Din fotoliu de acasa: Cum sa fii in vacanta la… Barcelona
E o perioada in care calatorim mai greu, in care ne e dor de experientele si lucrurile pe care le descopeream ratacind la pas usor pe strazi din capitale europene.
Va propunem o excursie virtuala prin Barceona, in care incercam sa va aducem o parte din parfumul si cultura zonei, din obiceiurile de lifestyle ale spaniolilor si sa va oferim cateva retete care aduc Spania in casa voastra.
Incepem calatoria cum altfel, cu putine trucuri de frumusete de la frumoasele femei din Spania.
In materie de frumusete, femeile din Spania au imprumutat o parte din obiceiurile frantuzoaicelor
Cum ar fi un aspect sanatos al pielii si grija dedicata acestuia, ingrijirea deosebita a podoapei capilare si buzele rosii in subtonuri atent alese pentru a se potrivi tuturor. Femeile spaniole nu sunt adeptele bronzului, acestea facandu-si siesta in orele amiezii. Atunci cand se expun totusi la soare aplica creme hidratante cu SPF si acorda importanta scufundarilor in apa marii pentru beneficiile pe care apa sarata le ofera pielii.
Hidratarea este esentiala pentru a avea o piele sanatoasa, lucru confirmat si de actrita de origine spaniola, Penelope Cruz, pentru publicatia Vogue. Aceasta marturisea ca este „extrem de disciplinata” atunci cand vine vorba de rutina ei de ingrijire. Tot Penelope povestea ca un ingredient de baza in viata femeilor din Spania este uleiul de masline, care nu este folosit doar pentru mancare. Beneficiile intense de hidratare ale uleiului de masline sunt maximizate prin aplicarea directa pe maini, unghii si par. Uleiul de masline poate fi folosit ca ser pentru a preveni varfurile despicate, lasand parul moale si stralucitor.
In materie de machiaj femeile din Spania au doua obiceiuri pastrate de-a lungul timpului. Daca doresc sa isi puna buzele in evidenta apeleaza la culoarea rosie, machiajul fetei si al ochilor pastrandu-l natural ajutandu-se de stralucirea sanatoasa a pielii. In schimb, daca doresc sa isi puna ochii in evidenta apeleaza in functie de gusturi la o linie de tus trasata fin, ori la conturarea ochilor cu ajutorul unui dermatograf si mult mascara. Nici in acest caz tenul nu este incarcat cu produse, iar buzele vor fi in culori pastelate sau nude.
Iar o excursie prin Spania nu poate sa nu lase urme in valiza noastra cu ceva cumparaturi inteligente, mai ales in materie de cosmetice.
In urma cu 41 de ani, Ricardo Fisas, punea bazele brandului Natura Bissé, una din cele mai luxoase companii in Spania in materie de produse dedicate ingrijirii tenului
Ricardo Fisas a ramas fara loc de munca in 1979 la varsta de 50 de ani. Locuia in Barcelona alaturi de familia sa, sotia si cele doua fiice, pe care trebuia sa le sustina financiar. Pana la acea varsta ocupase functia de director in cadrul a doua companii cu renume international Nestlé si Wrigley España. Tocmai aceste locuri de munca l-au inspirat in ceea ce avea sa devina un mare brand de produse cosmetice de lux ale Spaniei. Ricardo a observat mainile unui angajat care lucra cu colagen, elastina si keratina si care erau surprinzator de fine. In acel moment domnul Fisas a decis sa investigheze amanuntit efectele acetor produse pana cand a descoperit ca acesti aminoacizi naturali in forma lor libera au un efect puternic asupra pielii. Asa s-a nascut prima formula Natura Bissé, numele companiei fiind inspirat de actrita Jacqueline Bisset.
Cu ajutorul indemnizatiei primita atunci cand a fost dat afara din cadrul companiei si indemnizatiile de somaj, a pus bazele companiei cosmetice Natura Bissé cu o investitie de 800.000 de pesetas, unitatea monetara a Spaniei pana in 1999, si un catalog de produse care continea cinci creme. Pe langa aminoacizii naturali utilizati in forma libera, ingredientele produselor Natura Bissé sunt inovatoare avand la baza si artemia salina care stimuleaza profund energia pielii si stratul epidermic care consolideaza bariera naturala a pielii, redefinesc si netezesc conturul fetei.
