Cel mai mare targ de carte romanesc s-a mutat online. Targul Gaudeamus are oferte speciale pana pe 22 noiembrie
Cea de-a 27-a editie a Targului de Carte Gaudeamus s-a mutat integral in online din cauza pandemiei de coronavirus. Presedintele de onoare al editiei din acest an este scriitorul Norman Manea, iar peste 100 de companii, printre care se numara cele mai prestigioase edituri din Romania, distribuitori de carte romanească si straina, muzica si jocuri educative, isi regasesc ofertele pe noul website www.gaudeamus.ro, in sectiunea Catalog.
Standurile virtuale ale participantilor, semnalate ca atare in paginile lor, vor putea fi accesate online si prin partenerii targului, libraria online elefant.ro, fie prin website-urile participantilor (sau ale partenerilor lor), cu mentiunea ca multi dintre acestia vor oferi vizitatorilor beneficii suplimentare (discounturi, transport gratuit), prin intermediul codurilor publicate in catalogul Gaudeamus. In acest moment, pe websiteul targului de carte sunt 105 expozanti.
Chiar daca evenimentul se desfasoara online, Targul Gaudeamus sustine in continuare aproximativ 200 de evenimente, organizate de Radio Romania si de participanti in format live sau inregistrate, in sectiunea dedicata programului, aici.
La editia din 2019, peste 115.000 persoane au participat la targul de carte, a avut aproximativ 900 de lansari de carte, si peste 250 de comercianti de carte. Conform informatiilor oficiale, Targul Gaudeamus se situeaza in top 5 targuri de carte din Europa.
Cel mai recent studiu Eurostat despre consumul de carti din 2019 mentioneaza ca doar 6,5 la suta dintre romani cumpara cel putin o carte pe an, ceea ce inseamna ca in Romania, doar 1,3 milioane de persoane cumpara carti. Din acest motiv, consumul scazut de carte din Romania se reflecta si in numarul tot mai mic de librarii, cu doar doua librarii la suta de mii de locuitori.
In acest moment, Franta, Belgia si Maroc au campant active de incurajare a consumului de lectura, mai ales ca sunt tari intrate in a doua faza de carantina obligatorie pentru stoparea raspandirii noului coronavirs.
La Camera Deputatilor a ajuns un proiect de lege privind “vouchere de lectura”, in valoare de 20 lei, de care vor putea beneficia elevii din invatamantul preuniversitar. Potrivit proiectului de lege privind acordarea acestor vouchere, acestea sunt “bilete de valoare acordate elevilor, lunar, ca alocatie individuala, utilizate numai pentru achizitionarea de carti”. Copiii vor primi un carnet cu 12 vouchere, iar termenul de valabilitate a voucherului individual lunar este de 4 luni.
In Romania, la inceput de iunie, Ministerul Culturii a lansat campania “Citeste romaneste”, prin care mai multi parteneri institutionali, editori de carte, librarii si magazine online care comercializeaza carti s-au alaturat.
„Scopul proiectului este de a promova cartile autorilor autohtoni si de a realiza o comunicare mai buna intre acestia si cititorii lor. Totodata, proiectul isi doreste sa creasca consumul de carte, in general, Romania aflandu-se pe ultimele locuri din Europa la acest capitol, cu aproximativ 20 de milioane de carti vandute anual, in timp ce in Italia se comercializeaza aproximativ 190 de milioane, iar în Franta 430 de milioane. In aceasta perioada, in care targurile de carte si librariile mari au fost inchise sau nu au mai avut posibilitatea de a fi organizate, incercam sa fim alaturi de autorii romani prin promovarea consumului de carte romaneasca”, argumenta Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, initiativa acestei campanii.
Un studiu facut public de Federatia Europeana a Editorilor (European Federation of Publishers) in august 2020 semnala faptul ca pana la sfarsitul lunii martie, in Italia, o tara afectata profund de pandemie, vanzarile au scazut cu 75% echivaland cu o pierdere de 20 de milioane de euro, Portugalia a inregistrat scaderi de 78%, Spania 80%, iar in Romania s-au inregistrat scaderi si de 85%.