10 retete gustoase de muraturi si conserve de sezon. Bonus o reteta delicioasa cu ceapa rosie.
Bucataria romaneasca se bucura de o varietate mare atunci cand ne referim la preparatele de toamna din categoria muraturilor sau a alimentelor de tipul conservelor pentru iarna. Legumele de sezon impreuna cu unele fructe specifice acestui anotimp ofera gurmanzilor posibilitati diverse pentru a testa si a prepara bunatati care pot fi pastrate indelung in camara, toate dupa o serie de retete inspirate si pregatite cat mai usor.
Pentru sanatatea noastra e util sa ne intoarcem la obiceiuri traditionale, la radacinile din copilaria noastra. Incercati sa puneti muraturi, alaturi de copiii vostri; va fi o amintire frumoasa si cu siguranta o distractie educativa pentru cei mici.
Una dintre cele mai indragite retete de dulceata atipica este cea de ceapa rosie, foarte des intalnita in bucataria frantuzeasca, dar si in cea englezeasca.
Dulceata de ceapa rosie poate asezona variate feluri de mancare, precum fripturile de pasare, legumele la cuptor si poate fi servita si ca atare, pe paine prajita. Pentru aceasta reteta veti avea nevoie de circa o ora si jumatate, iar la capitolul ingrediente, aveti nevoie de urmatoarele: 1 kg de ceapa rosie, 500 g ceapa galbena, 200 ml otet balsamic, aproximativ 10-15 boabe de piper, 2 frunze de dafin, 1 lingura de sare, 300 g zahar, 150 g unt.
Ceapa se taie fin si se caleste in untul topit timp de 5 minute. Se condimenteaza cu sare, piper si se lasa sa fiarba in zeama rezultata aproximativ 10-15 minute, la foc foarte mic. Se toarna apoi zaharul si se lasa din nou la fiert pentru inca 20 de minute, in timp ce se amesteca in continuu. Spre final se adauga otetul balsamic si frunzele de dafin si se mai fierbe pentru 5 minute. Compozitia rezultata se toarna in borcane de dimensiuni potrivite, inchise ermetic si asezate cu capacul in jos pana in ziua urmatoare.
O alta varianta de dulceata cu gust aparte este cea de ardei iute, una dintre cele mai cautate preparate de acest gen din ultimii ani, datorita gustului sau desavarsit.
Dulceata de ardei iute este foarte gustoasa servita alaturi de branzeturi sau preparate din carne. Pentru 3 borcane de dimensiuni medii veti avea nevoie de 1 kg de ardei iuti (cei de culoare rosie sunt folositi mai des), 1 kg de zahar si 1 l de otet, iar ca timp de preparare, va fi necesar sa alocati acestei retete aproximativ o ora.
Ardeii se taie pe lung si se curata bine de seminte (vor fi necesare manusi de protectie, mai ales pentru persoanele cu pielea sensibila), urmand ca apoi acestia sa fie tocati marunt cu ajutorul unui robot de bucatarie. Incaperea trebuie aerisita corespunzator in timpul prepararii acestei retete, iar persoanele sensibile la alimentele iuti sau copiii trebuie sa stea in alta camera. Otetul se fierbe alaturi de zahar pana cand capata un aspect de sirop, iar apoi se adauga ardeii tocati. Compozitia se va fierbe in continuare pana cand va avea un aspect legat, gros. Dulceata se toarna in borcane sterilizate si cu capace inchise ermetic.
La capitolul retete de muraturi, bucataria romaneasca este una dintre cele mai variate, iar printre minunatiile de toamna puse la murat se numara si pepenii.
Acestia trebuie alesi mai mici pentru a putea incapea in borcane de dimensiuni medii sau mari si pentru a fi serviti apoi cu usurinta. In ceea ce priveste ingredientele pentru un borcan de dimensiuni mari, veti avea nevoie de cca 10-13 pepeni verzi mici, alesi astfel incat sa fie cat mai proaspeti, 1 litru de apa, 1 litru de otet, 3-4 bucati de hrean, o lingura de boabe de mustar, 2 tije de telina cu frunze, 4 linguri de zahar, 2 linguri de sare grunjoasa.
Pepenii se pun intr-un borcan in functie de dimensiune, astfel incat sa fie fixati corespunzator, iar printre ei se adauga telina, hreanul si boabele de mustar. Separat, se da in clocot apa, alaturi de otet, sare si zahar. Dupa aceasta, compozitia fierbinte va fi turnata peste pepeni, in borcan. Capacul se inchide strans si borcanul se acopera cu un servet gros de bucatarie sau un prosop pana la racire. Se depoziteaza la loc racoros.
