Jurnalul poate fi un instrument terapeutic. Sa tii un jurnal ajuta la reducerea stresului, imbunatatirea claritatii si a eficientei personale.
Desi pare o practica moderna, jurnalul este o inventie veche de secole, aparuta odata cu scrisul de mana. La inceput, jurnalele contineau insemnari contabile si de interes public, tranzitia la jurnalul personal, cunoscut in prezent, s-a produs in sec. XVII. Mereu inaintea vremurilor, Leonardo da Vinci a scris peste 5000 de pagini de jurnal in care si-a notat observatiile si ideile de la care au pornit inventiile sale.
Tot din secolul XVII dateaza si cel mai vechi jurnal autobiografic, care poate fi citit si astazi, scris in Anglia de Samuel Pepys, in care a consemnat detalii ale vietii sale la Londra, evenimente ale vremii, inclusiv Marele Foc din 1666, dar si certurile cu sotia sa. La inceputul sec. XVIII, exploratorii consemnau noile teritorii descoperite in jurnale de calatorie, iar la finalul acestuia, multi scriitori si artisti incepeau sa foloseasca jurnalul care parte a procesului creativ. In secolul XIX, apar jurnalele de razboi, dar beneficiile terapeutice ale acestei metode nu au fost cunoscute pana in anii 1960 cand medicul psiholog Ira Progoff care folosea pentru pacientii sai aflati in terapie „agenda psihologica” incepe sa ofere cursuri si ateliere de studiu a ceea ce el numea Intensive Journal Method.
Cercetatorii de la Universitatea Harvard au descoperit ca mentionarea in scris a micilor intamplari, a evenimentelor aparent nesemnificative, unele din ele chiar plictisitoare, experimentate la un moment dat in viata poate avea impact puternic in viitor. Un studiu din 2005 a descoperit ca „scrierea expresiva”, sau scrierea in jurnal, este in mod special terapeutica.
Studiul a aratat ca participantii care au scris despre evenimente traumatice, stresante sau emotionale s-au imbolnavit mai putin si, in final, au fost mai putin afectati de trauma, decat cei care nu au folosit tehnica jurnalului.
Dr. James W. Pennebaker, psiholog si liderul departamentul de cercetare a scrierii expresive de la Universitatea Texas, si autor al cartii Expressive Writing: Words that Heal a descoperit ca atunci cand scriem in jurnal despre experiente, emotii sau secrete, ele devin palpabile.
Una din functiile creierului este sa ne ajute sa intelegem evenimentele din viata noastra. Scrierea ajuta la construirea unei naratiuni care pune in context trauma si organizeaza ideile.
Pana nu facem acest lucru, creierul reda mereu aceleasi modele de gandire non-constructive si ne blocam. Scrierea despre durere si trauma ajuta la inchiderea situatiei generatoare, ceea ce transmite creierului ca munca lui a luat sfarsit. Acesta inchidere ne elibereaza sa putem merge mai departe.
Scrierea acceseaza emisfera stanga a creierului, care este analitica, logica si rationala, si o tine ocupata, timp in care, emisfera dreapta a creierului, responsabila cu creativitatea, intuitia, imaginatia si emotiile este libera sa faca ce stie ea mai bine. In acest fel, scrierea elimina blocajele mentale si ne permite sa folosim mai mult din capacitatea noastra intelectuala pentru a ne intelege mai bine pe noi insine si lumea din jurul nostru.
Nu este nevoie sa dedicam mult timp scrierii creative, sunt suficiente 10-15 minute pe zi, in fiecare zi sau in fiecare saptamana, in functie de disponibilitate. Ideea este ca atunci cand incepem acest proces, sa-l continuam indiferent daca se intampla in fiecare zi sau doar de 2 ori pe saptamana.
Iata 5 beneficii ale scrierii expresive,
Aduce claritate in minte. Cele cateva minute in care asternem pe hartie, fara sa ne cenzuram, ceea ce simtim si gandim, ne conecteaza rapid cu lumea noastra interioara.
Reduce stresul. Scrierea despre tristete, furie sau alte emotii dureroase ne ajuta sa reducem din intensitatea cu care le traim, ne simtim mai calmi si suntem mai capabili sa stam in momentul prezent.
Cunoastere de sine. Exercitiul de a scrie in jurnal ne ajuta sa identificam ceea ce ne face fericiti, increzatori, puternici. Observam cu claritate care sunt situatiile, oamenii si relatiile toxice, aspect extrem de important pentru echilibrul nostru emotional.
Eficienta in rezolvarea problemelor. In mod obisnuit, cu rezolvarea problemelor este responsabila emisfera stanga a creierului, dar, cateodata avem nevoie de intuitie si creativitate pentru gasirea unei solutii. Scrierea faciliteaza accesarea emisferei drepte a creierului.
Imbunatateste imunitatea. Pare de necrezut, insa studiile arata ca scrierea expresiva poate intari imunitatea si reduce riscul de imbolnavire.
Pe langa toate aceste beneficii, scrierea expresiva sau jurnalul este un instrument care ne permite sa identificam tipare de gandire si de comportament, sa observam imbunatatiri si crestere personala, iar atunci cand circumstantele par a fi insurmontabile, sa analizam modalitatile prin care am rezolvat diverse situatii, din trecut.
Beneficiile scrierii expresive sunt pe termen lung. Ea nu ne doar ajuta sa ne revenim dupa o experienta traumatizanta, dar ne pregateste pentru a face fata situatiilor similare din viitor.
Invatam despre noi in procesul de scriere expresiva a sentimentelor si experientelor noastre. Cel mai bun mod de a ne imbunatati relatiile viitoare este cunoasterea de sine.