Cadouri traditionale de Sf. Nicolae pot fi alese la targul „Batranii de iarna”, desfasurat intre 4 si 6 decembrie 2020, la Muzeul National al Taranului Roman
Cu toate ca este un an putin mai neobisnuit, in weekendul 4-6 decembrie 2020, la Muzeul National al Taranului Roman va avea loc evenimentul anual cu ocazia Sfantului Nicolae, intitulat „Batranii de iarna”.
Desfasurat intre orele 10:00 si 18:00, targul isi deschide portile pentru bucurestenii care isi doresc comori traditionale, numai bune de admirat si tocmit, de la peste 60 de mesteri priceputi (olari, lingurari, cojocari, cofetari, tesatoare, cusatorese, impletitoare, pielari, rudari, iconari, cioplitori) din toate zonele tarii.
Organizatorii evenimentului invita publicul sa admire si sa cumpere pe langa cadourile specifice de Sfantul Nicolae pentru copii (jucarii, nuieluse) si alte obiecte printre care masti, ii, podoabe, opinci, cergi, scoarte, strachini, oale de sarmale, icoane, pristolnice, blide, marame, ibrice, chimire, curele, genti, alambicuri, blidare, copaite, sararite, pipernite, gavane, lingurare, linguri, fluiere, ocarine, impletituri din panusi, oale, scaunase, stergare, lazi de zestre, catrinte, camasi, fote, clopotei sau zurgalai.
Gurmanzii se pot delecta cu bunatati precum prajiturile de casa, cozonacii si mierea de albine. Nu vor lipsi nici ierburile de leac sau traditionala tuica.
De asemenea, vizitatorii sunt invitati sa rasfoiasca, sa citeasca si sa-si imbogateasca rafturile bibliotecii cu publicatiile Muzeului: carti cu teme etnologice, carti-obiect, albume ori revista Martor.
Accesul la targ se face pe baza de bilet, iar preturile variaza intre adulti – 8 lei, pensionari – 4 lei; elevi si studenti, posesori ai cardului Euro 26, in varsta de pana la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau usor – 2 lei.
In fiecare an, pe 6 decembrie, crestinii il sarbatoresc pe Sfantul Nicolae, ocrotitorul copiilor si a celor nevoiasi, cunoscut drept Mos Nicolae.
In unele zone ale tarii, in aceasta zi, oamenii aduc in casa crengute de pomi fructiferi pe care le pastreaza in apa langa icoane ca sa infloreasca pana de Anul Nou, insemnand ca va fi un an roditor daca acestea infloresc. In popor se crede ca iarna incepe chiar in aceasta zi sfanta.
In volumul „Varstele timpului” aparut la Editura Meridiane, 1988, etnologul Ion Ghinoiu a observat ca in calendarul ortodox sfintii imbatranesc odata ce trec lunile anului.
Etnologul Irina Nicolau a continuat aceasta idee in articolul „Batranii de iarna”: „Ideea ca timpul imbatraneste, se deterioreaza, se ingusteaza se exprima direct in ridurile sfintilor din icoane, in lungimea barbilor si in parul lor alb. Observ ca imbatranirea ii priveste pe sfinti, nu si pe sfinte, si nu pe oricare dintre sfinti, ci numai pe cei mari.”