O alta reteta de muraturi foarte apreciata in mai multe zone din tara noastra este cea de ardei umpluti cu varza, murati in saramura.
Pentru aceasta reteta, veti avea nevoie de 2 kg ardei gras (galben), o varza de dimensiuni mici, 200 g morcov, 200 g telina, 5-6 tije de frunze de telina, 3 bucati de hrean, o lingura de boabe de piper, 2 l apa, 2 linguri de sare pentru muraturi.
Ardeii se curata de cotoare si de seminte, iar varza, morcovul si telina se dau pe razatoare. Acestea din urma se amesteca si se vor folosi drept compozitie pentru umplutura ardeilor. Ardeii umpluti se asaza uniform in borcane, iar pe langa acestia se vor adauga, uniform, frunze de telina si felii de hrean, alaturi de boabele de piper. Zeama pentru saramura se prepara adaugand la fiecare litru de apa folosit cate o lingura de sare grunjoasa. Compozitia se da in clocot si se toarna fierbinte, peste ardei. Borcanele se inchid ermetic, nu inainte sa va asigurati ca ardeii sunt complet acoperiti de lichid. Peste doua zile, se golesc de zeama si se repeta procedura cu o noua transa de saramura proaspat preparata, care se va turna din nou peste ardeii din borcan.
Hreanul ras in otet trebuie sa fie nelipsit din bucatarie in cazul in care va numarati printre amatorii salatei de sfecla sau a supelor de rasol de vita.
Pentru ca nu este nevoie sa fie preparat in cantitati prea mari, gratie aromei sale deosebit de puternice, la capitolul ingrediente veti avea nevoie de: 4 radacini de hrean (200-300 g de hrean ras rezultat), 100 ml apa, 2 lingurite de sare, 2 lingurite de zahar si 50 ml de otet.
Hreanul se curata de coaja, se spala si se da pe razatoare sau se toaca marunt cu ajutorul unui robot de bucatarie (veti evita astfel iritarea accentuata a ochilor si a nasului). Apa si otetul se amesteca alaturi de sare si zahar, iar dupa ce acestea se vor dizolva complet, lichidul se toarna treptat peste hreanul ras. Compozitia rezultata trebuie sa aiba aspect uniform, usor cremos, si va fi adaugata in borcan. Se inchide etans si se pastreaza la frigider pana la folosire si dupa.
Conopida murata in otet este, de asemenea, un preparat nelipsit de pe mesele festive pe timp de iarna, mai ales ca textura sa crocanta o face sa mearga de minune alaturi de fripturi.
Veti avea nevoie de 2 conopide de dimensiuni medii, foarte proaspete, 3 radacini de hrean, 2 linguri de boabe de mustar, 2 linguri de boabe de piper, 2 tije de marar uscat, 2 ramuri de visin, 2 morcovi de dimensiuni medii, 4 tije de telina cu frunze, o telina medie, 6 catei de usturoi, 4 linguri de sare grunjoasa si 4 l de apa.
Borcanul se orneaza treptat, intai cu ramurile subtiri de visin asezate la baza, apoi cu tije de telina, rondele de morcovi, felii de telina, catei de usturoi, hrean, peste care se pun buchetelele de conopida. Printre acestea se strecoara o alta transa de felii de morcov si tije de telina, iar la final se fixeaza cu o tija de marar, astfel incat conopida sa nu se ridice la suprafata dupa ce se va turna saramura.
Saramura se prepara simplu, la fiecare litru de apa adaugandu-se o lingura de sare. Dupa fierbere, se va stinge focul si se vor adauga boabele de mustar si piper.
Lichidul rezultat se va turna in borcane, peste conopida, urmand ca in urmatoarele 2-3 zile, borcanele sa fie intoarse sistematic cu fundul in sus. Se vor depozita la loc racoros, iar conopida va fi gata in aproximativ 14 zile, in functie de temperatura din incapere.
Un alt sortiment de muraturi foarte gustos este realizat din gutui, care se potrivesc de minune atunci cand sunt servite impreuna cu o friptura din carne de pasare, tocmai pentru ca aceste fructe sunt inzestrate cu o aroma nobila, aparte.
