10 costume din filme care au fost refolosite in alte filme si seriale
Succesul unui film poate fi explicat prin multe din coordonatele creative, de la regizor si scenariu la distributie, coloana sonora sau decoruri spectaculoase. Anumite elemente din filme pot parea instant mai placute pentru ca sunt deja familiare ochiului, mai ales cand au fost folosite in productii revazute de zeci de ori, cum ar fi Titanic.
Cand vine vorba de jocul actoricesc incredibil, rolul costumelor este mereu secundar insa imaginea care ni se formeaza in subconstient include fiecare aspect al personajului indragit, chiar daca nu tinem minte fiecare detaliu in mod constient.
Va propunem o calatorie prin arhivele Hollywoodului prin 10 costume care au fost refolosite in alte filme.
Alegerile repetitive de acest gen sunt facute din doua motive care tin de buget dar si de maiestria unor costume croite impecabil care ar fi greu de replicat. Pentru o parte din exemplele de mai jos au fost folosite materiale, corsete, dantelarie si broderii care provin inca din perioada Renasterii si care sunt extrem de rar de gasit in dublu exemplar.
Pentru productiile importante, fiecare costum este realizat in dublu sau triplu exemplar si este arhivat in depozitele studioului care s-a ocupat de productie. Ulterior, acestea sunt oferite spre inchiriere pentru alte filme la preturi mult mai mici decat costurile realizarii.
Cel mai faimos exemplu este paltonul purtat de Kate Winslet in 1997 intr-o secventa din „Titanic” cand alearga pe coridoare.
Acelasi costum a fost refolosit in Tuck Everlasting din 2002 pentru personajul Winnie Foster din jucat de Alexis Bledel. Paltonul a fost creat de designerul Deborah Lynn Scott care a castigat un Oscar pentru costumele din „Titanic”.
Comparativ, Titanic a avut un buget de 200 de milioane de dolari in timp ce „Tuck Everlasting” a costat 15 milioane de dolari.
Rolul „Elizabeth” din 1998 i-a adus 15 trofee pentru cea mai buna actrita lui Cate Blanchett si prima nominalizare la Oscar.
Unul dintre costumele din filmul care spune povestea primilor ani din viata Reginei Elizabeta I a fost repurtat de Eva Green in 2011 pentru serialul „Camelot” unde a jucat-o pe Morgan Pendragon, fiica Regelui Uther.
A fost creat de Alexandra Byrne care a primit o nominalizare la Oscar.
Fusta superba purtata de Penelope Cruz in „Manolete” a fost refolosita in 2015 in Brooklyn.
In 2008, Penelope Cruz a jucat rolul lui „Lupe Sino”, o actrita din anii ’40 care s-a iubit cu toreadorul Manolete, jucat de Adrien Brody. Costumele au fost create de Sonia Grande.
In 2015, fusta multicolora a fost refolosita de Saoirse Ronan in „Brooklyn” unde o joaca pe Eilis Lacey, o tanara irlandeza care se muta in New York in anii ’50.
„Manolete” a avut un buget de 28 de milioane de dolari si a strans mai putin de 1 milion de dolari din box office pentru ca niciun lant de cinematografe nu a vrut sa il includa in program. In schimb „Brooklyn” a avut bugetul de 11 milioane de dolari si a strans 62 de milioane de dolari din bilete. In timp ce Sonia Grande nu a fost nominalizata la nicio gala internationala pentru costumele sale, Odile Dicks-Mireaux a primit peste 10 nominalizari pentru costumele din „Brooklyn”.
Rochia purtata de Keira Knightley in „Ducesa” a castigat Oscarul pentru Cele mai bune costume si a fost refolosita sapte ani mai tarziu.
Designerul britanic Michael O’Connor a creat costumele pentru „The Duchess” si a primit un Oscar si un BAFTA la inceputului anului 2009. Keira Knightley a fost fermecatoare in rolul Georgianei Cavendish, Ducesa de Devonshire. Filmul a avut un buget de 13 milioane de dolari.
Costumul a fost refolosit in „Viata scandaloasa a doamnei W”, un film TV cu un buget mult mai mic in care Natalie Dormer a jucat rolul lui Lady Worsley. Atat Ducesa de Devonshire cat si Lady Worsley au trait in aceeasi perioada istorica astfel ca rochia s-a potrivit de minune.
O rochie din „Mad Men” din 2008 a fost refolosita in „The Help” in 2011.
