Adrian Ghenie expune 12 lucrari noi in Belgia. Zilele trecute a vandut un tablou cu 7 milioane de dolari in Hong Kong.
Galeria Tim Van Laere din Antwerp, Belgia a deschis a cincea expozitie dedicata lui Adrian Ghenie. Va putea fi vizitata pana pe 28 noiembrie 2020.
La 12 ani de la primul vernisaj sustinut in Galeria Tim Van Laere, artistul roman a creat 12 lucrari noi special pentru acest vernisaj, dintre care 9 picturi si 3 desene in carbune.
Asa cum a obisnuit, Ghenie a creat tablouri de dimensiuni mari, majoritatea au peste 2 metri in latime. Printre ele se numara „Exodul” (2020, de 240cm x 200 cm), „Untitled, After Henri Rousseau” (2020, 270 x 300 cm) si „Autoportret cu fundal in stilul Picasso” pe care le puteti observa mai jos.
Prima expozitie a lui Ghenie in Galeria Tim Van Laere a avut loc in 2008 cand cariera artistului roman incepea sa prinda avant in Occident. Intre timp, artistul nascut in Baia Mare care lucreaza in Berlin si in Cluj a devenit printre primii 20 cei mai bine cotati creatori de arta contemporana din lume in randul curatorilor, a colectionarilor si a caselor de licitatii.
Pe contul de Instagram al Galeriei din Belgia au fost postate cateva fotografii din timpul pregatirii expozitiei care a fost deschisa ieri in Antwerp.
Ghenie are o afinitate fata de arta flamanda si zona Antwerp pe care le considera „campul de lupta al picturii”. In lucrarile lui pot fi observate referinte care imprumuta din stilul maestrilor olandezi: Pieter Bruegel the Elder, Jan Van Eyck, Peter Paul Rubens, Paul De Vos si Frans Snyders.
In „Park Scene” (2020) si „The Hunter 3 ” (2020), doua dintre tablourile din expozitie, s-a inspirat din scenele de vanatoare ale pictorilor flamanzi din perioada Barocului.
Dupa vanzari-record in Londra si New York, influenta lui Ghenie s-a extins in Rusia, cu o expozitie in Hermitage, al doilea cel mai mare muzeu al lumii si in Hong Kong.
In urma cu trei zile, Sotheby’s din Hong Kong a vandut lucrarea „Lidless Eye” pictata de Adrian Ghenie in 2016-2018 pentru 7 milioane de dolari, devenind al doilea cel mai bine cotat tablou al artistului.
Odata cu redeschiderea muzeelor si a galeriilor, Ghenie a redevenit unul dintre preferatii curatorilor din intreaga lume. Artistul este cunoscut pentru tablourile care par ca niste halucinatii in care exprima emotii puternice de frica, angoase si frustrare. Lucrarile lui sunt inspirate de copilaria petrecuta in Romania comunista dar si de marii maestri ai picturii de la care imprumuta numeroase elemente pentru a crea colaje aproape fantomatice.
Zilele trecute, Galeria Tajan din Paris a deschis o alta expozitie dedicata lui Ghenie, numai cu lucrari noi, semn ca artistul a fost foarte inspirat si productiv in timpul pandemiei.
Una dintre realizarile lui Ghenie mentionata in fiecare articol care ii elogiaza lucrarile este faptul ca a creat Pavilionul Romaniei la Bienala de la Venetia din 2015, originile artistului raman unul dintre punctele forte ale modului in care este perceputa arta lui.
Tablourile care imbina autoportrete si proiectii ale imaginii de sine cu stilurile celor mai cunoscuti artisti din istorie se afla in colectiile unor muzee precum Tate Modern, Centrul Pompidou, MET, Muzeul Long din Shanghai, MFMOMA din San Francisco sau Muzeul de Arta Contemporana din Los Angeles.
Lista celor mai vandute tablouri ale lui Adrian Ghenie o gasiti mai jos.