Pentru 4 borcane de dimensiuni medii aveti nevoie de 2 kilograme de gutui, 2 litri de apa, 4 linguri de sare pentru muraturi, 500 ml otet, 2 linguri de boabe de piper, 4 foi de dafin, 2 lingurite de boabe de mustar, cate un cuisor pentru fiecare borcan.
Gutuile se curata de coaja si se taie felii subtiri, indepartandu-se totodata semintele si mijlocul tare. Se lasa acoperite cu sare, intr-un vas, timp de 14-24 ore. A doua zi, gutuile se scurg de zeama lasata si se asaza in borcane. Apa se pune la fiert alaturi de otet si condimente, urmand ca dupa ce a dat in clocot sa fie turnata peste gutuile din borcane. Acestea se vor inchide etans si vor fi acoperite cu prosoape. Dupa racire borcanele vor fi depozitate intr-un loc racoros.
Sucul de rosii este unul dintre cele mai des intalnite preparate de toamna, deoarece rosiile sunt printre cele mai gustoase, iar in combinatie cu alte cateva legume folosite in cantitati mai mici, sucul devine o adevarata delicatesa.
Ingrediente necesare pentru aproximativ 6 sticle de suc: 3 kg de rosii, o telina mare cu frunze, 3 morcovi, 2 ardei capia, 2 radacini de pastarnac, sare, piper, zahar (dupa gust si preferinte).
Radacinoasele si ardeii capia se fierb separat de rosii, eventual la oala cu presiune pentru o fierbere mai rapida, iar apoi se pun deoparte alaturi de 500 ml din zeama in care au fiert. Rosiile crude se spala bine, se trec prin masina de suc, urmate fiind mai apoi de radacinoasele fierte, iar sucul rezultat se pune la fiert. Se indeparteaza spuma la nevoie si se fierbe pana cand sucul atinge consistenta dorita. Se adauga sare si zahar (maximum o lingura) dupa gust si se toarna fierbinte in sticle sterilizate, asezate de preferat cu fundul pe interiorul chiuvetei metalice sau pe o tava din metal. Se inchid etans si se depoziteaza in locuri racoroase.
Zacusca de vinete se numara printre specialitatile de toamna cu care romanii se rasfata an de an, iar compozitia sa face din gustul acesteia o adevarata simfonie de arome, un amestec de vinete, gogosari, ceapa, rosii, practic, o sumedenie din bunatatile acestui anotimp.
Veti avea nevoie de 3 kg de vinete, 1,5 kg de ceapa, 1 morcov, 1,5 kg de ardei capia, 1,5 kg de rosii foarte coapte, sare, piper boabe sau macinat, 2 frunze de dafin, 250 ml de ulei de floarea soarelui.
Ardeii si vinetele se coc pe tabla sau la cuptor si apoi se curata de coaja, respectiv ardeii si de seminte. Ceapa se pune la calit in ulei, dupa care se adauga morcovul maruntit, ardeiul, vinetele si in cele din urma rosiile date prin masina de suc. Compozitia se amesteca in mod continuu, astfel incat legumele sa nu se arda, iar spre final, cand sosul scade, se adauga o lingura de sare, piperul si frunzele de dafin. Zacusca se lasa la racit, se pune in borcane si se sterilizeaza la bain-marie timp de o ora din momentul in care apa incepe sa fiarba.
O adevarata delicatesa in randul gurmanzilor si amatorilor de ciuperci este zacusca de galbiori sau bureti galbeni, asa cum mai sunt cunoscuti in diverse zone ale tarii.
Pentru aproximativ 6 borcane de zacusca, veti avea nevoie de 1,5 kg de galbiori, 1 kg de ardei capia, 500 g de ceapa, 150 ml de ulei, o lingura de boia dulce, 1 l de suc de rosii, sare si piper.
Ardeii se coc pe plita sau la cuptor si se curata de coaja si de seminte, apoi se taie marunt. Galbiorii se curata foarte atent de urme de pamant, iar tulpinile prea groase sau prea tari se scurteaza. Ceapa si usturoiul, tocate marunt, se pun la calit in ulei timp de 10 minute. Apoi se adauga ardeii copti si ciupercile tocate marunt. Peste aproximativ 15 minute, se adauga sucul de rosii, sarea, piperul, boiaua de ardei dulce iar intregul amestec se fierbe la foc foarte mic, amestecand continuu, timp de 40 de minute. Se continua cu asezarea compozitiei in borcane si se sterilizeaza la bain-marie timp de 60 de minute din momentul in care apa incepe sa fiarba.