Janie Bryant a creat costumele pentru intreaga serie Mad Men si a primit in fiecare an nominalizari la Emmy pentru creatiile sale. Rochia roz a fost purtata initial de Peggy Olson, jucata de Elisabeth Moss, in al patrulea episod din sezonul al doilea, difuzat pe 17 august 2008.
Rochia a fost refolosita in 2011 pentru „The Help” unde a fost purtata de Anna Camp care a jucat-o pe Jolene French. Filmul i-a adus lui Sharen Davis nominalizari pentru „Cele mai bune costume”.
In doua productii bazate pe carti scrise de Jane Austen, eroina principala a purtat aceeasi rochie.
Rochia de epoca purtata de Keira Knightley in rolul lui Elizabeth Bennet din „Pride & prejudice” in 2005 a fost creata de Jacqueline Durran si a primit numeroase nominalizari la Oscar, BAFTA si alte premii importante. Filmul a fost considerat unul dintre capodoperele anului respectiv.
Costumul a fost refolosit de Charity Wakefiled care a interpretat rolul lui Marianne Dashwood din serialul „Sense & Sensibility” din 2008. Ulterior, designerul Michele Clapton care a coordonat departamentul de costume al seriei BBC a primit o nominalizare la Costume Designers Guild Awards.
Regele spaniol al Aragonului si Regele britanic Richard al III-lea al lui Shakespeare au purtat aceeasi mantie.
Rodolfo Sancho a jucat rolul Regelui Fernando de Aragon in serialul spaniol „Isabel” difuzat din 2011 pana in 2014. Costumele au fost create de Pepe Reyes care a castigat doua trofee nationale la Premiile Iris.
Capa Regala a fost refolosita in seria „The Hollow Crown” difuzata pe BBC Two, o antologie impartita in doua sezoane, adaptata dupa piesele scrise de Shakespeare: Richard al II-lea, Richard al III-lea, Henry al IV-lea si Henry al V-lea si Henry al VI-lea.
Benedict Cumberbatch il joaca pe Henry al III-lea il al saptelea film din serie, difuzat in 2016. Designerul Nigel Egerton a fost nominalizat la Oscar pentru costumele folosite.
Rochia unei curtezane din Franta secolului al XVIII-lea a fost refolosita pentru o petrecere de Halloween din anii ’90.
Rochia de epoca purtata de Michelle Pfeiffer in rolul Madame Marie de Tourvel din „Legaturi periculoase” din 1988 i-a adus lui James Acheson un premiu Oscar pentru „Cele mai bune costume”.
Ulterior, a fost refolosita ca un costum de Halloween purtat de Vinessa Shaw in rolul lui Allison din „Hocus Pocus” din 1993 iar designerul Mary E. Vogt a castigat un premiu Saturn pentru costume. Desi nu a avut succesul asteptat la momentul lansarii, filmul a devenit cult si este revazut deseori in perioada Halloweenului.
Un costum creat special pentru Nicolas Cage a fost refolosit in serialul Vikings.
Costumul de piele negru a fost creat pentru filmul „Season of the Witch” din 2011 in care Nicolas Cage joaca rolul lui Behmen, un cavaler teuton din secolul al XIV-lea. A fost semnat de designerul italian Carlo Poggioli.
A fost alterat in zona umerilor de designerul de costume Joan Bergin si a fost refolosit de Regele Harald Finehair jucat de Peter Franzen intr-un episod din 2017 al serialului Vikings.
Obiceiul de a refolosi costumele din filme a inceput inca din Epoca de Aur a Hollywood-ului.
Walter Plunkett a scris istorie cand a creat costumele pentru „Pe aripile vantului”, devenind printre cele mai influente aparitii din istoria cinematografiei.
Costumele au fost create special pentru Vivien Leigh pentru filmul din 1939. Ulterior, una dintre bluze a fost refolosita de Plunkett in 1944 cand a lucrat la „Can’t Help Singing” pentru o femeie care a facut figuratie.
Mai jos puteti descoperi o galerie foto extinsa cu cele mai spectaculoase costume care au castigast Oscarul din 1949 pana astazi.
Trofeul Oscar pentru costume nu era oferit in 1939 cand a fost lansat „Pe aripile vantului” insa filmul si-a lasat amprenta asupra tendintelor din moda si influenteaza chiar si in prezent colectiile designerilor.