Natura Bissé a devenit prima companie din sectorul frumusetii care a fost numita in cadrul „Forbes Travel Guide” „Marca oficiala pentru ingrijirea pielii”, datorita modelului sau unic de afaceri si calitatea exceptionala a produselor si protocoalelor sale. In plus, Natura Bissé a fost primit si sigiliul de parteneriat oferit de Forbes, care atesta ca standardele ridicate ale brandului sunt complet aliniate cerintelor riguroase ale institutiei prestigioase. O parte a acestui succes se datoreaza insistentei fondatorului sau, care dupa o prima incercare nereusita de a intra pe piata din Statele Unite in anii 1980 a incercat din nou, cu succes, in 1995. La randul sau, firma a renuntat la productia care se realiza cu ajutorul tertilor, pentru a avea propria fabrica de productie, care astazi se afla in Parcul Tehnologic Cerdanyola del Vallès, din Barcelona. Produsele se gasesc in cele mai mari centre spa din lume precum lanturile hoteliere Ritz, iar in Romania pot fi achitizionate de pe site-ul makeup.ro
La o plimbare relaxanta pe La Rambla descoperim cel mai spectaculos teatru al spaniolilor, un teatru istoric, dedicat in special Operei.
El Gran Teatre Del Liceu este unul dintre cele mai prestigioase teatre de opera din Barcelona
De asemenea, El Gran Teatre Del Liceueste si unul dintre cele mai frumoase obiective turistice ale orasului, un adevarat simbol situat pe La Rampla. De-a lungul timpului pe scena sa au putut fi ascultate importante lucrari clasice ale celor mai mari cantareti de opera din ultimele doua decenii, Placido Domingo, Luciano Pavarotti, Monserat Caballe, Maria Callas sau Renata Tebaldi.
A fost construit dupa planurile arhitectului Miquel Garriga I Rocca si are 4000 de locuri. Gran Teatre del Liceu a fost deschis la 4 aprilie 1847. In anul 1861 a avut loc un incendiu, in care a fost complet distrus. A fost redeschis un an mai tarziu.
El Gran Teatre Del Liceu gazduieste in mod regulat Festivalul Wagner, cel mai mare dupa Bayreuth.
Si daca tot suntem la descoperirea unor cladiri care gazduesc spectacole si concerte exceptionale, iata inca doua teatre speciale dn Barcelona
Teatrul National din Catalunya este unul dintre teatrele mari cu care Barcelona se mandreste
Cladirea a fost construita intre anii 1991 si 1996 de catre arhitectul Ricardo Bofill. In noiembrie 1996 a fost inaugurat cu spectacolul “Ingeri in America” al lui Tony Kushner, regizat de Josep Maria Flotats (actor si regizor spaniol). Asemenea Teatrului National Regal din UK, acesta are trei sali: Sala Gran, Sala Petita si Sala Tallers, in care se pot tine spectacole in fiecare seara, in special in limba catalana.
Tivoli este un teatru spectaculos din centrul Barcelonei
Este al doilea ca marime dupa El Gran Teatre Del Liceu si dateaza din anul 1849, cand gradinile Tivoli erau folosite pentru concerte in aer liber sau lecturi. Popularitatea acestor evenimente a crescut atat de mult, incat s-a decis crearea unei cladiri corespunzatoare.
Scena teatrului a gazduit de-a lungul timpului numerosi prim-solisti de opera si multi actori celebri. In prima parte a secolului XX, sala a fost folosita ca cinema si ca loc pentru diverse intalniri politice. Interioarele de lux ale teatrului sunt pline de istorie si inspiratie. Regizorul spaniol, Pedro Almodovar le-a folosit in filmul sau, “Totul despre mama mea”, in 1999. Unul dintre cele mai cunoscute spectacole ale sale este musicalul “West Side Story”.
Barcelona inseamna insa si gradini spectaculoase, parcuri cu povesti cu radacini adanci in istorie si, desigur, Gaudi
Exuberanta fantastica a imaginatiei artistului Gaudi taie orice rasuflare, asa cum se intampla si la vizitarea parcului Güell, un paradis arhitectural, fiind unul dintre cele mai spectaculoase parcuri urbane din lume, care ofera o priveliste pe deasupra Barcelonei de pe dealurile cartierului Gracia.
