(Galerie foto) Cele mai frumoase castele din Romania si povestile lor. Vacanta in Romania poate insemna si castele ca-n povesti
In Romania exista o multitudine de monumente arhitecturale cu istorii si legende medievale, devenite obiective turistice. Dintre acestea fac parte si castele minunate, amplasate in zone de basm, vizitate anual de turisti din toate colturile lumii.
Va prezentam mai jos unele dintre cele mai frumoase castele din Romania care merita vizitate cel putin o data in viata.
Castelul Cantacuzino, o bijuterie a arhitecturii romanesti, este amplasat in cartierul Zamora din Busteni si a fost construit in anul 1911 in stil neobrancovenesc de catre arhitectul-inginer Grigore Cerchez.
In parcul din jurul edificiului au fost amenajate o serie de grote, cascade, fantani arteziene, un turn de vanatoare si o biserica. Proprietarul initial a fost Printul Gheorghe Grigore Cantacuzino. Supranumit „Nababul” datorita averii sale fabuloase, a construit Palatul Cantacuzino din Bucuresti (Muzeul George Enescu) si Castelul Cantacuzino din Busteni. Era cel mai mare latifundiar roman al vremurilor.
Interiorul castelului prezinta pictura ornamentala si figurativa, vitralii, tamplarie sculptata, balustrade sculptate in piatra sau pardoseli din dale de gresie decorativa.
In sala de receptie a monumentului din Busteni pot fi vazute blazonul si o fresca a celor mai importanti membrii din familia Cantacuzino.
O vizita la castelul Cantacuzino transpune turistii intr-o lumea a marilor nume care s-au aflat la conducerea Romaniei la un moment dat.
Mai multe detalii despre vizitarea Castelului Cantacuzino gasiti pe site-ul oficial.
Domeniul de la Savarsin este una dintre primele resedintele ale Familiei Regale a Romaniei si este situat in judetul Arad, la 80 de kilometri de orasul Deva.
Se intinde pe o suprafata de aproape 20 de hectare si adaposteste un parc dendrologic, cu specii rare de arbori seculari, printre care stejari, sequoia sau magnolii.
De doua-trei ori pe an, Regele Mihai I si familia sa veneau la Castelul Savarsin sa petreaca sarbatorile, se intalneau cu localnicii si organizau diverse evenimente.
Intre anii 1650 si 1680, la Savarsin a fost construit un castel medieval care apartinea contelui Forray, iar familia acestuia a ramas proprietara edificiului pana spre sfarsitul secolului al XIX-lea.
Dupa incendiul devastator din anul 1784, castelul a fost distrus aproape total, insa a fost recladit de contele Andrei Forray. In 1857, unul dintre succesorii sai, contele Istvan Forray, a apelat la serviciile faimosului peisagist Ory Ferencz pentru a crea parcul de la Savarsin. Acesta a dat si forma finala a castelului, in stil neoclasic.
In anul 1943, Domeniul Regal de la Savarsin intra in posesia Regelui Mihai I, urmand apoi o serie de lucrari de restaurare si modernizare a castelului, pana in 1984 cand acesta abdica fortat, paraseste tara, iar castelul este confiscat de regimul comunist.
Amenajarile din timpul Regelui Mihai I au fost numeroase. S-au montat instalatii electrice (castelul era iluminat cu lampi electrice si paisprezece felinare din fier forjat), s-a construit un semineu grandios din piatra de Campulung si s-a montat o instalatie de stingere a incendiilor.
Incepand cu anul 2001, dupa ce domeniul revine in proprietatea Casei Regale, se efectueaza ample reparatii si consolidari pentru a-i reda starea initiala.
Intre mai 2007 si octombrie 2015 au avut loc lucrari de restaurare care s-au desfasurat dupa un plan initial realizat de arhitectul Casei Regale Serban Sturdza. Ulterior, la lucrari au contribuit arhitectul Eugen Panescu, arhitectul Emilian Cordos si profesorul universitar arhitect Augustin Ioan. Au fost inaugurate atat lucrarile de constructie, la exterior si interior, cat si decoratiunile interioare si mobilierul, care au disparut in totalitate in anul 1948.
Situat in satul Miclauseni, la o distanta de 65 de kilometri de Iasi si 20 km de Roman, Castelul Sturdza este construit in stil neogotic cu elemente de baroc, ca resedinta a lui Gheorghe Sturdza.
Castelul a fost initial un conac boieresc care dateaza din secolul al XVII-lea. Ulterior, a fost reconstruit in secolul al XIX-lea, o parte din constructia veche fiind inglobata in actuala cladire. Alecu Sturdza (1803-1848) a amenajat 42 de hectare din jurul conacului intr-un frumos parc in stil englezesc, cu specii de arbori ornamentali si numeroase alei cu flori. Acesta s-a ocupat si de achizitionarea mai multor carti si manuscrise rare care au imbogatit colectiile conacului.
El a murit de holera in anul 1848, iar Ecaterina Cantacuzino, ramasa vaduva si neavand copii, s-a calugarit spre sfarsitul vietii. Aceasta a donat Episcopiei Romanului castelul Miclauseni impreuna cu parcul care-l inconjoara si biserica ctitorita de parintii sai.
