Cum arata mic dejunul in mai multe colturi ale lumii. Inspiratie pentru un mic dejun ca o calatorie
Croisante, lapte cu cereale, oua prajite sau omleta sau doar o simpla cafea, acestea sunt cele mai comune idei de mic dejun de peste tot din lume. Insa pe mapamond, fiecare tara are cateva ingrediente specifice pentru masa de dimineata. Specialistii spun ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, asadar urban.ro va propune o plimbare matinala pe mapamond in 13 farfurii diferite.
Produsele de patiserie sunt o optiune la micul dejun pentru argentinieni, bulgari, est-africani, chinezi si nigerieni
In Argentina, localnciii mananca dimineata paine toast, cunoscuta sub numele de tostados, sau medialunas, care in traducere inseamna jumatate de luna si seamana cu un croisant, doar ca este mai mic si mult mai dulce.
Vecinii bulgari au in meniu banitsa, un aluat de patiserie care se poate servi cald sau rece, care are in compozitie si branza, iar traditional se serveste cu iaurt, ayran sau boza, o bautura pe baza de cereale fermentate.
Nigerienii consuma in prima parte a zilei niste prajituri cu aluat din fasole fiarta denumite kosai. In compozitie, se mai pun ceapa, ardei iuti si ulei, si se gasesc si sub forma de street food.
In Africa de Est, se gasesc pentru dimineata mandazi sau mahamri, niste produse care arata ca gogosi triunghiulare, facute de obicei cu lapte de cocos si cardamon, care se mananca cu ceai.
In China, niste gogosi care sunt numite youtiao sunt considerate masa traditionala de dimineata. Sunt usor sarate si sunt modelate astfel incat sa le poti rupe de la mijloc. De obicei, se servesc cu congee, adica o budinca de orez sau cu lapte de soia cald.
O reinterpretare a clatitelor se regaseste in meniul de dimineata pentru cei din Bangladesh, Taiwan, Morocco, India si Venezueala
Pentru Bangladesh, dimineata incepe cu niste clatite denumite chapattis, care se servesc cu un curry de cartofi sau omleta.
Jianbing sunt clatitele din Taiwan si sunt foarte des intalnite ca street food. In traducere, inseamna clatita prajita, iar localnicii o servesc cu diferite ingrediente, de la sunca, la soia, arahide, carne de porc, sos hoisin sau chili.
Pe langa ceaiul de menta nelipsit de la orice masa, in Maroc se mananca dimineata msemen, un aluat de clatita care se serveste cu unt, miere sau dulceata, dar in aceleasi timp poate fi umplut si cu legume si carne pentru un mic dejun mai consistent.
In partea de sud a Indiei, niste clatite mici, rotunde si pufoase denumite idli sunt preferate pentru prima masa a zilei. Umplutura este rezultatul fermentatiei orezului si linte. Se serveste de obicei cu chai sau cu chutney pentru a potenta aromele.
Cachapas sunt considerate micul dejun pentru venezueleni si sunt facute din porumb dulce amestecat cu queso de mano, o branza moale cu textura similara ca a branzei mozzarella.
Unele popoare ca japonezii, columbienii sau tunisienii isi incep dimineata cu supa
Un mic dejun topic japonez contine supa Miso, orez alb, somon pe gratar, nori si natto, care sunt boabe de soia fermentate, o salata sau un mix de legume proaspete. Chiar daca suna mai degrada ca praz sau cina, aceasta este doar o masa traditionala de dimineata.
Columbienii mananca dimineata changua, o supa din apa, lapte si cartofi, peste care se adage un ou care se fierbe practic alaturi de compozitie. Se serveste cu ceapa verde, paine si cateodata, se adauga bucati de branza care sa se topeasa in supa.
In Tunisia, o supa de naut cu ceapa, usturoi, cumin si pasta harissa, denumita lablani, este masa de dimineata tipica localnicilor. Cateodata, este insotita de un ou ochi si garnisita cu topping de capere, masline, cumin si alte verdeturi.