Parcul Güell a fost proiectat in 1900, dupa intentia lui Eusebi Güell de a crea un cartier autonom pentru cei bogati, cu locuinte somptuoase si utopice in mijlocul unui parc folosind arhitectura moderna. Constructia s-a oprit in 1914 fara succes, iar legendarul arhitect catalan a locuit intr-una dintre case timp de 20 de ani. Acum, aceasta este muzeul Casa Gaudi.
Proiectul a fost o provocare pentru Gaudi dorind sa rivalizeze cu gradinile englezesti ale orasului, atat de admirate de Eusebi Güell, si astfel a avut prilejul de a impleti arta lui geniala cu natura. Spatiile verzi actuale sunt integrate cu grija in peisaj, un labirint de carari, ziduri si poduri. Este nevoie de mult timp pentru a face turul parcului si a descoperi cat mai multe detalii.
In anul 1922, familia Güell a donat parcul orasului, iar in prezent face parte din patrimoniul UNESCO (1984).
Cu coloane de piatra rasucite si arcuite sau contopindu-se cu structura naturala a dealurilor, parcul este magic. Varful lui e marcat cu o cruce mare si ofera o panorama uimitoare a Barcelonei cu marea la orizont. Odinioara, vizitatorii erau intampinati de doua gazele mecanice in marime naturala care au fost distruse in Razboiul Civil. Cele doua porti ramase au la baza proiectele pe care arhitectul le-a facut pentru opera „Hansel si Gretel”, una dintre ele infatisand ca acoperis o ciuperca cu alb si rosu.
Coloanele valurite de inspiratie romana atrag privirile turistilor, iar o balustrada cu banca impodobita excesiv cu bucati de ceramica a fost denumita de catre Salvador Dali precursoarea suprarealismului. Plina de culoare precum jucariile copiilor, aceasta se undueste in linie de sarpe si ofera o priveliste splendida asupra orasului.
O scara minunata, marginita de-o parte si de alta de parapeti in culori multiple, trece pe langa sculptura unui dragon impodobita cu mozaic catre ceea ce a fost piata principala. Aici 86 de stalpi in forma de palmieri sprijina un acoperis care aminteste de sala cu coloane de la Luxor.
In varful structurii se afla esplanada, o piata circulara inconjurata de banci ondulate in forma de sarpe de mare, decorate cu cioburi de faianta sparte, o tehnica de mozaic numita „trencadis”, care, de fapt, a fost perfectionata de talentatul asistent a lui Gaudi, Josep Maria Jujol.
Cele mai maiestuoase gradini din Barcelona, Gradinile Palatului Pedralbes sunt proiectate in stil francez si englezesc, cu o nota romantica si luxoasa, si transpun vizitatorii intr-o perioada in care splendoarea si maretia erau caracteristici cheie ale decorului peisagistic.
In cartierul Pedralbes, in spatele unui zid de 250 de metri, acoperit cu Bougainvillea (denumite si flori de hartie), se afla gradinile Palatului Regal, construite in jurul vechii resedinte a regelui Alfonso al XIII-lea, care ocupa astazi Muzeul de Arte Decorative, Muzeul de Ceramica si un Muzeu de Textile.
Gradina a fost deschisa publicului in anul 1931, iar cei care acorda atentie detaliilor, pot admira doua opere ale faimosului arhitect Antoni Gaudi: o pergola arcuita si o fantana cu bustul lui Hercule, creata din piatra si fier forjat, ascunsa dupa vegetatie timp de multi ani si descoperita abia in 1984.
Arhitectul Nicolau M. Rubió i Tudurí a proiectat gradinile in 1924, pastrand o colectie importanta de specii de arbori de peste sute de ani. Vegetatia din gradina regala este una dintre cele mai diverse, aici existand palmieri, specii rare de cedri, magnolii, pini, eucalipti parfumati, arbori de bambus, salcami si multe alte plante cu flori, formand o umbra placuta, parfumata, in contrast cu toropeala soarelui catalan. Aleile parcului sunt amenajate cu precizie geometrica, decorate cu banci din bambus, statui de marmura si fantani.