Blazonul familiei Sturdza si stemele ornamentale impodobesc peretii exteriori ai cladirii si turnurile de paza. Castelul avea in interior scari centrale din marmura de Dalmatia, mobilier din lemn de trandafir, minutios sculptat, sau sobe din teracota, portelan si faianta. Plafoanele si peretii interiori au fost pictati in ulei, pe ele fiind inscrise numeroase dictoane in limba latina.
In 2003, regizorul Sergiu Nicolaescu a filmat cateva scene pentru lungmetrajul „Orient Express” la Castelul Sturdza de la Miclauseni.
Unul dintre cele mai bine conservate castele medievale din Romania, Castelul Corvinilor, numit si Castelul Huniazilor, este amplasat in centrul judetului Hunedoara si a fost ridicat in secolul al XV-lea la ordinul lui Iancu de Hunedoara.
Edificiul cu un farmec aparte este o constructie impozanta, cu turnuri si bastioane care ascund povesti cu cavaleri, fiind considerat unul dintre cele mai importante monumente de arhitectura gotica din Romania.
De-a lungul vremii, palatul a suferit mai multe modificari si a servit drept fortareata cat si drept resedinta feudala. Castelul propriu-zis, amplasat pe latura vestica, este compus din Sala Cavalerilor, Sala Dietei si scara spirala. Este un exemplu unic in spatiul transilvanean de arhitectura civila. Printre cele mai renumite parti ale cladirii se numara Turnul Capistrano, unde poate fi observat un semineu gotic restaurat.
Pe blazonul familiei Corvinilor este inscriptionat un corb care tine in cioc un inel de aur. In Evul Mediu, aceasta pasare simboliza intelepciunea si longevitatea.
Castelul a fost restaurat si in prezent functioneaza ca muzeu.
Situat la 30 de kilometri de orasul Brasov, Castelul Bran este cel mai vizitat monument din patrimoniul turistic national.
Ridicat pe o stanca abrupta dintre Magura si Dealul Cetatii, intr-un punct strategic, edificiul a fost initial o cetate miliara de aparare, iar in acest moment adaposteste Muzeul Bran. Este vizitat anual de sute de mii de turisti din toata lumea, care au auzit de legenda Contelui Dracula. Muzeul se intinde pe 4 etaje, unde sunt expuse colectii de ceramica, mobilier, arme si armuri.
Cetatea a fost transformata in resedinta regala in anul 1920, pe cand era in proprietatea Reginei Maria, perioada in care s-au realizat cele mai importante lucrari de restaurare. Lucrarile au fost coordonate de arhitectul ceh Karel Liman, acelasi care proiectase castelele Peles si Pelisor. In anul 1932 pe cursul paraului Turcu se construieste o centrala hidroelectrica, care permite iluminarea castelului Bran.
Dupa moartea Reginei Maria, Principesa Ileana a primit edificiul prin testament, insa in anul 1948, Castelul Bran a devenit proprietatea statului roman. In prezent, acesta apartine mostenitorilor de drept, Dominic de Habsburg si familiei sale.
Castelul Peles din Sinaia este o perla arhitecturala, fosta resedinta de vara a Familiei Regale a Romaniei.
Construit din dorinta Regelui Carol I, intre 1873 si 1914, dupa planurile arhitectilor Johannes Schultz, Carol Benesch si Karel Liman, palatul adaposteste in prezent Muzeul National Peles.
Fundatia castelului Peles a fost edificata intre anii 1873 si 1875, iar deschiderea a avut loc in anul 1883. In acea perioada era cel mai mai modern castel din lume, fiind primul palat electrificat in intregime din Europa, detinea un lift interior si incalzire prin centrala. Designul acestuia a fost inspirat din arhitectura Neo-renascentista a Germaniei, imbinata cu stiluri arhitecturale precum: Renasterea italiana, gotica si stilul roroco francez.
Vitraliile castelului dateaza din secolele XV si XVII si au fost aduse din Elvetia si Germania. De jur imprejurul sau, edificiul are sapte terase decorate cu statui din piatra, fantani si vase ornamentale din marmura de Carrara.
Castelul are 160 de camere si mai multe intrari si scari interioare. Turnul central masoara nu mai putin de 66 de metri inaltime.
Printre cele mai importante sali care pot fi vizitate se numara Holul de onoare, decorat grandios de catre Bernhard Ludwig cu lambriuri din lemn de nuc, tapetate cu basoreliefuri sau Biblioteca regala cu usa secreta, o cale de acces in spatele unui raft cu carti.
De asemenea, turistii pot admira Salile de arme, Sala de muzica, devenita salon de serate muzicale la dorinta Reginei Elisabeta, Sala Florentina, Sala Maura, Sala de teatru cu 60 de locuri si loja regala sau Apartamentul Imperial amenajat in 1906 pentru vizita imparatului Austro-Ungariei, Franz Josef I, care nu a mai avut loc.
Pe langa Peles au fost construite castelul Pelisor, Corpul de Garda, Economatul, Casa de Vanatoare Foisor, Grajdurile, Uzina Electrica si Vila Sipot.
Dupa abdicarea Maiestatii Sale, Rege Mihai I al Romaniei, Castelul Peles a fost confiscat de statul comunist iar cea mai mare parte a colectiilor de pictura, mobilier, textile, piese de arta decorativa si carti au fost transferate la Muzeul de Arta din Bucuresti. A fost returnat dupa 1990 fostului rege, dar titlul de proprietate a ramas statului.
Este al doilea cel mai vizitat muzeu din Romania dupa Castelul Bran.