Adrian Ghenie expune 12 lucrari create in pandemie la Galeria Pace din New York. Seria „Huliganii” a fost inspirata de Turner, Van Gogh si Gauguin.
Galeria Pace din New York a deschis a patra expozitie dedicata operelor lui Adrian Ghenie. In perioada 20 noiembrie 2020 – 16 ianuarie 2021, celebra galerie creditata pentru debutul international al artistului roman prezinta, in premiera, 12 lucrari create de Ghenie in perioada pandemiei.
Seria „Huliganii” include 9 tablouri si 3 desene semnate de Ghenie, inspirate de pictori impresionisti si de J.M.W. Turner, Vincent Van Gogh si Paul Gauguin.
Prin „Huliganii”, Ghenie isi continua seria de lucrari care aduc un omagiu si care rescriu limbajul de comunicare al celor mai mari maestrii din istoria artei. Noile tablouri respecta reteta care s-a dovedit a fi de succes a artistului nascut in Baia Mare: include figuri abstracte, forme suprapuse si tehnici de pictura gestuala care imbina narative istorice.
Ghenie a reprezentat ideea de huliganism ca o rebeliune care are un rol crucial in procesul artistic, respingand sau ignorand traditionalismul pentru a crea ceva nou.
Printr-un manifest publicat pe site-ul Galeriei Pace, Ghenie si-a exprimat gandurile legate de procesul prin care priveste lucrarile din trecut: „In urma cu 20 de ani, vedeam suprafata, maiestrie, frumusetea. Acum vad energia din spate, observ violenta. Cand ma uit la impresionisti, am sentimentul ca ma uit la ceva foarte schizofrenic. In spatele peisajelor frumos colorate si aparent inofensive este o forta distructiva incredibila, camuflata bine. Este un act de huliganism.„
Ghenie a vorbit si despre „Impresie, soare la rasarit”, lucrarea lui Claude Monet din 1872 care a dat numele miscarii Impresioniste. Si despre Caravaggio si Cezanne.
Artistul roman descris capodopera lui Monet ca fiind „nu un peisaj dulce cu o mare ci o bomba atat de puternica incat ar putea omori canonul Greco-Roman pentru totdeauna. Cand ma uit din nou la aceste tablouri inofensive ma atrage conceptul de huliganism in arta. In arta, apare in cel mai discret mod posibil. Pelerinii lui Caravaggion au picioarele murdare, spre exemplu. A fost primul care a pictat murdarie pe picioarele lor. Un detaliu atat de mic are o putere uriasa si poate sfida Biserica. Sau cand a ales o prostituata inecata in tibru ca model pentru portretul mortuar al Fecioarei Maria.”
Despre scaldatoarele lui Cezanne, Ghenie le-a descris ca fiind „o batjocura fata de canoanele Greco-Romane si Prusace. Dar aceasta batjocura l-a facut posibil pe Picasso. Si ce sa mai zic de Turner? Dumnezeule! Sa pictezi un tren… cand toata lumea era obsedata cu maretia naturii si eroismul trecutului.”
Manifestul lui Ghenie se incheie cu o delimitare a huliganismului de ura ideologica si de catalogarea acestuia ca o rebeliune a sufletului: „Sa pui deoparte religia, mitologia si canoanele Greco-Romane in aceste peisaje inofensive a fost un act de huliganism. Huliganul din interiorul artistului nu i-a permis sufletului sa se usuce cu intelect pur si atat. E o forta vitala care se traduce intr-o abilitate de a te revolta, de a respinge, de a ignora si de a batjocori ceva in timp ce te tii la distanta de ura ideologica si de fundamentalism. Cum altfel sa ii vad pe Turner, Van Gogh sau Gauguin daca nu ca adevarate monumente ale acestei calitati a huliganismului?”
Adrian Ghenie, Gauguin cu palarie de cowboy, 2020
Expozitia lui Ghenie de la Galeria Pace vine dupa o serie de doua vernisaje europene mai mici si doua retrospective grandioase.
Artistul s-a dovedit a fi foarte inspirat si eficient in perioada izolarii si a pandemiei, „Huliganii” este a treia expozitie din ultimele 3 luni.
In octombrie si noiembrie, Ghenie a expus la Galeria Tim Van Laere din Antwerp, Belgia o serie de 9 picturi si 3 desene in carbune.
In octombrie, artistul a fost omagiat de Galeria Tajan din Paris cu un dublu eveniment: o expozitie si o carte inspirata de Corbul lui Edgar Allan Poe.
Conceptul apostolic de „12 lucrari” a fost respectat si pentru una dintre cele mai mari realizari ale lui Adrian Ghenie de pana acum: o expozitie personala in Muzeul Hermitage din Sankt Petersburg, Rusia, al doilea cel mai mare muzeu al lumii.
Mai jos va invitam sa descoperiti povestea artistului inspirat de cele mai intunecate capitole din istoria Europei si a Romaniei comuniste si clasamentul celor mai bine vandute tablouri create pana in prezent.