Belgia clasifica librariile „bunuri esentiale” in izolare. In Romania, un proiect de lege privind vouchere pentru achizitia de carti a ajuns la Camera Deputatilor
Incepand de luni, 2 noiembrie, Belgia a intrat in carantina impusa pana la mijlocul lui decembrie, in incercarea de a stopa raspandirea agresiva a noului coronavirus. In timp ce in Franta librariile independente si sindicatele aferente au cerut guvernului sa le lase deschise, Belgia a anuntat deja ca librariile raman deschise deoarece cartile sunt considerate “bunuri esentiale”.
”Credem ca este esential sa dezvoltam o preocupare (…) legata de sanatatea mintala a tuturor belgienilor. Cultura joaca un rol enorm”, a declarat vicepremierul belgian Georges Gilkinet, pentru cotidianul Le Soir, citat de news.ro.
La Camera Deputatilor a ajuns un proiect de lege privind “vouchere de lectura”, in valoare de 20 lei, de care vor putea beneficia elevii din invatamantul preuniversitar. Potrivit proiectului de lege privind acordarea acestor vouchere, acestea sunt “bilete de valoare acordate elevilor, lunar, ca alocatie individuala, utilizate numai pentru achizitionarea de carti”. Copiii vor primi un carnet cu 12 vouchere, iar termenul de valabilitate a voucherului individual lunar este de 4 luni.
In Romania, la inceput de iunie, Ministerul Culturii a lansat campania “Citeste romaneste”, prin care mai multi parteneri institutionali, editori de carte, librarii si magazine online care comercializeaza carti s-au alaturat.
„Scopul proiectului este de a promova cartile autorilor autohtoni si de a realiza o comunicare mai buna intre acestia si cititorii lor. Totodata, proiectul isi doreste sa creasca consumul de carte, in general, Romania aflandu-se pe ultimele locuri din Europa la acest capitol, cu aproximativ 20 de milioane de carti vandute anual, in timp ce in Italia se comercializeaza aproximativ 190 de milioane, iar în Franta 430 de milioane. In aceasta perioada, in care targurile de carte si librariile mari au fost inchise sau nu au mai avut posibilitatea de a fi organizate, incercam sa fim alaturi de autorii romani prin promovarea consumului de carte romaneasca”, argumenta Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, initiativa acestei campanii.
Un studiu facut public de Federatia Europeana a Editorilor (European Federation of Publishers) in august 2020 semnala faptul ca pana la sfarsitul lunii martie, in Italia, o tara afectata profund de pandemie, vanzarile au scazut cu 75% echivaland cu o pierdere de 20 de milioane de euro, Portugalia a inregistrat scaderi de 78%, Spania 80%, iar in Romania s-au inregistrat scaderi si de 85%.
Si librariile Carturesti au avut o campanie pentru sustinerea scriitorilor romani, “Cititori pentru scriitori”, pe de o parte cu o campanie de comunicare despre cartile publicate de acestia, dar si de rezidente de creatie literara pentru scriitori.