Prima expozitie dedicata creatiilor lui Coco Chanel a fost deschisa in Paris. Include tinute de acum 100 de ani care ar putea fi purtate si astazi.
Muzeul de Moda Galliera Palais din Paris a deschis prima retrospectiva frantuzeasca intitulata „Gabrielle Chanel, fashion manifesto”. Expozitia ii este dedicata creatorei de moda care a revolutionat felul in care lumea s-a imbracat in secolul al XX-lea si a schimbat cursul istoriei in ceea ce priveste moda feminina.
Expozitia a fost deschisa pentru presa si VIPuri incepand de ieri si va fi disponibila pentru public in perioada 1 octombrie 2020 – 14 martie 2021.
Karl Lagerfeld a preluat conducerea creativa a casei de moda Chanel dupa moartea lui Coco si a transformat brandul intr-o afacere de peste 100 de miliarde de dolari. Din anii ’80 si pana astazi, imaginea Chanel a devenit omonima cu stilul lui Karl insa identitatea casei de moda franceze era diferita in vremurile lui Coco.
ADN-ul Chanel compus din rochia scurta neagra, costumele de tweed, pantofii colorati in doua nuante si gentile matlasate a devenit sinonim cu eleganta frantuzeasca atemporala.
Expozitia Muzeului Galliera exploreaza drumul parcurs de Chanel, de la inceputurile modeste, la Al Doilea Razboi Mondial si pana la rabdarea si minutiozitatea din anii ’60 cand a introdus elemente din cultura britanica sau cea ruseasca in stilul chic, stilul Chanel.
Desi a fost criticata deseori pentru viata personala scandaloasa si legaturile politice pe care le-a avut cu regimul nazist, expozitia ignora aceasta parte a istoriei si este demonstratie a geniului creativ care a fost Gabrielle Chanel. Reaminteste de influenta incredibila pe care o are in hainele regasite astazi in magazinele cu haine de strada sau de lux.
Expozitia din Paris reaminteste de mintea vizionara a lui Coco, cum a intuit tendintele si a reusit sa creeze tinute atemporale care au un aer modern chiar si la 100 de ani de cand au fost croite.
Desi trendurile s-au schimbat de nenumarate ori de la Al Doilea Razboi Mondial si pana azi, hainele create de ea ar putea fi incluse cu succes in orice defilare de la Saptamana Modei din 2020.
Rafinamentul, eleganta si aparenta relaxare a costumelor deux-piece sau a rochiilor de seara create de Chanel in epoca post-Victoriana pot fi regasite si astazi in majoritatea magazinelor, de la cele de lux la mass-market.
Expozitia din Paris isi propune sa arate influenta artistei in ceea ce consideram astazi ca fiind stilul chic, un amestec perfect de elemente casual si elegante.
Siluetele pe care le-a inventat erau considerate „prea moderne” la vremurile respective. Intre timp, au devenit simboluri ale stilurilor smart-casual, business sau elegant.
Revolutia lui Chanel a inceput cu bluza cu dungi din 1916, a continuat cu parfumul Chanel No.5 si cu costumele bej devenite uniforma femeilor din anii ’50 si’60.
Mai jos veti gasi un documentar care spune povestea lui Gabrielle „Coco” Chanel:
Un alt moment impresionant din cariera lui Chanel a fost reactia la „Noul Look” inventat de Christian Dior in anii ’50, faimosul costum cu corset si talie de viespe. Desi majoritatea designerilor vremurilor au imprumutat ideile lui Dior si au mers cu valul creat de revistele de moda, Coco a ramas pe drumul ei cu siluete mai relaxate care le permiteau femeilor sa aiba mobilitate, dinamism si libertate.
Miren Arzalluz, directorul muzeului Galliera a declarat ca „Exista o coerenta in stilul ei, de la inceput pana la sfarsit.”
Expozitia include piese create de Coco din 1912 pana la moartea ei din 1971 cand inca se implica in fiecare detaliu al colectiilor care ii purtau numele.
Mai jos gasiti imagini din cea mai recenta colectie Chanel care a avut o prezentare de moda virtuala:
Pentru cei care vor sa o descopere pe Coco Chanel si dincolo de creatiile ei, in Romania au fost traduse doua carti despre viata sa.
La Editura Rao gasiti – Coco Chanel de Edmonde Charles-Roux, iar la Editura Leda, in colectia Bazaar, gasiti Rivalele – Coco Chanel si Elsa Schiaparelli.