Mersul in picioarele goale pe iarba sau gradinaritul accelereaza procesul de vindecare, reduc inflamatia si restabilesc echilibrul in organism
Impamântarea directa este o practica terapeutica bazata pe credinta ca, prin contactul direct dintre pielea noastra si pamânt, fie praf, nisip, pietre, stânci, apa râurilor sau a marilor si oceanelor, ne reconectam cu câmpul electromagnetic al Pamântului, si descarcam surplusul nostru de energie.
Pamântul este un bun conductor electric, iar sarcina lui este usor negativa, spun specialistii, in timp ce corpul nostru acumuleaza radicali liberi incarcati pozitiv mai ales din cauza aparaturii electronice pe care o folosim si ecranelor de tot felul, omniprezente in viata noastra. Corpul nostru este compus, in principal, din apa si minerale ceea ce il face sa fie un bun conductor electric, iar contactul direct al pielii noastre cu pamântul echilibreaza sarcina pozitiva care se acumuleaza in corp, neutralizând mediul bioelectric intern. Excesul de radicali liberi deterioreaza membrana celulelor si ADN-ul, ceea ce conduce la aparitia inflamatiei si a bolii.
Locuim si muncim in cladiri cu multe etaje, purtam incaltaminte cea mai mare parte din timp, dormim in paturi inalte si petrecem din ce in ce mai putin timp in natura. Stramosii nostri dormeau pe jos, lucrau pamântul cu mâinile, mergeau desculti si astfel, se conectau in mod natural cu energia pamântului.
O alta dimensiune a termenului impamântare este starea de prezenta. Senzatia de impamântare sau grounding mai inseamna sa fim prezenti in toate aspectele fiintei: fizic, mental, emotional si spiritual. Sa ne permitem conectarea cu toate senzatiile fizice oferite de simturi – gust, miros, vaz, auz si tactil. Oferim mintii noastre spatiu si timp pentru a prelucra corect gândurile, intrebarile si ideile cu care se intâlneste. Ne dam voie sa simtim si sa traim toate emotiile, si ne luam libertatea de a identifica si a ne schimba convingerile.
Impamântarea inseamna sa traim in prezent, sa fim conectati cu lumea noastra interioara si sa experimentam activ, cu toate simturile, provocarile lumii exterioare.
Lipsa conectarii cu energia pamântului ne face sa gândim prea mult, sa fim usor distrasi, ne angajam in drame personale, experimentam starea de anxietate si ingrijorare permanenta. Suntem obsedati de câstigurile materiale si de propria imagine, usor de dezamagit, de noi si de ceilalti, iar in plan fizic ne confruntam cu oboseala si durerea cronica, inflamatia, circulatia sanguina deficitara si lipsa unui somn de calitate.
Din ce in ce mai multe studii arata ca impamântarea nu imbunatateste doar starea psihica, ci de asemenea, ajuta la imbunatatirea circulatiei, reduce durerile musculare, sustine sanatatea inimii, reduce inflamatia si stimuleaza functionarea sistemului imunitar.
Una din cele mai facile modalitati de impamântare este mersul in picioarele goale pe iarba, nisip sau pamânt, dar ne putem conecta cu energia pamântului chiar si in spatiile inchise, prin gradinarit, dans, meditatie, respiratie constienta sau audierea muzicii instrumentale clasice sau jazz.
Practica yoga se concentreaza pe respiratie si corp, de aceea este recomandata si de specialisti ca o metoda eficienta pentru impamântare, multe dintre asane având in mod
special capacitatea de a ne reconecta cu energia pamântului, asa cum este muntele, postura de baza in practica yoga, sau copacul.
Plimbarile in natura, inotul in apele curgatoare ale râurilor sau in mare, intinsul pe pamânt, iarba sau nisip sunt toate modalitati eficiente de reconectare cu energia pamântului. Specialistii recomanda cel putin 10 minute, de doua ori pe zi, de contact direct al pielii cu pamântul pentru a ne bucura de beneficiile vindecatoare ale impamântarii.
Un alt mod de impamântare este conectarea cu pamântul prin alimentele pe care le mâncam. Hrana ce creste direct din pamânt, de preferat originala din zona in care traim, ne ofera energia soarelui si a pamântului pe care corpul nostru o absoarbe si astfel, se restabileste echilibrul energetic in organism.
Din cauza ca oamenii moderni petrec foarte mult timp in spatii interioare, specialistii au dezvoltat o serie de dispozitive care sunt folosite pentru a obtine acelasi efect de impamântare. Aceste echipamente se folosesc in terapia de impamântare, pot fi incorporate in viata cotidiana, si includ saltele, asternuturi sau paturi, scaune sau plasturi creati special pentru refacerea ranilor sau inflamatiilor. Aceasta tehnologie este folosita de multi ani de ciclistii participanti la Turul Frantei.
Si nu in ultimul rând, ne putem conecta cu energia pamântului prin practica recunostintei. Traim prea mult pe pilot automat si trecem prin viata fara sa fim constienti si sa apreciem energia transformatoare si frumusetea pe care ne-o ofera cu generozitate Pamântul. Asa ca, sa fim recunoscatori!