Skip to content

Rutina de ingrijire a pielii toamna. 10 sfaturi pentru mentinerea sanatatii pielii si in sezonul rece.

Odata cu racirea vremii, primul lucru la care ne gândim este sa ne schimbam garderoba, insa venirea toamnei nu se rezuma doar la acest lucru, ci si la adaptarea rutinei de ingrijire a tenului la temperaturile scazute ale sezonului si consecintele acestora. Pielea noastra este prima si cea mai importanta bariera de protectie intre corpul nostru si lumea exterioara. Pe masura ce temperatura aerului si nivelul de umiditate scad, unul dintre primele organe afectate este pielea care devine mai uscata, mai fragila, mai pruriginoasa. Sezonul rece favorizeaza, de asemenea, reactivarea afectiunilor recurente ale pielii precum eczema, matreata si eruptiile psoriazice.

Schimbarea sezoanelor inseamna de obicei si schimbarea modului in care se comporta pielea, iar acest lucru poate duce, deseori, la aparitia uscaciunii, cosurilor si a pierderii stralucirii tenului. Desi poate parea surprinzator, toamna se inregistreaza o crestere a eruptiile cutanate si asta se intâmpla pentru ca aerul rece favorizeaza acumularea in straturi a celulelor moarte ale pielii. Acestea blocheaza sebumul si bacteriile sub suprafata pielii, ceea ce conduce la aparitia cosurilor.

Toamna si in mod special, iarna, expunerea pielii la un nivel crescut al umiditatii, temperaturi scazute, dusuri fierbinti si incalzirea spatiilor interioare determina uscarea pielii si deteriorarea barierei de protectie. Iar când aceasta este compromisa, pielea devine mai sensibila, se poate crapa, scade nivelul de hidratare si, in final, apar inflamatiile.

Schimbarea rutinei de ingrijire a pielii pentru toamna nu este doar un moft, ci este esentiala pentru a avea o piele sanatoasa. Iata ce putem face pentru a mentine sanatatea pielii si in sezonul rece.

1. Curatare delicata 

In sezonul rece, când este mai putina umiditate in aer si pielea produce mai putin sebum, gradul de uscare a pielii se dubleaza. Produsele de curatare care saracesc pielea de uleiurile sale naturale accelereaza si intensifica uscarea pielii.  Recomandarea specialistilor este sa folosim produse delicate, cu efect calmant si textura bogata tip lapte sau balsam. Acestea topesc machiajul si murdaria, si lasa pielea hidratata si calmata.

2. Exfoliere

Am putea crede ca exfolierea poate exacerba uscaciunea pielii, insa, constituie cea mai buna modalitate de a trata pielea uscata si descuamata, si de a stimula productia naturala de sebum. Acest proces ne ajuta sa preintâmpinam infundarea porilor si sa indepartam celulelor moarte, rezultatul fiind un ten mai luminos si uniform. Toamna se recomanda exfolierea o data sau de doua ori pe saptamâna, pentru a trata toate zonele uscate. Desi, corpul este acoperit de haine, specialistii recomanda sa nu uitam sa tratam pielea intregului corp cu aceeasi atentie si iubire cum facem cu tenul.

3. Mai multa hidratare

Mentinerea hidratarii in lunile reci este esentiala pentru ingrijirea pielii, si o crema hidratanta bogata, cremoasa, ce contine ingrediente cu efect nu doar de atragere a apei in piele, ci si sigilare a  acesteia in celule este cea mai buna alegere. In general, ingredientele precum glicerina, ceramidele si niacina asigura o piele bine hidratata, precum si o bariera intacta si sanatoasa a pielii. Daca pielea este grasa, se recomanda folosirea unui ser cu textura delicata cu acid hialuronic, iar daca pielea este uscata, o crema cu textura bogata, mai ales pe zona pometilor. Pentru cresterea nivelului de absorbtie, medicii dermatologi sugereaza aplicarea serului sau a cremei hidratante dupa curatarea fetei, pe pielea inca umeda.

4. Ser cu Vitamina C

In sezonul rece, vitamina C actioneaza pe doua planuri. Ajuta la protectia impotriva razelor UV pe care produsele de protectie solara nu le blocheaza, si uniformizeaza pigmentarea pielii, ceea ce ajuta la cresterea productiei de colagen, rezultatul fiind un ten mai luminos.

5. Hidratarea buzelor si a conturului ochilor

Indiferent de tipul de piele, gras, uscat sau normal, buzele au tendinta sa se usuce si sa se crape. De asemenea, zona din jurul ochilor este extrem de afectata, de aceea, daca rutina noastra de ingrijire nu contine deja produse hidratante pentru ochi si buze, toamna este momentul sa le introducem. Pielea noastra nu agreeaza schimbarile bruste de temperatura si umiditate, iar produsele dedicate celor doua zone sensibile ale fetei o ajuta sa faca tranzitia. Se recomanda aplicarea unor produse emoliente, cu textura bogata.

6. Protectia solara

Desi, soarele este mai putin puternic si aparitia lui dintre nori este mai rara, protejarea pielii impotriva radiatiilor UV este esentiala. Poate nu folosim factor de protectie 50, ci unul mai mic, insa nu trebuie sa uitam protejarea zonelor expuse la soare: fata, mâinile, gâtul, chiar si partea din spate a acestuia, in cazul in care purtam parul ridicat.

7. Apa multa

Odata cu scaderea temperaturilor de afara, este posibil sa nu mai simtim nevoia sa bem la fel de multa apa ca vara, insa recomandarea de a bea intre 1,5 l si 2 litri de apa zilnic ramâne valabila si in sezonul rece. In cazul in care stim ca uitam sa bem apa pe parcursul zilei, ne putem asigura ca in dieta zilnica se regasesc alimente bogate in apa si cu continut scazut de zahar, precum castraveti, pepene si fructe de padure.

8. Evitarea apei fierbinti

Când afara este frig, nimic nu este mai placut decât un dus sau o baie cu apa fierbinte, la sosirea acasa. Insa, desi ele sunt extrem de relaxante, nu sunt prea grozave pentru piele. Cu cât apa este mai fierbinte, cu atât pielea se usuca mai mult, deoarece provoaca inflamatia pielii si perturba productia naturala de grasime a pielii. Dupa baie sau dus, specialistii recomanda tapotarea cu prosopul a pielii, in locul stergerii viguroase, pentru a preveni exfolierea excesiva si a ajuta pielea sa retina umezeala. 

9. Somnul

Este o etapa extrem de importanta in rutina de ingrijire a pielii, si in special, toamna, oamenii petrec mai putin timp in aer liber si dorm mai mult, dar nu neaparat mai bine. Nivelul crescut de cortizol determina glandele sebacee ale pielii sa produca mai mult sebum, care in contact cu bacteriile de la suprafata pielii pot produce acnee, iar in timpul somnului acesta scade, ceea ce are efect pozitiv asupra pielii. Cercetarile arata ca in timpul somnului pielea se reface si specialistii recomanda respectarea celor 7-9 ore de odihna pe noapte.

10. Folosirea unui umidificator de camera

In completarea rutinei obisnuite de ingrijire a pielii, dermatologii sugereaza sa investim intr-un umidificator de camera pe care sa-l folosim pe perioada toamnei si a iernii. Acesta creste umiditatea aerului, ceea ce se reflecta pozitiv si in nivelul de hidratare a pielii noastre.

Citește în continuare