Ca sa functioneze in lockdown, un bar din Marea Britanie vrea sa devina biserica. Legislatia din UK permite infiintarea de congregatii.
Marea Britanie este in a doua etapa de carantina, cu restaurantele si barurile inchise pentru a putea preveni raspandirea noului coronavirus. Situatia pentru domeniul horeca este catastrofala si in Marea Britanie, ca peste tot in lume, cu pierderi majore din partea antreprenorilor cu afaceri in domeniu.
Insa in Nottingham, un antreprenor local cu un bar cunoscut pentru cocktail-urile cu tequila a depus o cerere pentru a deveni biserica, legislatia britanica permitand infiintarea de congregatii.
Antreprenorul si-a numit congregatia Biserica celor 400 de Iepuri (The Church of the Four Hundred Rabbits) si a depus toata documentatia necesara infiintarii acestui spatiu. Numele provine de la actualul nume al barului pe care acesta il detine. Ideea i-a venit dupa ce autoritatile au decis ca bisericile raman deschise pentru credinciosi, in schimb restaurantele, cafenelele si barurile nu.
Situatia horeca pe plan global este ingrijoratoare. Un studiu recent a aratat ca in New York, 90% dintre afacerile cu restaurante nu au putut sa isi plateasca chiria. Spre deosebire de alte state din lume, in New York reprezentantii administratiei locale au votat o legislatie conform careia antreprenorii din horeca sunt protejati de executarea silita pentru neplata chiriei, o masura ce ramane in vigoare pana in 31 martie 2021.
In Romania, situatia restaurantelor si barurilor este la fel de dramatica. Desi inca pot beneficia de somaj tehnic, antreprenorii din domeniul horeca au pierderi mari. Conform informatiilor oferite de HORA, Organizatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania, acestia estimeaza ca din cele 40.000 de restaurante de la nivel national, 30% nu se vor mai redeschide in primavara, ceea ce inseamna mai mult de 10.000 de localuri. De asemenea, si numarul angajatilor a scazut de la 400.000 cati erau in martie, la 200.000 in noiembrie.
Un ajutor substantial vine din partea UE pentru agentii de turism, hoteluri si restaurante, insa primii bani vor fi incasati in a doua jumatate a lui 2021. Afacerile pot incasa pana la 800.000 euro fiecare, iar pana acum peste 73.000 de beneficiari s-au inscris in acest program.