Galerie foto: 80 de costume ale Printesei Diana din „The Crown” vs tinutele regale reale.
Al patrulea sezon „The Crown” tocmai a avut premiera pe Netflix si a adus o provocare uriasa pentru designerii de costume ai serialului: sa refaca garderoba a doua dintre cele mai apreciate femei din istoria modei: Regina Elizabeta a II-a si Printesa Diana.
Serialul in sine este o provocare uriasa pentru costumieri deoarece Familia Regala nu repeta aproape niciodata hainele pe care le poarta in spatiul public, spre deosebire de personajele din alte seriale care au o garderoba pe care o rotesc prin combinatii diferite.
Pentru noul sezon „The Crown” au fost create peste 400 de costume de la zero si au fost inchiriate peste 1500 de uniforme, fiecare dintre ele a fost ajustat pentru a arata impecabil pe actorul care il poarta.
Toate acestea au fost coordonate de Amy Roberts si Sidonie Roberts, designerul-sef si asistenta ei care, desi poarta acelasi nume de familie, nu sunt inrudite.
Pentru personajul Printesei Diana interpretat de Emma Corrin au fost create 80 de costume dintre care 17 au fost folosite in secventele turneului din Australia.
Cea mai mare provocare dintre costumele create pentru sezonul al patrulea a fost rochia de mireasa a Printesei Diana. Au fost consultati designerii rochiei originale.
Amy Roberts a povestit ca „A fost un fel de elefantul din camera. Pana si oamenii care nu erau nascuti atunci stiu cum arata rochia. Insa nu cred ca jobul nostru este sa copiem in cel mai mic detaliu.”
Pentru a recrea rochia de mireasa, Roberts a luat legatura cu David si Elizabeth Emanuel, designerii care au realizat rochia purtata de Printesa Diana in ziua nuntii.
David a vizitat-o pe Roberts, i-a furnizat schitele originale ale rochiei, a ajutat-o sa aleaga nuanta potrivita si a sfatuit-o pe intreg parcursul probelor.
Elizabeth le-a povestit cum Printesa nu era aproape deloc interesata in lumea modei dupa ce si-a petrecut adolescenta in haine modeste si destul de simple: fuste, pulovere si pantofi sport. Roberts a declarat: „Cand a ajuns la palat, imi imaginez ca oamenii au incercat sa o stilizeze insa nu era intocmai stilul ei. Era precum o papusa. Nu stiu daca si-a dat cu parerea despre hainele pe care le-a purtat in Australia. Mi s-a parut ca nu s-a simtit cum trebuie. Asa ca eu si Sid (n.r. asistenta de costume) am recreat-o pe Diana asa cum ne-a aminteam: foarte chic, stilizata, o femeie eleganta. Se imbraca in fiecare zi intr-o armura prin care manipula situatia si felul cum arata. Cred ca despre asta este vorba si in serial.”
Majoritatea aparitiilor publice ale Printesei Diana au fost surprinse in imagini de catre paparazzi care o haituiau constant. Fotografiile din presa au fost sursa principala de inspiratie pentru costumele din The Crown.
Viata Printesei Diana a fost atat de bine documentata incat designeritele au lucrat cu mare atentie tinutele. Au fost momente in care au imitat anumite tinute iconice si altele in care au lucrat in parametrii stilului pe care il avea in vremurile respective. In esenta, serialul nu este un documentar ci isi doreste sa spuna o poveste in care o parte consistenta din elemente au fost imaginate.
Stilul Printesei evolueaza de-a lungul sezonului al patrulea de la o adolescenta care locuia intr-un apartament inghesuit cu prietenele ei, la o printesa in devenire pana la statutul de „Printesa Poporului”, cu un stil bine definit, mult mai senzual si mai asumat decat orice alt membru al Familiei Regale.
Materialele, hainele, bijuteriile, gentile, pantofii si accesoriile sunt deseori create de la zero sau cumparate din targuri de antichitati, vanzatori si colectionari de piese rare si chiar din tarabe de la coltul strazii. Altele sunt achizitionate directe din fabricile Hermes, Fendi sau Versace, atat din colectiile noi cat si din arhive. O mare parte dintre acestea au fost gasite in magazinele din Paris unde piata hainelor vintage este cel mai bine dezvoltata.
Amy Roberts si Sidonie Roberts au setat un nou standard pentru cum va ramane imaginea Familiei Regale Britanice in istoria cinematografiei.
Amy Roberts este unul dintre cei mai premiati designeri de costume din Marea Britanie. A lucrat pentru aproape 100 de filme, seriale, spectacole de opera si teatru si a castigat cate un BAFTA pentru „Oliver Twist”, „The Virgin Queen” si „An Englishman Abroad” si a fost nominalizata pentru „Call the midwife”. Pentru creatiile din „The Crown”, a primit o nominalizare la Costume Designers Guild Awards.
Sidonie Roberts este asistenta de costume si head buyer pentru „The Crown”. A studiat Artele Fine la Central Saint Martins si a lucrat pentru seriale si emisiuni precum „Cleaning Up”, „Britain’s Got Talent” si „Rack Pack”.
Mai jos gasiti o serie de comparatii intre costumele din The Crown si tinutele Regale reale.
Mai multe costume din noul sezon The Crown pot fi vazute intr-o expozitie virtuala mai jos: