Primul Muzeu Art Nouveau din Romania a fost inaugurat la Oradea. Casa Darvas-La Roche a fost construita intre anii 1909 si 1912
Una dinrte cladirile de patrimoniu din Oradea, Casa Darvas – La Roche, reabilitata integral, restaurata si amenajata, a devenit primul Muzeu Art Nouveau din Romania. Cladirea este emblematica pentru arhitectura Secession vienez. Orasul Oradea este inclus, inca din 2012, in reteaua europeana Art Nouveau, alaturi de alte orase cu asemenea cladiri de patrimoniu precum Viena, Budapesta, Barcelona.
Oradea s-a aliniat acestui fenomen artistic european prin programele de arhitectura care se poate observa pe un numar semnificativ de cladiri ca adevarate manifeste ale modernismului. Majoritatea edificiilor construite in perioada 1890-1914 face parte din acest curent, care intr-un interval de timp foarte scurt a schimbat aspectul arhitectural al orasului. Trasatura comuna a cladirilor este o decoratie florala, cu muguri, flori, frunze, frize cu arborele vietii, frunze de vita-de-vie, carcei si struguri, motive vegetale, motive zoomorfe stilizate, cu inimi, rozete, contururi de ou, simboluri organizate in retele decorative originale.
Muzeul Art Nouveau din Casa Darvas, situata in strada Iosif Vulcan nr. 11, cuprinde expozitii permanente dedicate interioarelor oradene „La Belle Époque” – reconstituire a mediului ambiental burghez din Oradea, cu obiecte originale (mobilier, decoratii, documente), expozitii temporare, proiectii de tip video mapping in camera copilului, dar si spatii pentru ateliere de manufactura ale artistilor locali, sali de conferinta, teatru si spatii pentru evenimente.
In acest moment sunt doua expozitii temporare una de la Muzeul parfumului din Bucuresti si una dedicata artei vestimentare Art Nouveau, unde curator este Iulia Gorneanu,
In turul interior al cladirii Darvas – La Roche, primul etaj ofera vizitatorilor ocazia de a admira interiorul camerelor cu obiecte de secol XX: holul de intrare, dressingul, sufrageria, pentru primirea musafirilor la receptii si mese festive, salonul domnilor, salonul doamnelor, camera servitoarei, bucataria, camara, si baia sunt decorate ca in vremurile trecute. De asemenea, accesul in dormitor, cu mobilier din lemn de paltin vopsit alb, mostenit de la ultimul proprietar, este protejat de un glasvand, insa se poate observa stilul mobilei, cu multe ornamente si cu detalii aurite.
Casa ofera foarte multe detalii de design interior, alese cu grija de restauratori: de la butonii verzi-albastri de ceramica de pe fatada, la vitraliile camerelor, ale terasei, balconul strajuit de un personaj statuar ce cuprinde in brate un vas ornamentat de ceramica, feroneria casei, benzile de mozaic, fantana din hol, mobilierul in stil neo-rococo, mastile de calorifer confectionate din arama stantata, perforata, specifica pentru stilul Secession vienez, clantele usilor, cremonele ferestrelor, pardoselile, pavimentul din bucatarie, soba de gatit cu placi de faianta si multe altele.
Casa Darvas-La Roche a fost construita intre anii 1909 si 1912 de catre fratii László si József Vágó, restaurarea fiind facuta cu fonduri europene. Restaurarea cladirii a inceput in ianuarie 2018, iar lucrarile au cuprins intreaga cladire, cu iesire la doua strazi, de la subsol, parter, curte, etaj, pana in pod si acoperis.
Denumirea casei provine din 1912, chiar de la inaugurare, unde a functionat firma La Roche si Darvas Intreprindere Forestiera Unita. Conform informatiilor prezentate de muzeu, Imre Darvas se stabileste la Oradea dupa ce se casatoreste cu fiica avocatului mason dr. Albert Schütz, Margit Schütz. Intr-o perioada relativ scurta, Darvas dobandeste suficientă notorietate pentru a fi acceptat in viata publica si politica a comitatului Bihor si Oradea, fiind un om de afaceri altruist si caritabil, oferind copiilor fara posibilitati tabere de vara si burse de studii.