11 practici de wellness din toata lumea. Cum au integrat popoarele lumii activitati pentru echilibrarea stilului de viata.
E momentul tau pentru o pauza de bine. Lumea e mai frumoasa cand ai grija cu ce-ti hranesti trupul si mintea, ce informatii te inconjoara, cum iti cladesti increderea de sine, ce alegi sa citesti si ce produse cosmetice alegi sa-ti reprezinte dorintele de frumusete si sa te ajute sa ti le indeplinesti.
Lumea se vede mai frumoasa cu Maybelline.
In vremurile pe care le traim, in care nivelul de stres si anxietate este in crestere, orice practica sau ritual care ne ajuta sa incetinim ritmul, sa ne calmam mintea si sa aducem armonie in corp este bine venit. Fiecare tara are propriile traditii si ritualuri de ingrijire de sine. In Norvegia si Japonia, sunt baile de padure, in Grecia siesta, in Tibet terapia prin sunetele bolurilor cântatoare si in Nigeria, Ubuntu, si toate la un loc constituie o adevarata sursa de inspiratie pentru bunastarea noastra. Am ales 11 astfel de practici din toata lumea.
Danemarca. Incepem cu bine cunoscutul „hygge”, un concept imbratisat chiar dincolo de granitele Danemarcei, de tot mai multi dintre noi, care in esenta, inseamna un stil de viata care implica sa ne cream o atmosfera calda si placuta, si sa ne bucuram de lucrurile bune din viata noastra impreuna cu cei dragi.
Danezii considera hygge stralucirea calda a flacarii lumânarilor, vizionarea unui serial impreuna cu partenerul cuibariti intr-o patura calda si povestile impartasite cu prietenii in fata unui ceai cald si aromat sau a unui pahar de vin. Iarna este poate cel mai bun sezon in care putem experimenta starea oferita de „hygge”.
Suedia, Fika. Deseori este tradus ca „pauza de cafea si prajitura”, insa pentru suedezi fika este un concept, o stare de spirit, un stil de viata, parte importanta a culturii suedeze.
La fel ca hygge, fika este o practica a incetinirii desfasurarii lucrurilor, un ritual care pune pauza in alergatura zilnica si ofera un moment de conectare cu sinele si de socializare cu cei apropiati. Fika inseamna trei lucruri: o ceasca de cafea sau ceai, prajituri de casa si conversatie placuta. Este un ritual care nu se traieste de unul singur, ci doar impreuna cu prietenii sau familia.
Japonia, Shinrin Yoku. Practica japoneza Shinrin Yoku inseamna „baie de padure”.
Este o metoda preventiva de ingrijire a sanatatii bazata pe convingerea ca timpul petrecut in natura incurajeaza cresterea fluxului de energie din corp, ajuta la reducerea nivelului de stres, dezvoltarea intuitiei, clarificarea mintii, intarirea sistemului imunitar si a starii generale de sanatate. „Baia de padure” inseamna sa simtim adierea vântului si razele soarelui pe piele, sa respiram aerul proaspat, sa ascultam sunetele naturii, iar daca aceasta experienta o traim impreuna cu cineva apropiat, bunastarea noastra creste semnificativ.
Africa de sud si Nigeria, Ubuntu. Se traduce prin „umanitate” sau ” sunt pentru ca suntem” si de asemenea, „umanitate catre ceilalti” si este un mod de viata.
Ubuntu are o semnificatie profund filozofica si se bazeaza pe credinta ca exista o legatura universala care leaga intreaga umanitate. In practica, inseamna ca sud-africanii si nigerienii cauta modalitati de a pune in mod constient pe altii mai presus de ei insisi. Ei cred ca depindem de ceilalti pentru a supravietui, de comunitate si de familie, iar ubuntu se manifesta prin bunatate, compasiune si grija fata de ceilalti, prin ospitalitate si impartasire, prin onestitate. Ce perioada mai buna decât cea pe care o traim sa practicam macar câte putin ubuntu, in fiecare zi?
China, Tai chi. Traditie care dateaza de secole, Tai chi este un stil de viata pentru chinezi, care influenteaza nu doar modul in care fac miscare, ci si modul in care gândesc si se poarta, sustin ei.
Tai chi este descrie adesea ca „meditatie in miscare”, dar ar putea fi numit „medicament in miscare” pentru ca exista dovezi din ce in ce mai multe ca aceasta practica minte-corp, are valoare in tratarea sau prevenirea multor probleme de sanatate. Aceasta forma blânda de miscare ne ajuta sa ne mentinem in forma, imbunatateste flexibilitatea si echilibrul si poate fi practicata la orice vârsta.
Tibet, Boluri cântatoare. Sunetele produse de lovirea bolurilor cu un ciocanel imbracat in piele sunt considerate vindecatoare, iar practica numita ” vindecare prin sunet” incepe sa se raspândeasca din ce in ce mai mult, in intreaga lume.
Suntem creati din miliarde de celule, fiecare celula are propria sa vibratie, celulele comunica intre ele prin schimburi chimice, dar si prin vibratie,
iar cu ajutorul sunetelor produse de bolurile cântatoare sunt reglate dezechilibrele si este restabilita armonia. Cercetarile sunt inca in desfasurare, insa se pare ca aceasta terapie ajuta la reducerea nivelului de stres, imbunatateste circulatia sângelui, sustine functionarea optima a sistemului imunitare, induce starea profunda de relaxare si imbunatateste starea de spirit, emotionala si mentala.
