemanatoare celei pentru bezea. Se adauga uleiul, se amesteca, se adauga apoi galbenusurile si in cele din urma faina, in ploaie. Aluatul se toarna intr-o tava tapetata cu unt si faina si se baga la cuptorul incins la 150 grade pentru 7 minute. Apoi, se scoate pentru a fi ornat cu jumatati de caise, iar ulterior se reintroduce in cuptor pentru circa 35-40 minute. Se pudreaza cu zahar numai cand este rece si se taie in forme patrate.