Trend Muzica: Muzicienii virtuali, cantareti avatar cu muzica realizata integral pe computer. Billboard are sectiune speciala de topuri pentru artistii digitali
In 2002 cand Ben Elton scria libretul pentru musicalul We Will Rock You pe muzica trupei Queen cu o poveste din viitor in care toata muzica este facuta pe computer, realitatea pe care o prezenta el parea SF. Sa existe concerte sustinute doar de avatarului facute pe computer parea o utopie.
Dar in 2020 printre tendintele in crestere in industria muzicala se numara trupele digitale cu muzicieni realizati folosind inteligenta artificiala care pot lansa un album complet nou chiar in fiecare luna, fata de cei mai prolifici artisti muzicali care reusesc sa lanseze unul sau doua albume de studio intr-un an.
„Muzica este generata prin cateva instrumente care creeaza cuvinte, melodii si o voce digitala pentru cantat”, a declarat artistul inovator Ash Koosh, fondatorul Auxuman, pentru Digital Trends. La baza melodiilor sunt versuri, texte generate folosind modele bazate pe diverse articole, poezii si conversatii legate de subiectul cantecului. Albumele generate prin AI pot fi incarcate pe YouTube, Soundcloud sau alte platforme de streaming.
Pe masura ce jocurile video continua sa se intersecteze cu cultura pop, sunt posibile lansari strategice cu personajele populare, facandu-le mai interesante pentru consumatorii de distractii virtuale.
Un grup de muzicieni virtuali sunt cei cinci artisti – Yona, Mony, Gemini, Hexe si Zoya – creati de Auxuman, un start-up de divertisment virtual care utilizeaza inteligenta artificiala, cu sediul la Londra.
Fiecare membru are o personalitate incomparabila, iar trupa a fost creata in studioul virtual de dezvoltare Auxuman, cu ajutorul finantarii de la Betaworks, si au in prezent doua albume de compilatii intitulate „Auxuman Vol. 1” si „Auxuman Vol. 2”.
Cantecele sunt create folosind o combinatie de date digitale, inteligenta artificial si instrumente generative pentru a dezvolta propriile compozitii originale. Pe 27 septembrie 2019 a fost lansat videoclipul melodiei „ONE” a cantaretei virtuale YONA. Acesta a fost regizat de Isabella Winthrop, iar piesa face parte de pe albumul „Auxuman Vol.1″.
Riot Games a lansat un grup de muzica virtuala intitulat „True Damage”, pentru a promova faimosul eveniment de jocuri electronice „League of Legends World Championship”. Trupa a fost formata de personajul Akali, portretizat de cantareata coreeana de rap Soyeon.
Membrii digitali ai grupului de hip-hop au personalitati si caracteristici unice. Acestia au interpretat single-ul „Giants”, in direct, in cadrul ceremoniei de deschidere a finalei „League of Legends World Championship” din 2019.
Evenimentul s-a desfasurat la Paris, iar cantaretii au fost completati de diferite holograme. Trupa virtuala este exprimata de muzicieni si vedete din viata reala si include cinci campioni ai Ligii, inclusiv Akali, Ekko, Qiyana, Senna si Yasuo. Printre talentele vocale se numara Ekko (Thutmose, Duckwrth), Senna (Keke Palmer) si Qiyana (Becky G).
Un alt grup care s-a aflat in topul listei Billboard World Digital Song Sales este K/DA, o trupa de fete creata folosind realitatea augmentata, una dintre noile tehnologii din domeniul IT care ofera experiente interactive.
K/DA au debutat in noiembrie 2018 cu piesa „POP/STARS”. Aceasta a putut fi ascultata in premiera in cadrul ceremoniei de deschidere a Campionatului Mondial League of Legends desfasurat in Incheon, Coreea de Sud.
Printre piesele formatiei este si „The Baddest”, melodie interpretata de cele patru personaje din League of Legends – Ahri, Akali, Evelynn si Kai’Sa. Acestea sunt exprimate de o distributie vocala a unor artisti umani precum Madison Beer, Cho Mi-yeon, Soyeon si Jaira Burns.