Rusia: Banya sau sauna. Banya este o camera mica din lemn incalzita cu ajutorul unui foc din lemne, cunoscuta si sub numele de sauna ruseasca sau baie de abur.
La origine, banya era un loc de socializare, in care oamenii se intâlneau si conversau, iar prima atestare documentara apare in cartea scrisa de Herodot, Istorii, in care descrie modul in care poporul de la nord de Marea Neagra, devenit ulterior Rusia, se bucura de banya. Importanta culturala a saunei rusesti
trece dincolo de intâlnirile cotidiene, obisnuite, ritualul banya fiind legat de toate marile evenimente din viata de familie. Femeile nasteau in banya, cu ajutorul moaselor, mirii treceau pragul cu mireasa in brate pentru a evita complicatiile de la nastere ale acesteia, oamenii se adunau sa-si plânga impreuna mortii. In prezent, se pastreaza inca acest ritual, dar tot mai multi rusi au propria banya, unde gazduiesc intâlniri cu prietenii si rudele. Printre beneficii se numara detoxifierea organismului, curatarea pielii si stimularea sistemului imunitar.
Norvegia, Friluftsliv. Practica similara cu Shinrin Yoku, descrisa mai sus, Friluftsliv se traduce prin „viata in aer liber” si se refera la relatia noastra cu natura.
Este un stil de viata care se bazeaza pe credinta ca timpul petrecut in natura si respectul fata de ea ne imbunatatesc starea de spirit si de sanatate, in general, si ne fac mai fericiti. Friluftsliv este un cuvânt nascocit de poetul Henrik Ibsen, in 1859, si inseamna sarbatoare nordica a naturii. Majoritatea norvegienilor detin mici cabane in mijlocul naturii unde isi petrec zilele libere de la finalul saptamânii si aproape toate vacantele, iar copii sunt incurajati de foarte mici sa petreaca timp in natura, indiferent de vreme. Modelul de gradinita in padure, cunoscut in Norvegia sub numele de „frilufts barnehage”, unde invatarea este structurata in jurul timpului petrecut in afara, a inceput sa fie popular din ce in ce mai mult si la noi in tara.
Marea Britanie, Ceaiul de la ora 5 .
Obiceiul de a lua o pauza dupa-amiaza, si de a savura un ceai cu biscuiti a fost observat in Marea Britanie in secolul 19, si se pare ca un lucru atât de simplu face minuni intr-o zi tensionata, in care nervii sunt pusi la incercare, si poate imbunatati starea de spirit, de vreme ce britanicii sunt pe primele locuri in topul mondial al consumatorilor de ceai cu peste 60 de bilioane de cesti baute pe an. Pentru multi dintre ei, se pare ca nu exista problema pe lumea asta care nu poate fi rezolvata de un ceai de calitate.
Italia, Il dolce far niente. Pandemia ne-a determinat sa petrecem mai mult timp acasa, iar multi dintre noi simtim presiunea de a multe alte lucruri, pe lânga cele obisnuite, insa recomandarea specialistilor este sa folosim acest timp pentru a ne relaxa si a ne odihni mai mult.
Asa cum fac italienii recunoscuti pentru gasirea placerii in a face nimic pe care au ridicat-o la rang de arta. Il dolce far niente este o filozofie de viata care incurajeaza gasirea placerii in leneveala si trairea fiecarui moment al vietii cu bucurie.
Grecia, Siesta. Somnul scurt de dupa-amiaza, care dureaza nu mai mult de 30-45 minute, este un obicei vechi, intâlnit nu doar in Grecia, ci si in Spania, Portugalia, America Latina, si in tarile in care temperaturile mari impiedicau munca la câmp.
Obiceiul dainuie si in prezent, desi in marile orase a inceput sa dispara. Grecii au o atitudine proprie in ceea ce priveste timpul, ei nu traiesc dupa ceas si au opinii diferite despre ce inseamna dimineata, dupa-amiaza si seara, poate de aceea in Grecia, siesta este o traditie sacra, ce dateaza de secole. In aceasta perioada de restrictii, când mintea ne este foarte ocupata si deseori coplesita de gânduri, adoptarea acestui obicei poate fi reconfortant, ne poate ajuta sa ne reincarcam bateriile si poate creste productivitatea.
Cuvântul siesta vine din latina, hora sexta sau ora a sasea, numarata de la rasaritul soarelui, si poate fi interpretat ca odihna de la mijlocul zilei.
Lumea se vede mai frumoasa cu Maybelline si totul e mai frumos atunci cand ai grija cu ce-ti hranesti trupul si mintea, ce informatii te inconjoara, cum iti cladesti increderea de sine, ce alegi sa citesti si ce produse cosmetice alegi sa-ti reprezinte dorintele de frumusete si sa te ajute sa ti le indeplinesti.
New York e o stare de spirit, traita la superlativ. Maybelline isi gaseste inspiratia in pulsul metropolei, încurajandu-ne să exploram si sa ne afirmam creativitatea, pentru ca „if it last it NY it lasts anywhere”…
Uplift yourself si descopera produsele cu formule avansate si texturi revolutionare care iti transmit energia vibranta a New Yorkului si curajul de a fi tu insuti.