Parcul Labirint, cea mai veche gradina din Barcelona, este alcatuit din doua parti, o gradina romantica si una realizata in stil neoclasic, si apartinea candva marchizului Joan Antoni Desvalls i d’Ardena.
Gradina este decorata cu sculpturi si fantani inspirate din mitologia greaca, care pot fi admirate in partea neoclasica, impreuna cu vegetatia in forma de labirint care da numele acestui parc unic.
Proiectat initial de arhitectul italian Domenico Bagutti, parcul-muzeu a fost extins la mijlocul secolului al XIX-lea de arhitectul catalan Elies Rogent, care a adaugat gradinii romantice un foisor, o cascada si straturi de flori. Pentru o perioada, in parc s-au desfasurat o serie de evenimente culturale, pana cand a fost daruit de catre Desvalls orasului Barcelona si deschis publicului in 1971.
Situat in cartierul Horta-Guinardó din Barcelona, parcul este o oaza de liniste si relaxare, departe de aglomeratia si agitatia turistilor, unde vizitatorii pot descoperi Palatul Devalls impreuna cu Torre Soberana, un turn de veghe, inspirat din stilul arab.
Nu poate sa existe o excursie in Barcelona fara mai multe escale in taverne si intalnirea cu mancarurile lor delicioase.
Barcelona este destinatia de vis pentru orice gurmand. Capitala catalana are o comunitate dornica de a le oferi turistilor unele dintre cele mai variate si gustoase mancaruri traditionale. Fideua, Paella, Crema Catalana, Esqueixada de bacalla, Escalivada, Mel I Mato, Escudella D’olla sunt doar cateva dintre aceste preparate locale pe care ati putea sa le incercati acasa, ori de cate ori doriti sa simtiti gustul Barcelonei, sau atunci cand veti avea ocazia sa o vizitati.
Esqueixada de bacalla este un preparat foarte popular in sezonul cald, avand ca ingredient principal codul “Bacalhau”, cod sarat si uscat
Pentru a realiza aceasta reteta aveti nevoie de 800 g – 1 kg cod Bacalhau sarat, taiat in fasii, 1 ceapa, 100 g masline negre, 300 g rosii, ¾ cana de ulei de masline si piper negru, proaspat maruntit. Separati pestele in fasii, folosindu-va de propriile maini, nu de cutit, dupa care lasati-l la inmuiat in apa foarte rece, timp de aproximativ 40 de minute, pentru a-l desara. Schimbati apa de 2-3 ori in acest interval. Odata ce ati incheiat aceasta etapa, luati codul si scurgeti-l bine de apa. Intr-un bol, adaugati ceapa taiata marunt, rosiile decojite si taiate in cubulete si maslinele. Adaugati codul si mixati toate ingredientele impreuna. Presarati piper si ulei de masline. Sarati daca si cat este necesar. Lasati la frigider pentru 30 de minute si serviti rece.
Escalivada este o salata catalana savuroasa, pe care o puteti servi ca atare sau alaturi de alte mancaruri mai consistente
Un aperitiv delicios si foarte usor de facut, Escalivada are o varianta mai simpla, care include doar legume la gratar, dar si una in care se adauga peste ansoa. Puneti pe gratar cativa ardei gras rosii, vinete, cateva rosii, 1 ceapa si 1-2 catei de usturoi (optional). In cazul in care consumati peste si va doriti un preparat ceva mai bogat, puteti adauga si fasii de ansoa. Serviti preparatul cald sau rece, stropit cu ulei de masline extravirgin.
Crema Catalana este un desert traditional, asemanator variantei franceze “Crème Brûlée”, dar cu unele particularitati importante
Spre deosebire de reteta frantuzeasca, Crema Catalana se prepara cu lapte, nu cu smantana, include scortisoara si coaja de lamaie, nu vanilie si este mult mai usor de facut.
Pentru a realiza si voi acest desert, aveti nevoie de 2 linguri (aproximativ 15 g) de amidon, 2 ½ cani lapte, 1-2 bucati mari de coaja de lamaie sau portocala (nu coaja rasa, ci bucati), 1 baton de scortisoara, 5 galbenusuri mari, ½ cana zahar, zahar suplimentar pentru caramelizat si fructe proaspete pentru ornat (optional).
