Maskne sau noul tip de acnee. Este cauzata de purtarea prelungita a mastii de protectie. Ce putem face pentru a diminua efectele ei neplacute.
Purtarea prelungita a mastii de protectie poate provoca diferite reactii ale pielii, printre care si acnee sau maskne, asa cum este denumita de specialisti si de utilizatorii internetului. Acesta este un tip de acnee ocluziva provocata de astuparea porilor cu praf si transpiratie. Desi, masca de protectie este esentiala pentru protectia impotriva Covid-19, ea nu este prietenoasa cu toate tipurile de piele. Caldura si umezeala constante provoaca transpiratie si murdarie care infunda porii, iar frictiunea constanta poate, de asemenea, deteriora stratul protector al pielii, facându-l mai vulnerabil. Desi, mastile din pânza sunt in general mai moi si mai usor de modelat pe fata decât cele medicale, mai rigide, mediul pe care il creeaza este ideal pentru reproducerea bacteriilor.
Masca poate provoca iritatii si aparitia cosurilor din multe motive care pot varia in functie de fiecare persoana in parte, de la cât de strâns o poarta si pâna la materialul din care este confectionata. Maskne este descrisa ca acnee mecanica aceasta fiind frecvent intâlnita la sportivii care poarta casti inchise sub barbie si la violonisti care-si sustin vioara cu barbia.
Persoanele cu ten predispus la acnee sunt cele mai afectate de purtarea mastii, dar chiar si cele care nu fac cosuri aproape deloc pot experimenta aparitii sporadice ale acestora. Acest lucru se intâmpla deoarece secretia de sebum a pielii creste odata cu temperatura, dar si pentru ca respiratia se intâmpla doar sub masca ceea ce conduce la producerea umiditatii. Unii din noi, mai ales cei cu piele sensibila sau care sufera de eczema, pot experimenta inrosire si uscaciune pe zona unde pielea este in contact cu masca, adica dermatita de contact. Din nefericire, cei care sufera de rozacee sau dermatita seboreica vor observa agravarea acestor afectiuni din cauza purtarii prelungite a mastii.
Indiferent de materialul din care este facuta, masca trebuie schimbata la cel putin 4 ore, altfel reprezinta un pericol pentru piele, pentru sanatate in general. Cele din material textil necesita spalare, in caz contrar, bacteriile care cauzeaza acneea ramân pe tesatura si pe suprafata pielii. Insa, trebuie sa alegem cu atentie detergentul cu care o spalam, deoarece acesta poate fi prea dur pentru ten si poate provoca iritatii. Masca de unica folosinta nu trebuie reutilizata, asa cum se intâmpla mult prea frecvent, si este recomandat sa fie schimbata de cel putin 3-4 ori pe zi (sau la cel mult 4 ore) pentru a impiedica dezvoltarea bacteriilor si a virusilor.
7 sfaturi pentru a evita aparitia acneei cauzate de masca de protectie
1. Spalarea fetei este esentiala si se recomanda folosirea unui sapun anti-acneic, care contine acid salicilic sau peroxidul de benzoil. Insa, spalarea excesiva a fetei este contraindicata pentru ca usuca tenul, determinând pielea sa produca mai mult sebum, ceea ce conduce la aparitia acneei.
2. Pentru curatarea tenului, apa micelara si lotiunea tonica cu hamamelis este extrem de delicata si poate fi folosita de câteva ori pe zi, sau la nevoie.
3. Evitarea aplicarii mai multor produse de ingrijire a tenului si a machiajului este binevenita in aceasta perioada in care purtarea mastii este obligatorie.
4. Insa, pielea are nevoie sa fie hidratata si hranita, de aceea se recomanda folosirea o crema cu formula delicata, care acopera aceste nevoie, dar nu incarca pielea.
5. Protectia solara este nelipsita din rutina zilnica de frumusete si ingrijire, iar in aceasta perioada, in care purtam masca de protectie, specialistii recomanda folosirea unui produs cu oxid de zinc, mineral cu efect blocant care reflecta radiatiile UV.
6. Când suntem acasa, de preferat este sa lasam pielea sa respire, asadar evitam pe cât posibil aplicarea in straturi a produselor de ingirjire, si indepartam masca.
7. Produsele cosmetice pentru ingrijirea tenului recomandate sunt cele fara parfum, acesta fiind cu potential iritant.
In cazul in care, desi rutina de ingrijire este respectata cu strictete, acneea persista, atunci este necesar sa ne indreptam atentia spre nivelul de stres si legatura sa cu dieta.
Nu exista urma de indoiala ca perioada pe care o traim este extrem de stresanta, iar consumul de dulciuri, bauturi carbogazoase, lactate si alte alimente cu coeficient glicemic mare din pacate, creste in astfel de situatii, si este o cauza a aparitiei acneei la adulti. Stim cu totii ca nu putem controla ceea ce ni se intâmpla, insa ceea ce putem controla este reactia noastra la ce ne aduce viata. Un somn odihnitor de 6-8 ore pe noapte, o dieta echilibrata, expunerea la lumina naturala, 20-30 minute de exercitii fizice in fiecare zi, plus respectarea rutinei de ingrijire si frumusete a tenului pot fi aliatii nostri in combaterea aparitiei acneei.