Puneti laptele pe foc, intr-un vas mic, alaturi de coaja de citrice si batonul de scortisoara. Aduceti la punctul de fierbere. Dizolvati amidonul in putina apa si lasati deoparte. In timp ce laptele se incalzeste, frecati galbenusurile cu zaharul, pana cand amestecul capata o culoare galben deschis. Incorporati aici amidonul dizolvat si adaugati 1 lingura din laptele fierbinte.
Indepartati coaja de citrice si batonul de scortisoara din laptele fierbinte si dati mai incet focul. Adaugati treptat mixtura de galbenus in lapte, avand grija sa amestecati continuu. Amestecati constant, cat timp laptele este inca pe foc mic, pana cand amestecul s-a ingrosat.
Indepartati de pe foc si turnati amestecul in boluri sau vase ramekin. Lasati sa se raceasca, apoi acoperiti cu o folie de plastic si dati la frigider peste noapte sau pentru cel putin 4-5 ore. Crema se poate servi rece, direct scoasa de la frigider, sau la temperatura camerei. Inainte, presarati un strat subtire de zahar si caramelizati cu ajutorul unei torte cu gaz. Optional, puteti adauga si fructe proaspete.
O experienta speciala catalana o puteti avea vizionand unul dintre filmele care aduc Barcelon si Spania aprope de noi. Am ales doua recomandari, filme pe care le iubeste orice cinefil.
Totul despre mama mea este un film emotionant, despre feminitate, regizat de Pedro Almodovar
Este filmul in care Almodovar surprinde frumos dinamismul si spiritul generos al Barcelonei si in care prezinta povestea unei femei, Manuela (Cecilia Roth). Dupa moarte fiului ei intr-un accident de masina, ea il cauta pe tatal acestuia, un travestit. Este o poveste emotionanta despre valorile familiei, in care 4 femei sunt legate intre ele intr-un mod special, un film care trateaza teme ca SIDA, transexualitatea, homosexualitatea si existentialismul.
In 1999, filmul a obtinut Premiul pentru regie la Festivalul de Film de la Cannes, Premiul Academiei Europene pentru Cel mai bun film si Cea mai buna actrita, Cecilia Roth. In 2000 a obtinut Premiul Oscar si Globul de Aur pentru Cel mai bun film strain.
Din distributie mai fac parte Antonia San Juan, Penelope Cruz, Marisa Paredes si Candela Pena.
Vicky Cristina Barcelona este o comedie regizata de Woody Allen, in care doua tinere traiesc experiente amoroase intr-unul dintre cele mai romantice orase din lume
Este un film din 2008, care ii are ca protagonisti pe Javier Bardem, Penelope Cruz, Scarlett Johansson si Rebecca Hall si care a avut premiera oficiala in 2009, la Festivalul de Film de la Cannes. S-a bucurat de numeroase aprecieri, printre care si Premiul Oscar obtinut de Penelope Cruz pentru Cea mai buna actrita in rol secundar.
Filmul prezinta povestea prietenelor Vicky (Rebacca Hall) si Cristina (Scarlett Johansson), doua americance care vin in Barcelona in timpul vacantei de vara. Cu toate ca se cunosc foarte bine si seamana foarte mult, atunci cand vine vorba de dragoste, acestea descopera ca sunt diametral opuse.
Experientele pe care le traiesc in Barcelona, alaturi de Juan Antonio (Javier Bardem), un tanar carismatic, proaspat divortat, le arata o alta fata a vietii si le atrage intr-o serie de aventuri romantice neconventionale.
Excursia virtuala barceloneza se incheie cu cateva dintre ritmurile muzicii catalane, le puteti asculta cand pregatiti una dintre retetele de mai sus
Muzica ne duce mai repede oriunde am dori sa calatorim, asa ca includeti in playlist Manel – “Al Mar”, un cantec despre mare, vara si viata care merita traita, sau Manu Chao – “La Rumba de Barcelona”, un cantec lansat in 2002 si care a devenit reprezentativ pentru oras.
O alta varianta ar fi sa ascultati reprezentantii live din cluburile cunoscute ale Barcelonei, cum ar fi Gran Bodega Salto sau Big Band Bar.